Fatalna kombinacija dovodi do suicida: Samoubice u Srbiji najčešće biraju brutalnu smrt!

08.12.2023

19:46

0

Autor: J. Jovanović

Sa samoubistvima su povezana različita psihijatrijska stanja, poput anksioznosti, depresije, psihoze...

Fatalna kombinacija dovodi do suicida: Samoubice u Srbiji najčešće biraju brutalnu smrt!
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Skok sa zgrade, pucanj iz pištolja, vešanje... Nažalost, rubrike hronike neretko pune ovakve vesti. I danas, u Novom Pazaru se muškarac bacio sa šestog sprata zgrade, nešto kasnije nam je stigla i vest da je u Kaluđerici drugi muškarac najverovatnije izvršio samoubistvo lovačkom puškom, a samo sat nakon toga u Loznici porodilja je pokušala se ubije.

A ko su ljudi koji izvrše samoubistvo, da li se na ove drastične poteze odluče pre žene ili muškarci, pa i ko je u većem riziku da prisloni pištolj na čelo ili skoči s visine?

Ovo su nam pojasnili sa Katedre za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta i Instituta za sudsku medicinu na nedavnom predavanju.

Tako smo imali priliku da saznamo da su bolesti zavisnosti, a među njima i alkoholizam, okidači za samoubistvo.

- Kada govorimo o alkoholemiji, značajno je istaći da smo na osnovu našeg uzorka utvrdili da je trećina onih koji su izvršili samoubistvo imala neku koncentraciju alkohola u krvi i da su to mnogo češće bili muškarci. Zavisnici četiri puta češće izvršavaju samoubistva nego osobe koje nisu zavisne od psihoaktivnih supstanci. A alkoholizam je jedna od bolesti zavisnosti - kazala je Bojana Radnić, docent na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Pokušaji samoubistava su intenzivniji kod alkoholičara

Akutno pijano stanje je okidač za suicidalne ideje i pokušaje samoubistva kod onih koji su već u riziku.

Šta kaže statistika?

Samoubistvo prema definiciji prof. Milovana Milovanovića predstavlja svesno i namerno samouništenje sopstvenog života. Statistika kaže da je 2019. godine stopa samoubistava kod nas bila 11,4 na sto hiljada stanovnika, što je nešto ispod evropskog proseka koji je 12,8 na sto hiljada stanovnika. U svetu na svakih 20 sekundi jedna osoba izvrši samoubistvo, a na jedno uspešno izvršeno samoubistvo dolazi čak 40 neuspelih pokušaja izvršenja samoubistva.

- S porastom alkoholemije raste i intenzitet autoagresije. Sa smanjenjem alkoholemije pada i motivacija žrtava za izvršenje samoubistva. Padom alkoholemije ispod 0,8 miligrama po mililitru ta suicidalna ideja i namera se gotovo u potpunosti gube. U vrednostima alkoholemije između 1,5 i tri promila sve žrtve su samoubistva izvršile korišćenjem visoko letalnog načina. Dok se s porastom koncentracije alkohola preko tri promila značajno smanjuje upotreba visoko letalnog načina izvršenja samoubistava, češće se koriste nisko letalni načini izvršenja samoubistava i vrlo često se ti pokušaji samoubistava ne završe uspešno - objašnjava Radnić.

Profimedia
 

 

Najčešći način samoubistva - vešanje

- Najčešći način na koji se izvršavaju samoubistva jeste vešanjem. Naš uzorak je poprilično veliki i ima preko 1.800 slučajeva samoubistava. Nakon vešanja, tu su samoubistva izvršena vatrenim oružjem i skokovima s visine. Muškarci tri puta češće izvršavaju samoubistva nego osobe ženskog pola - kaže ona.

SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu

Broj 011 7777 000 je SOS telefon koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva – lekari Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”. Služba urgentne psihijatrije prima pacijente 24 sata bez zakazivanja, bez knjižice i bez plaćanja, a Centar za mentalno zdravlje od 9.00 do 18.00 prima bez zakazivanja.

Ukoliko vam je potrebna pomoć, svakog dana možete pozvati i volontere Centra “Srce” od 17 do 23 časa na broj telefona 0800 300 303 ili im se obratiti mejlom na [email protected].

Žene posežu za antidepresivima

Žene mnogo češće posežu za trovanjem antidepresivima u odnosu na muškarce, a muškarci za drogama. Istraživanja pokazuju da su zavisnici od psihoaktivnih supstanci češće muškarci nego žene.

Sa samoubistvima su povezana različita psihijatrijska stanja, poput anksioznosti, depresije, psihoze...

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike