Njih nemojte pitati kada će beba: Možda nije bolest, ali ume jako da boli

12.11.2023

20:08

0

Autor: I.K.

Ovogodišnja Nedelja neplodnosti, na nivou čitave Evrope obeležava se pod sloganom „Um je važan“

Njih nemojte pitati kada će beba: Možda nije bolest, ali ume jako da boli
Copyright Profimedia

Nedelja (ne)plodnosti ove godine obeležena je u Srbiji od 6. do 12. novembra, kao i u zemljama širom Evrope, pod sloganom "Um je važan". Cilj je da se na ovaj način ukaže na psihološki pritisak i poteškoće koje neplodnost izaziva kod onih koji se sa njom suočavaju ili je bezuspešno prolaze. 

Lečenje neplodnosti i dalje predstavlja tabu temu u društvu, a pritisak vršnjaka i porodice neminovno utiče na mentalno i emocionalno stanje partnera, te još više otežava ovu borbu. Prema rečima Marijane Arizanović, koordinatorke Centra za vantelesnu oplodnju iz Udruženja Šansa za roditeljstvo, parovi koji prolaze kroz ovu borbu suočavaju se sa problemima na više nivoa.

TV Tanjug printscreen
Marijana Arizanović

- Prvi bolan trenutak jeste svakako kada se sazna da problem postoji i da put do željenog roditeljsva neće biti lak. Sledeći korak jesu pokušaji da se sazna kome se obratiti i kako se lečiti. Na ovom putu, nažalost, dešavaju se i neuspesi, a svaki od njih je izvor novog bola. Iako neplodnost nije bolest, ona i te kako boli - navodi Marijana Arizanović.

Dodaje da kao so na ranu dođu sva ona pitanja okoline, prijatelja, rodbine koja mogu biti krajnje dobronamerna, ali im zapravo otežavaju situaciju.

- Uz borbu da se zatrudni, da se neko ostvari kao roditelj, a ta borba nekada traje godinama, pa i duže od decenije, borite se i sa pritiskom okoline, njihovim nerazumevanjem kako se vi zapravo osećate. Koliko je snage potrebno radovati se onima koji se oko vas ostvaruju kao roditelji, jer porodična okupljanja i dečji rođendani mogu da budu izvor novog bola i podsećanja na to da vi niste uspeli. Teško je da to shvati neko ko nije kroz to prošao - kaže Marijana.

Profimedia
 

Ona savetuje da se tokom ove teške i naporne borbe potraži savet psihologa, kako bi se zadržao pozitivan način razmišljanja i kako se ne bi pokleklo pred tolikim pritiscima i izazovima.

- U slučaju da vam nije lako doći kod psihologa, neizostavno treba potražiti rešenje u onima koji prolaze istim putem kao i vi. Tu se nećete osećati izolovano, neće biti osude niti sažaljenja u očima drugih. Oni će vas razumeti i pre nego što kažete šta vas muči i pomoći će vam da se izborite sa tim pomešanim osećanjima koja vas neizbežno obuhvate kada neko pored vas uspe u onome u čemu vi ne uspevate. Zato u okviru udruženja imamo i broj za savete i nama uvek mogu da se obrate svi oni kojima je teško da kroz ovu borbu idu sami - poručuje Marijana.

Profimedia
 

Dodaje da ta osećanja nikako ne treba zatrpavati, kao i da su podrška i razumevanje uvek blagotvorni.

- Kroz ovu tešku borbu ne prolaze svi na isti način. Svima, ipak, podjednako teško pada prvo suočavanje sa problemom, a potom i sa brojnim neuspesima koji uslede tokom godina. S vremenom vam se čini da ne pripadate tamo gde su tuđi dečji rođendani i porodična okupljanja, jer tu slede obavezna pitanja - kada će beba, da li ste ste probali ovaj lek, onu kliniku... Poručujem svima koji kroz ovo ne prolaze da za takvim pitanjima, ma koliko namera bila dobra, nema potrebe, jer svako to pitanje na koje i nemamo odgovor zapravo predstavlja novu bol - zaključuje Marijana Arizanović.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike