Specijalista ORL otkriva kako pobediti upornu upalu sinusa tokom hladnih dana: Kapi za nos?Oprez!

12.11.2023

22:13

0

Doktorka ističe da pacijenti koji imaju problema sa čestim zapaljenjem sinusa, ne bi trebalo da drže otvoren prozor sa njihove strane kad voze auto

Specijalista ORL otkriva kako pobediti upornu upalu sinusa tokom hladnih dana: Kapi za nos?Oprez!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Glavobolje od sinusa mogu se javiti na različitim delovima glave. „Tip glavobolje je u zavisnosti koja je sinusna šupljina zahvaćena zapaljenjem. Tako da, bol može da bude čeoni i da ide u korenu nosa ili čak u potiljku kod zapaljenja sfenoidnog sinusa”, objasnila je prof. dr Jasmina Stojanović, i dodala da se kod zapaljenja čeonog sinusa može javiti bol kad se sagnemo da vežemo pertle i to je obično akutno zapaljenje.

Dr Stojanović objašnjava da promaja ili klima nisu direktni uzročnici upale sinusa, ali da to može da poremeti našu imunološku sposobnost u negativnom smislu i onda na to dođu virusi i bakterije i naprave problem sa sinusima.

Govorila je i o preventivnim merama kod problema sa sinusima i objasnila da je bitno nositi kapu jer tako štitimo čeone sinuse.

„Sa šalom vi grejete, zagrejan je vazduh, nos već ima ulogu da zagreje i filtrira vazduh koga vi dodatno zagrejete, logično razmišljanje da može da bude samo bolje”, objasnila je prof. dr Jasmina Stojanović.

Profimedia
 

Doktorka ističe da pacijenti koji imaju problema sa čestim zapaljenjem sinusa, ne bi trebalo da drže otvoren prozor sa njihove strane kad voze auto, već da otvore prozor pored suvozača ili prozore pozadi.

Redovna upotreba sprejeva za nos može koristiti kao preventivna mera jer je to „kupanje“ nosa.

„Nosna sluznica je jedan filter, osim što greje vazduh, spira štetne materije, izotonični rastvor upravo to radi. Imate sve te rastvore i dodat pantenol, pa pantenol je odličan i za sluznicu i za kožu, revitalizuje, obnavlja”, kaže prof. dr Jasmina Stojanović i dodaje da je dobar i hijaluron.Takođe je objasnila da sa rastvorima morske soli ne može da se pretera.

Objasnila je i razliku između izotoničnog i hipertoničnog rastvora morske soli: „Hipertonični rastvor koristi se u terapiji, u principu osmoze vuče tečnost iz ćelije i samim tim smanjuje otok, ima dekongestivno dejstvo, a nema navikavanja, možete i desetak puta da stavite i dvadeset puta, nema tu navikavanja kao kod kapi za nos”, objašnjava prof. Stojanović, i dodaje da izotonični rastvor služi za ispiranje nosa dok nije zapušen i da može da se koristi pre terapije.

Hronični sinuzitis

„Glavobolja, slivanje sekreta niz grlo, smanjen osećaj za miris ili gubitak mirisa i otežano disanje na nos, ukoliko ima pacijent dva od ova četiri simptoma u trajanju duže od dvanaest nedelja, pored ordinirane terapije, mi govorimo o hroničnom, odnosno, dugotrajnom sinuzitisu”, navela je ORL specijalista i dodala da tada postavljaju dijagnozu zapaljenja sinusa.

Objasnila je i to šta nam govori boja sekreta iz nosa o stanju sinusa: „Kad je bistar sekret, to je prehlada, to je obična prehlada, lepo kapi za nos pet dana i to će lepo uz jedan odmor da prođe. Kada je sekret žute ili zelene boje, to znači da postoje bakterije u nosu i ukoliko taj pacijent nema problema sa sinusima, on će to lako pregurati bez antibiotika, a ukoliko inače ima problema, biće potreban antibiotik".

Prof. dr Jasmina Stojanović je objasnila kako izgleda otorinolaringološki pregled (ORL) i da uz pomoć rinoskopa doktori mogu da vide nosnu pregradu, sluznicu nosa, donju nosnu školjku, srednju nosnu školjku, ali i neke dublje strukture. Takođe, uz pomoć rinoskopa mogu da posumnjaju na upalu sinusa.

„Sledeća stepenica u tom pregledu bila bi endoskopska vizuelizacija, odnosno gledanje nosne sluznice. Šta bi to podrazumevalo, podrazumevalo bi jednu sondu koja može biti ili savitljiva ili čvrsta, koja se plasira u nos i koja omogućava detaljniji uvid u sluznicu nosa. Šta znači detaljniji uvid, znači da kompletno možemo videti, sa sigurnošću da li pacijent ima polipe u zajedničkom nosnom hodniku, levo i desno”, objasnila je prof. dr Jasmina Stojanović.

Profimedia
 

Dodala da taj deo sonde koji ulazi u nos je dugačak oko pet, šest centimetra i da pregled nije bolan, ali je malo neprijatan i preporučljivo je pre pregleda staviti kapi za nos kako bi sve moglo jasno da se vidi. Kod endoskopske vizuelizacije ne mogu da se vide sinusnu šupljinu i tad se ide na rendgenski snimak ili skener.

Prema rečima prof. dr Jasmine Stojanović, ultrazvuk sinusa se koristi kod trudnica, dece i kod akutnih, kratkotrajnih sinuzitisa i dobar je što ne zrači. Ukoliko ima sekreta u viličnom ili frontalnom delu, onda se na ultrazvuku to vidi, ali je ograničenog dometa i ne daje mnogo informacija o sinusima.

Doktorka naglašava da, ukoliko postoje polipi u nosu, lažne tumorske izrasline, to je znak da neko ima astmu i da se to se mora na vreme lečiti. Kaže da se, ukoliko su baš uznapredovali, moraju ukloniti hirurškim putem. Može se desiti i da se polipi ponovo jave i to nema veze sa tim kako je operacija urađena, već se oni često vraćaju zbog sklonosti pacijenta. Oni se uklanjaju u opštoj anesteziji. Lekovima se ne mogu ukloniti, mogu se samo smanjiti.

Terapija kod upale sinusa

„Sinuzitisi najčešće idu kod alergijske izmenjene sluznice, alergiju niko nije izlečio, ona se drži samo pod kontrolom. Propisuju se kortikosteroidi u vidu sprejeva za nos, a nekada se i piju kao tablete. Kada se kortikosteroidi primenjuju lokalno mogu se koristiti mesecima, a oni koji se piju, tu treba voditi računa, treba ih koristiti jednom u šest meseci", rekla je gošća „RTS Ordinacije".

Suplementi za pomoć sinusima:

- serapeptaza enzim

- N acetil cistein

- beta glukan

Pauza sa kapima za nos

Prof. dr Jasmina Stojanović je istakla da su klasične kapi za nos opasne ukoliko se koriste duže jer su one brzodelujući kortikosteroid koji dovodi do zavisnosti. Mogu se koristiti pet dana, pa onda treba napraviti pauzu od dva, tri dana, a za to vreme se može koristiti hipertonični rastvor.

„Serapeptaza enzimi su enzimi koji smanjuju otok sluznice, razvodnje sekret i olakšaju njegovo izbacivanje, znači smanjuju zapaljenje. N acetil cistein, dominantno razvodnjava sekret i olakšava njegovo izbacivanje, bilo iskašljavanjem, ako se sliva niz zadnji zid ždrela, bilo izbacivanjem kroz prednje otvore nosnih šupnjina. Beta glukani su svima poznati, najviše ih ima u pecivu i gljivama i oni su dobri za podizanje opšteg imuniteta”, kaže Stojanovićeva i naglašava i da se serapeptaza enzim uzima na prazan želudac, a da N acetil cistein treba odvojiti vremenski od antibiotika, sa bar dva sata razlike.

Profimedia
 

Priprema inhalacije za sinuse:

- 1 litar ključale vode

- 1 kašika morske soli ili 2 kašike suvog bosiljka

Kako ORL specijalista prof. dr Jasmina Stojanović objašnjava, proces inhalacije, potrebno je sačekati da se malo prohladi voda i onda držati pokrivenu glavu iznad vode, tako da ne izlazi para i to treba da traje oko deset minutam nakon čega treba, kaže, otići na spavanje.

Ispričala je i po čemu se razlikuje inhalacija na starinski način od one koja se primenjuje aparatima.

„Ovo je od davnina poznato, ovamo je lek u aparatima za inhalaciju, treba da ima svako svoj zbog higijenskih razloga. Tu može da se stavi kortikosteroid, pantenol, sve ono što podiže paru i da greje lek i da udišete”, zaključila je za „RTS ordinaciju” specijalista za uho, grlo i nos prof. dr Jasmina Stojanović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike