Subotička škola otišla korak dalje u zabrani mobilnih telefona: Nema korišćenja čak ni u dvorištu tokom odmora!

08.11.2023

11:57

0

Đaci mogu da koriste mobilne telefone po dogovoru sa učiteljicom ili nastavnicom u slučaju da se njima služe zbog učenja

Subotička škola otišla korak dalje u zabrani mobilnih telefona: Nema korišćenja čak ni u dvorištu tokom odmora!
Ilustracija - Copyright Profimedia

U OŠ „Sveti Sava“ u Subotici od 1. novembra zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona i to ne samo na času, već i u hodnicima ili školskom dvorištu tokom odmora!

Ovu inicijativu nastavnika i učitelja podržali su roditelji i đaci, što je potvrdila i predesednica Učeničkog parlamenta Azra Lipović, koja ide u 8. razred.

- Smatram da će deca na ovaj način više da razvijaju empatiju, da se druže i da nauče, da se više fokusiraju na školu kada shvate da su tu da uče, a ne da koriste mobilne telefone - izjavila je ona

Sličan stav ima i njena drugarica iz razreda Nataša Saulić.

- Ja nosim telefon u školu i dalje zbog privatnih razloga, ali navikla sam se da ga ne koristim tokom nastave. Više pričamo i šetamo se u dvorištu i oko škole. Vidim da se sada mnogo više nas koncentriše na nastavu - kaže Nataša.

Đaci mogu da koriste mobilne telefone po dogovoru sa učiteljicom ili nastavnicom u slučaju da se njima služe zbog učenja, a dozvoljeni su i ruskoj deci za prevod gradiva. Zabrana je uvedena sa ciljem sprečavanja njihove zloupotrebe.

Pixabay
 

- Bili su česti slučajevi elektronskog nasilja tako da se ja nadam da će oni sada, kada su ohrabreni da prijavljuju već upotrebu mobilnih telefona u dvorištu škole ili u hodnicima, smelije prijavljivati zloupotrebe u smislu nedozvoljenog fotografisanja, zlostavljanja putem društvenih mreža i slično - kaže Aleksandra Jovičić, nastavnica hemije.

Vraćaju telefone na zadnjem času

Đaci na 1. času odlažu mobilne telefone u kutije koje učiteljice, nastavnice ili direktor škole odlažu u orman u zbornici i tu ostaju zaključani tokom trajanja nastave, a na zadnjem času im ih vraćaju.

- Očekujemo da ova zabrana doprinese povećanju koncentracije dece na časovima pri obradi nastavnih jedinica. Pored toga, da se tokom školskih odmora više druže i bolje socijalizaciju. Kao treći, a izuzetno važan razlog, je očekivanje da dođe do smanjenja zloupotrebe mobilnih telefona. Tu mislim na snimanje i fotografisanje kako njih međusobno tako i nastavnog osoblja, sa ciljem ismevanja, nipodaštavanja i vređanja, što se ranije dešavalo - objašnjava Miroslav Cicmil, direktor OŠ „Sveti Sava“ u Subotici.

OŠ „Sveti Sava“ zabranu mobilnih telefona uvela je po ugledu na OŠ „Vuk Karadžić“ iz Bajmoka i OŠ „Kizur Ištvan“ iz Subotice, koje u tom pogledu imaju samo pozitivna iskustva. Kao argument više za svoju odluku, oni potsećaju da je Francuska još 2018. godine zabranila upotrebu mobilnih telefona u svim školama, a Holandija najavljuje da će isto učiniti od 2024. godine.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTV

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike