Ovde se zločini i tragedije razrešavaju već sto godina: Obeležen vek postojanja Katedre za sudsku medicinu (FOTO)

07.12.2023

13:44

0

Autor: J. Jovanović

Na skupu su predstavljeni brojni radovi koji su objavljeni poslednjih nekoliko godina u stručnim časopisima, a koji su tematski vezani za oblasti kojima se bavila i profesorka Veljković

Ovde se zločini i tragedije razrešavaju već sto godina: Obeležen vek postojanja Katedre za sudsku medicinu (FOTO)
Copyright Foto: J.J.

Katedra za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu i Institut za sudsku medicinu čiji je upravnik prof. dr Đorđe Alempijević danas su obeležili 100 godina od osnivanja.

U prilog tome organizovan je svečani skup posvećen sećanju na profesorku Snežanu Veljković, koja je pre tri godine preminula od koronavirusa.

Foto: J.J.
 

Na skupu su predstavljeni brojni radovi koji su objavljeni poslednjih nekoliko godina u stručnim časopisima, a koji su tematski vezani za oblasti kojima se bavila i profesorka Veljković kao što su sudskomedicinski aspekti zavisnosti od droge, asfiksije i samoubistvo.

Nakog toga je upriličena svečanost povodom jubileja na kojoj je nastupio i hor Medicinskog fakulteta.

Ko je bila profesorka Snežana Veljković?

Snežana Veljković je bila srpski lekar, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, istraživač i pisac stručnih i naučnih radova, monografija iz oblasti sudske medicine.

Angažovana je bila u istraživanju istorije srpske medicine  19. veka, Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Specijalizirala je sudsku medicinu. Na Medicinskom fakultetu je uzela učešća u nastavi kao stručni saradnik, a potom asistent pa  docent.

Doktorsku disertaciju je odbranila 1980. godine. Za redovnog profesora Medicinskog fakulteta izabrana je 1994. godine. Bila je aktivan član Srpskog lekarskog društva, Sekcije za istoriju medicine.

Radni vek je posvetila naučno istraživačkom radu iz oblasti sudske medicine. Problemi kojima se posebno bavila su naprasne prirodne smrti, nasilne asfiktične smrti, iznenadne smrti novorođenčeta i odojčeta, narkomanije, krivične i stručne odgovornosti lekara.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike