Kakve zabrane prilaska, Nermin je morao biti zatvoren! Zločin u Gradačcu se tiče svih nas, a jedna stvar je mogla da ga spreči

15.08.2023

20:10

0

"Tužilac i sudija moraju da procene rizik, da li neko može stvarno da ostvari pretnju"

Kakve zabrane prilaska, Nermin je morao biti zatvoren! Zločin u Gradačcu se tiče svih nas, a jedna stvar je mogla da ga spreči
Copyright Printscreen AP Photo/Amel Emric

Ubistvo Nizame Hećimović u Gradačcu, koja se krila od nevenčanog supruga koga je nekoliko dana ranije prijavila za nasilje, pokrenulo je po ko zna koji put pitanje rada institucija na zaštiti žena-žrtava muževa nasilnika.

Na njenoj sahrani bile su stotine ljudi, svi potrešeni strahotom koja je zadesila ovu mladu majku. Meštani kažu da su se mnogi plašili Nermina Sulejmanovića koji je u krvavom piru usmrtio još dve osobe, oca i sina i ranio njihovu majku, odnosno suprugu. 

Plašili su ga se svi, ali ne i sud očigledno, koji i ranije osuđivanom nasilniku nije odredio pritvor, već blagu meru, zabrane prilaska. Po svemu sudeći, određivanje mere ili kazne nasilniku nije bilo u skladu sa stvarnom pretnjom. 

Printscreen/Instagram/ironbb24 AP Photo/Amel Emric
 

 

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra kaže za 24sedam da je ovaj tragičan slučaj još jedna potvrda da kada god se desi nasilje nad ženom, uvek se postavi pitanje institucija, da li su je zaštitile u dovoljnoj meri od nasilnika.

-Najbliža porodica je učinila šta je mogla, nesrećna žena krila se u kući kod tetke i brat je pokušao da je zaštiti pa je ranjen, ali problem je što institucije nisu bile reagovale na njenu prijavu nekoliko dana ranije. Tužilac i sudija moraju da procene rizik, da li neko može stvarno da ostvari pretnju. Kod njega je bilo nedvosmisleno jer je i ranije osuđivan, imao je kriminalni dosije, kakve zabrane prilaska, on je morao biti zatvoren, napominje Vanja Macanović.

Dodaje da u konkretnom slučaju postoji i curenje informacija iz policije, pa je nasilnik saznao gde se krila nesrećna žena.

Printscreen Youtube/K1televizija
Vanja Macanović

 

-Čitala sam to rešenje sudije koje se poziva na činjenicu da je žrtva ranije povukla iskaz. Pa iz straha, jer nije osećala da je ostvarila zaštitu. Zaštita od nasilja u porodici ne treba da zavisi da li će žena da svedoči, to ne sme da ima uticaj jedno na drugo. Institucije moraju da skupe dokaze i zaštite ženu od nasilnika, ističe Vanja Macanović.

Ona ističe da se zakonodavstva dve države razlikuju, te da je u Srbiji znatno unapređena koordinacija među institucijama.

-Kod nas je uspostavljena saradnja predstavnika policije, centra za socijalni rad, tužilaštva, tamo nema ta vrsta koordinacije. Institucije moraju, jednostavno, sa više odgovornosti da pristupe ovakvim slučajevima. Kakva mera zabrane prilaska ako ta osoba ima pristup oružju. On mora u pritvor. Zaštitnik građana je izdao preporuku povodom slučaja u Pirotu, gde je sudija donosila najblaže mere, te ocenio da nije bio dobro procenjen rizik od ponavljanja nasilja. Najlakše je svu odgovornost prebaciti na žrtvu, institucije moraju da preuzmu veću dozu odgovornosti i da se suprostave nasilnicima, poručuje Vanja Macanović.

Ona ističe da je u ovom stravičnom zločinu u Gradačcu pomak taj što je pokrenut postupak protiv sudije, da se preispita zašto je doneta mera koja je i rezultirala tragedijom.

-Tužioci i sudije moraju da preuzmu odgovornost, da sa većom pažnjom procenjuju rizike, a ne da pravdaju svoje blage odluke time što je žrtva "povukla tužbu", jer one to rade iz straha, izričita je Macanović.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike