Crna statistika: Za nepunih 11 meseci ubijene četiri žene više nego čitave prošle godine! Čak i kad pobegnu od nasilnika, opet su u problemu

25.11.2023

08:45

0

Autor: R.M.

Povećan je broj žena koje dolaze u Sigurnu kuću, a problem je i što im to ne može biti trajni smeštaj

Crna statistika: Za nepunih 11 meseci ubijene četiri žene više nego čitave prošle godine! Čak i kad pobegnu od nasilnika, opet su u problemu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama Srbija, nažalost, dočekuje sa većim brojem ubijenih žena nego što je to bilo prošle godine.

- Mnogo je veći broj ubijenih žena nego prethodne godine. Ove godine smo imali 27 ubijenih do sada, a čitave prošle 23 ubijene žene. To bi trebalo da bude velika opomena i pitanje da li smo dovoljno uradili da se taj broj žena smanji - kaže za 24sedam Vesna Stanojević iz Sigurne kuće.

Ona kaže da je broj žena koje dolaze u Sigurnu kuću povećan, a najveći problem predstavlja to što neke od njih nemaju rešenje šta da rade kada napuste ovu instituciju.

Sigurna kuća privremeno rešenje

- U mnogim njihovim pričama vidite da one nemaju neko rešenje kako bi mogle da nastave samostalni život bez nasilja. Sigurna kuća je privremeno rešenje od nekoliko meseci i uvek se postavlja pitanje šta dalje. U tome imamo veliki problem. Neke će moći da reše svoja pitanja kada odu, a neke nemaju rešenje - objašnjava Stanojevićeva.

Profimedia
 

Na pitanje šta rade žene koje nemaju gde posle Sigurne kuće, Stanojevićeva odgovara da postoje različite situacije.

- Veliki je problem kada nemate ni porodicu, školu, posao, mogućnosti... tu uglavnom ostaje neka vrsta pomoći koju im pruža grad Beograd. Moram da pohvalim to što im grad pomaže kada izađu iz Sigurne kuće i godinu dana im daje bespovratna sredstva u obimu koliko dobijaju hraniteljske porodice - kaže Stanojevićeva.

Grad Beograd pomaže ženama

Jedan od načina finansiranja može biti i alimentacija od nasilnih muževa, ali je ona veoma retka.

ATAImages/A.K.
Vesna Stanojević

 

- Ako ostvare pravo na alimentaciju to im je neki vid prihoda, onda tu mogu da se naprave neki sitni koraci. Ali to teško funkcioniše u Srbiji - dodaje naša sagovornica.

Nažalost, ove žene imaju čak i problem kada nađu posao. 

- Morate imati u vidu da te žene imaju malu decu, a često o njima nema ko da brine kada su one na poslu. Pa onda imate i rad po smenama, noćni rad na nekim poslovima... sve u svemu, one su u jako teškoj situaciji - naglasila je Stanojevićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike