Doktor upozorio na ruski lek koji Srbi naručuju preko interneta: Reklamira se kao čudesan preparat iz laboratorije ruske tajne službe

02.09.2023

12:43

0

Autor: M.M.

Doktor upozorio na ruski lek koji Srbi naručuju preko interneta: Reklamira se kao čudesan preparat iz laboratorije ruske tajne službe
Ilustracija - Copyright Pexels

Ruski lek za sve bolesti - tako glasi slogan za prodaju preparata koji se zove imunofan i koji se prodaje u Srbiji.

Preparat koji je navodno napravljen u laboratoriji ruske tajne službe, prodaje se u našoj zemlji "na crno".

Međutim, ovaj preparat se ne može preporučiti pacijentima sa malignitetom, ističe klinički farmakolog prof. dr Radan Stojanović. O imunofanu nema objavljenih relevatnih studija u eminentnim časopisima, te sve informacije koje se o njemu mogu naći dolaze pod sumnju, kaže prof. dr Stojanović.

Profimedia
Ilustracija

 

Kako prenosi RTS, kada na Guglu ukucate reč „imunofan“ - jedno od prvih ponuđenih rezultata odvešće vas na sajt na kojem se navodi za koje sve bolesti se preporučuje ovaj preparat.

Tvrdi se i da su ga napravili ruski naučnici, koji su 2008. godine bili predloženi za Nobelovu nagradu.

Na sajtu piše i da je pravljen u laboratoriji tajne ruske službe na lični zahtev predsednika Rusije Vladimira Putina. Namenjen je zdravim i bolesnim, protiv zloćudnih tumora, ne stvara zavisnost, a sam Putin je navodno rekao da mora da bude jeftin i dostupan svima.

Na kraju teksta je broj mobilnog telefona i imejl adresa preko koje možete da naručite ruski lek imunofan.

Od početka sukoba u Ukrajini, mnogi iz regiona preko Srbije pokušavaju da dođu do ovog preparata.

Profimedia
Ilustracija

Prof. dr Radan Stojanović, klinički farmakolog, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao je da preparat spada u grupu imunomodulatora, odnosno može da moduliše funkciju imunog sistema, te da je registrovan u Ruskoj Federaciji.

- Naši građani mogu na ruskim i domaćim sajtovima da nađu informacije o leku, gde se on preporučuje za lečenja mnogobrojnih stanja i oboljenja – od hepatitisa i psorijaze do malignih oboljenja - objašnjava Stojanović.

Koliko je opasan ovaj preparat

Ipak, prema njegovim rečima, nema relevantnih publikovanih studija u eminentnim časopisima o tom preparatu, tako da tvrdnje sa tih sajtova dolaze pod veliku sumnju.

- Lek po sastavu nije opasan, ali iz razgovara sa onkolozima iskristalisao se jasan stav – ne može se preporučiti pacijentima sa malignim bolestima - ističe Stojanović.

Naglašava da nije retkost da se manipuliše obolelima koji traže nadu, i apeluje na pacijente da jedino u razgovoru sa svojim lekarom nađu put ka ozdravljenju.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike