Jedinstven slučaj u Srbiji! Opasna afrička biljka ubila mladića: Zatečen u stanu bez znakova života, jedna stvar posebno šokira

08.12.2023

07:47

0

Ova biljka raste u Africi i koristila su je afrička plemena kada su dečaci trebali da ulaze u inicijaciju

Jedinstven slučaj u Srbiji! Opasna afrička biljka ubila mladića: Zatečen u stanu bez znakova života, jedna stvar posebno šokira
Iboga/Ilustracija - Copyright Profimedia

Katedra za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu i Institut za sudsku medicinu juče su obeležili 100 godina od osnivanja. U vezi sa tim održan je skup o brojnim sudskomedicinskim aspektima, a na kome se između ostalog govorilo i ibogainu, prirodnoj psihoaktivnoj supstanci iz korena biljke iboga koja raste u Africi, ali je od njegove konzumacije umro jedan mladić u Srbiji i to u 27. godini.

Ali ono što čitavoj priči daje dodatnu misteriju jeste položaj u kome je nađeno njegovo telo, kao i kako su naši stručnjaci otkrili o čemu se radi.

- U vezi sa ovim slučajem od policije smo dobili podatak da je mladić star 27 godina, zatečen u krevetu u iznajmljenom stanu bez znakova spoljašnjih povreda. Imali smo podatak da je između pet i 12 časova pre smrti konzumirao i heroin. Inače dugogodišnji herojinski zavisnik. Histološki nalaz je potvrdio dugogodišnju konzumaciju droga. Hemijsko-toksikološka analiza je bila ključna u ovom slučaju. Iz svih medijuma koje smo uzeli za analizu izolovali smo i ibogain u koncentraciji od 3,26 miligrama po litru. Toksične koncentracije se kreću od 0,2 do 9,5 miligrama po litru. Ovaj slučaj je zaključen kao nasilna smrt koja je nastupila usled letalnih efekata ibogaina i psihoaktivnih supstanci (heroin) na kardiovaskularni sistem - ispričala je doc.Tijana Petrović sa Medicinskog fakulteta.

Foto: J.Jovanović
 

 

Ova biljka raste u Africi i koristila su je afrička plemena kada su dečaci trebali da ulaze u inicijaciju. 

Iako se proučava potencijalno korišćenje ibogaina u svrhe odvikavanja od nekih droga, ipak je upotreba ove supstance, zbog ozbiljnih neželjenih dejstava zabranjena u svim zemljama, zbog čega se on isključivo ilegalno koristi za lečenje zavisnosti od opijata, metamfetamina i drugih lekova. Ibogain izaziva osećaj euforije, a proporcijalno povećana koncentracija izaziva vizuelne i čulne halucinacije. Ima neželjena dejstva na centralni nervni sistem i na kardiovaskularni sistem.

Petrović je objasnila da je to prirodna psihoaktivna supstanca koja se dobija iz korena afričke biljke Iboge.

- U pitanju je biljka koja raste prilično nisko i ima naradžaste plodove. Mlevenjem korena ove biljke dobija se prah koji se inhalira ili oralno uzima i na taj način izaziva psihoaktivna dejstva. Ibogain kao takav je veoma poznat, koristila su ga afrička plemena kada su dečaci trebali da ulaze u inicijaciju kako bi postali muškarci. Koliko je u Africi ibogain značajan govori da je afrička država Gabon početkom 21. veka ovu biljku proglasila nacionalnim blagom - zaključila je doc. Petrović.

Međutim, slučaj ovog mladića je jedinstven jer pre toga nije zabeleženo da je neko umro od korišćenja ove opasne afričke biljke u Srbiji, pa je zbog toga spomenut na ovom stručnom skupu.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike