Tome mora da se stane na put! Poslednjih 20 godina nije bilo ovoliko nasilja nad ženama: Svaka treća napadnuta, ubijaju ih u sopstvenoj kući

06.12.2023

20:45

0

Uprkos sve češćim apelima, kampanjama, izmenama zakonodavstva, nasilje nad ženama svuda u svetu se povećava

Tome mora da se stane na put! Poslednjih 20 godina nije bilo ovoliko nasilja nad ženama: Svaka treća napadnuta, ubijaju ih u sopstvenoj kući
Copyright Profimedia

Ubistvo 14 žena tog 6. decembra 1989. godine u Montrealu, koje je počinio 25-godišnji Marc Lepine jer je smatrao da su one krive što nije primljen na mašinski smer Univerziteta događaj je povodom kog se svake godine na taj dan obeležava Svetski dan borbe protiv femicida i to u sklopu "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". 

Svetska kampanja u više od 100 država sveta među kojima je i Srbija počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. Ozbiljnost ovog problema, koji pogađa sve zemlje, potvrđuje statistika da je samo u ovoj godini 28 žena izgubilo život u partnerskom i porodičnom nasilju, dok je u poslednjih deset godina ubijeno više od 300 žena.

"Tome mora da se stane na put"

Potpredsednica Vlade, ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković istakla je ovim povodom da borba protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i njegova najekstremnija posledica - femicid zahtevaju zajednički, multisektorski i koordinisan rad državnih institucija, međunarodnih partnera, nevladinog sektora i medija.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
Maja Gojković, potpredsednica Vlade Srbije

"Tome mora da se stane na put. Država je u prethodnom periodu uradila mnogo po pitanju zakonodavnog i strateškog okvira i jačanja međuresorne koordinacije, što je preduslov za efikasno postupanje i pružanje najadekvatnije podrške žrtvama nasilja. Neophodan je dalji rad na prevenciji, a od neprocenjivog značaja u zajedničkoj borbi protiv problema rodno zasnovanog nasilja je doprinos obrazovnog sistema i zato moramo da radimo više na edukaciji mladih ali i šire zajednice", rekla je Gojković.

S obzirom na činjenicu da pre nego se desi femicid, žene trpe razne oblike nasilja, ona je poručila ženama da prijave nasilje, kao i ostalim građanima da ne ostanu nemi ako znaju da se u njihovom okruženju dešava nasilje prema ženi.

Politiku Vlade Srbije dosledno primeniti

U kampanju protiv nasilja nad ženama uključeno je i ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, a ministar Tomislav Žigmanov pokrenuo je panel diskusiju u okviru kampanje "Stop femicidu!" u nekoliko gradova u Srbiji, sa koje je nedvosmisleno poručeno da je borba protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici jedan od prioritetnih ciljeva Vlade Srbije.

TANJUG/ LJMPDD/ MIODRAG MITJA BOGDANOVIĆ
Tomislav Žigmanov

 

Podsetio je na zakonodavni okvir, da je 2017. godine donet Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, a da su 2016. godine u Krivični zakonik uvršćena kao posebna krivična dela proganjanje, polno uznemiravanje i prinudni brak. Takođe, 2018. godine usvojen je Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, a 2021. godine Zakon o rodnoj ravnopravnosti i izvršene izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije.

"Važno je da se ovaj negativan trend zaustavi, a politika Vlade Srbije o nultoj toleranciji prema bilo kom vidu nasilja u našem društvu dosledno primenjuje", naglasio je Žigmanov.

Svaka treća žena doživi nasilje

Nasilje nad ženama i devojčicama je najrasprostranjeniji oblik kršenja ljudskih prava u svetu. Ono se može desiti svakoj ženi i nije posledica ženinog ponašanja nego sistema patrijarhata u kome muškarci imaju moć, a nasilje  je način da tu moć održe. Neke žene godinama u tišini trpe sve ove oblike nasilja, a ono se neretko završi femicidom. Nasilnik je najčešće partner, član porodice, ali može biti bilo koji poznati ili nepoznati muškarac, podsećaju iz ministarstva.

Svaka treća žena u svetu, prema podacima Ujedinjenih nacija, doživi fizičko ili seksualno nasilje.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je nedavno da je sve više nasilja nad ženama, te da je to globalni izazov za ljude. On je zahtevao hitnu akciju na svim nivoima, gde god je moguće, od svih ljudi. Apelovao je na međunarodnu zajednicu da radi na okončanju nasilja "jednom zauvek".

TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ
Antonio Gutereš, generalni sekretar UN

 

I Papa Franja oglasio se ovim povodom nedavno i istakao da da je iz statistike o porastu broja femicida i nasilja nad ženama jasno da je obrazovanje muškaraca o poštovanju i zdravim odnosima neophodno.

Da se najveći broj femicida dogodio u domu žene, istakla je ovim povodom poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Ona je istakla da je država donele propise, zakonske okvire i strategije, ali da mora da se uradi više. Iz kancelarije Poverenice je istaknuto da je, prema podacima Ujedinjenih nacija, prošle godine u svetu ubijeno najviše žena i devojčica u poslednjih 20 godina - oko 89.000.

Celo društvo mora da reaguje

Vesna Stanojević korodinatorka Sigurne kuće ističe da činjenica da je i u svetu povećan broj nasilja nad ženama ne sme da služi kao izgovor za nas.

ATAImages/A.K.
Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće

 

-Mi treba da vidimo zašto se to povećava kod nas, da li je u pitanju opšta situacija u društvu, da li su zakoni dovoljno jasni i glasni svima kojima su namenjeni, da li su dostupni svima, da li bi još strože kazne možda odvratile nekoga od činjenja ovih teških dela. Nasilnici bojim se ne prate mnogo medije, njih se ne tiče šta gde piše, oni imaju fikciju u odnosu na neku osobu smatrajući da je ta osoba kriva što je njegov život takav kakav je i smatraju da će problemi nestati ako te osobe nema. Nije suština u priči, već da li imamo mogućnosti da nešto uradimo, dodaje Vesna Stanojević.

Ona ističe da moramo svi zajedno da stanemo iza problema, i mimo ovih "16 dana aktivizma" da se jasno proglasi da za ova teška krivična dela ne postoji opravdanje, ne postoje olakšavajuće okolnosti.

-I dalje se postavlja pitanje da li je žena nešto uradila da to podstakne, a to su sve opravdanja za nasilnike. Sigurne kuće su nam pune, a prvi put se dešava da je u njima trenutno i 28 dece. To je jedno celo odeljenje. Problem je očigledan i zato društvo celo mora da reaguje, apeluje Vesna Stanojević dodajući da bi edukacija dece o tome da nasilje nije prihvatljivo trebalo da krene još u vrtiću, ali se i tada postavlja pitanje šta ta deca viđaju u kući.

Žene dodatno viktimizuju žrtve

Psihološkinja Aleksandra Janković smatra da se povećan broj nasilja nad ženama može protumačiti i činjenicom da žene ipak danas češće nego ranije prijavljuju muževe nasilnike.

Youtube/B92 printscreen
Aleksandra Janković, psihološkinja

 

-Sada imamo vidljivije podatke šta se stvarno događa. Žene su ranije masovno prikrivale šta im se dogodilo, mislivši da će ako kažu time sebe dodatno etiketirati i da budu progonjene od nasilnika. Decenije prakse pokazuju da čak i obrazovani muškarci smatraju da nema ništa loše u tome da se ponekad "otkači ruka". Nasilje nad ženama je, na žalost, obeležilo istoriju, to je neka vrsta civilizacijske tekovine, a u današnje vreme kada bukte ratovi na sve strane ubistvo postaje deo dnevne rutine savremenog čoveka, opominje Aleksandra Janković.

U borbi protiv nasilja nad ženama, neretko kamen spoticanja su upravo žene koje svojim izjavama dodatno prave viktimizaciju žrtve.

-Mnogi misle da njima to ne može da se dogodi, ne razumeju da neko postane žrtva u trenutku. Neke žene koje na primer nisu prijavile doživljeno nasilje, budu praktično ljubomorne na one koje to učine pa onda osporavaju njihovu žrtvu. U svakom slučaju u borbi protiv nasilja mora da postoji solidarnost jer to uvek može da se dogodi vama, vašoj majci, ćerki, sestri, drugarici... A svako to fizičko nasilje zapravo počinje od verbalnog, pa sve dok smo spremni da žene iz čista mira nazivamo "ćurkama, kokaškama, glupačama..." dešavaće nam se i nasilje, opominje Aleksandra Janković. 

Ona takođe ističe važnost edukacije od najmanjih nogu.

-Deca treba da se vaspitavaju od trenutka kada uđu u kolektiv, kada su najčistiji i najspremniji da prihvate. Da nauče šta se nikada ne radi, ne govori... To naravno podrazumeva saradnju sa roditeljima koji takođe neretko umeju da umanjuju značaj ovakvih akcija, a zapravo ne gledaju širu sliku da će tako obezbediti da njihova deca i unuci žive u sredini u kojoj šikaniranje nije prihvatljivo i ne postoji diskriminacija. I ugledne javne ličnosti poput Novaka Đokovića mogle bi da se uključe kako bi ličnim primerom pokazale kakav odnos treba da bude, navodi Aleksandra Janković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike