Prof. dr Goran Radunović o svojoj smeni: Institutu za reumatologiju sam ostavio pun budžet od 250.000 evra

06.11.2023

10:28

1

U petak 3. novembra stiglo je rešenje Višeg suda u Beogradu o privremenoj meri za zabranu rada sindikata do konačne odluke suda

Prof. dr Goran Radunović o svojoj smeni: Institutu za reumatologiju sam ostavio pun budžet od 250.000 evra
Goran Radunović - Copyright Medija centar Beograd

Profesor dr Goran Radunović, koji je odlukom Vlade Republike Srbije, donetoj na vanrednoj sednici 30. oktobra, smenjen sa rukovodećeg mesta v. d. direktora Instituta za reumatologiju u Beogradu u razgovoru za Glas javnosti tvrdi da nije ništa profesionalno pogrešio.

On kaže da je grupa kolega istupila iz postojećeg reprezentativnog sindikata, a potom organizovala sindikat sa istim imenom i istim pečatom, sprovela štrajk sa jedinim zahtevom za njegovu smenu i proteste ispred zgrade Vlade Republike Srbije. U petak 3. novembra stiglo je rešenje Višeg suda u Beogradu o privremenoj meri za zabranu rada navedenog sindikata do konačne odluke suda.

Prof. dr Radunović nam otkriva da bi samo nekoliko dana posle odluke o razrešenju, tačnije u novembru, bilo 30 godina od njegovog dolaska na Institut za reumatologiju u Beogradu. On navodi da ne oseća nikakvo kajanje za svoje planove o organizaciji reumatološke zdravstvene zaštite, već da u duši ima samo osećaj moralne teskobe. Nada se, kako kaže, da to nikome nije bila namera, već da je slučajna greška. Ta moralna teskoba stoji zbog toga što je svedok dugogodišnje pogrešne selekcije stručnjaka u njegovoj oblasti i što vidi da o tome ne odlučuju pravi predvodnici struke sa duboko moralnim motivacijama, već eksplicitni interesi grupe doktora i povezane farmaceutske industrije, kao i nekoliko nevladinih organizacija sa profitnim željama, i najmanje dve agencije za kongresni turizam.

- Trebalo je da slavimo 60 godina Instituta za reumatologiju 2025. godine. Ja sam na Institutu za reumatologiju 30 godina i najstariji sam lekar po stažu. Pre nego što sam postao v. d. direktora bio sam 17 godina pomoćnik direktora za medicinske poslove i upravljao sam medicinskim sektorom, a uporedo i načelnik odeljenja, radeći tri puta nedeljno u ambulantno-konsultativnoj službi. Prethodni direktor je puno putovao tako da sam preuzeo sigurno oko 30 posto njegovih obaveza. Direktor je bio svesrdno i na moje veliko zadovoljstvo angažovan u evropskim asocijacijama, ali ovde je puno toga bilo na mojim leđima. Bio sam i šef bolničkog odeljenja 4A, koje je tada imalo najveći broj bolesnika godišnje i najbolje rezultate. Ostala odeljenja su radila sa minimumom snage. Konkretno, ova dva iz kojih su potekli štrajkači, njihova popunjenost postelja je u prethodne dve godine bila oko 65 odsto, što je nedovoljno izvršenje, iako je na svim odeljenjima postojao pun broj lekara. Pored mojih brojnih apela i kolegijuma na kojima sam im objašnjavao da ova bolnica zavisi od pacijenta i od toga koliko je korisna zajednici, kao i da takav minimum rada može da dovede do njene redukcije i iseljenja sa ove lokacije, njima to nikako nije dolazilo do svesti, jer su gledali samo sopstveni interes - kaže dr Radunović i dodaje da je pokušao da uspostavi iole normalne i nerestriktivne uslove za stručna usavršavanja. 

Mnogi lekari su, kako navodi, bezrazložno zastali u svom usavršavanju da dostignu zvanje specijaliste reumatologije, ali su davali prednost putovanjima na atraktivne destinacije, a veliki broj štrajkača je bez plaćene kotizacije prisustvovao kongresnim sadržajima.

Doktor objašnjava da je nastojao da u prvom planu za usavršavanja ne budu doktori koji se iskazuju u prepisivanju nekog leka, niti medicinske sestre koje u tome sarađuju, nego oni koji pišu kvalitetne stručne radove i koji zadovoljavaju domaće, pa čak i međunarodne standarde za prikazivanje tih radova i time doprinose promociji institucije.

- Mi smo ovde dobili niz novih aparata zahvaljujući našim projektnim idejama i punoj podršci Ministarstva zdravlja od 2021. do kraja 2022. godine. To su specijalizovana magnetna rezonanca, skener najnovije generacije i rendgen. Od RFZO smo dobili na korišćenje savremeni ultrazvučni aparat. Naša zemlja je kupila jako puno aparata, ali u ovom momentu kod nas nema dovoljno stručnjaka koji mogu da rade na svim tim aparatima. To je nešto o čemu ljudi ne razmišljaju, jer misle da aparati čine sve! Mnogo je teže imati prave stručnjake nego aparate. Novcem možete kupiti aparate, a dobar stručnjak vas ipak košta desetinu puta više nego taj aparat, kad pogledate šta sve treba u njega da uložite. Ta svest ovde neće uskoro zaživeti. Svi misle „sada ću ovde ubaciti magnetnu razonanciju i to će da poveća kvalitet zdravstvene zaštite“, ali to nije sasvim tačno niti je lako moguće. Mora postojati neko ko je sposoban da time upravlja, a takvih je sada malo - navodi iskusni lekar prof. Radunović i dodaje da kodeks ponašanja zdravstvenih radnika, koji su potpisali svi zaposleni pre najmanje desetak godina, predviđa da se ne izlazi u javnost pre obaveštenja rukovodstva, osim ako se ne radi o zloupotrebama, kriminalnim radnjama ili o stvarnom ugrožavanju nečije bezbednosti.

- Histerični napadi ili napadi panike, koji su nažalost rašireni i kod naših koleginica i kolega, ne mogu se, naravno, svrstati u pomenutu kategoriju. Ne može neko da se pojavi u medijima, a da ne dobije dozvolu rukovodstva u ime institucije, da nekažnjeno iznosi neistine, toga sigurno nigde nema. Međutim, ovde su zaposleni to radili i govorili protiv ove ustanove kao da je ona otišla u smeće, kao da ne ide u dobrom pravcu - ističe dr Radunović i dodaje da su prošli brojne vanredne provere, na osnovu poziva nezadovoljnika.

- Prigovori su bili upućeni radnoj, zdravstvenoj i sanitarnoj inspekciji, tražena je zaštita podataka o ličnosti, ali je posle brojnih kontrola sve prošlo besprekorno. Bilo nam je ovde 15 inspekcija, ali nije bilo nekih značajnih nalaza. Bilo je par sitnica koje smo otklonili, kao što su ukidanje biometrijske identifikacije zaposlenih kada dolaze i odlaze sa posla i provere da li ima štetnosti u prostoriji za rastvaranje citostatika i to je bilo sve na nivou onoga što je očekivano. Institut je išao u daleko boljem pravcu nego što je to bilo ranije. Oporavili smo se i pored svih onih udara koje smo primili za vreme pandemije. Nakon borbe protiv pandemije ustanovu sam preuzeo sa svega desetak hiljada evra, a ostavio sam pun budžet sa više od 250.000 evra sopstvenih sredstava. Tokom pandemije smo radili uspešno, tesno sarađivali sa ambulantnim službama KBC Bežanijska kosa i Klinike za infektivne i tropske bolesti. Pacijente koji su zahtevali intezivnu disajnu potporu premeštali smo uglavnom u Specijalnu kovid bolnicu Batajnica, KBC Bežanijska kosa, KBC „Dragiša Mišović“ ili KBC „Zemun“. U to vreme sam skoro tri meseca bio pripravan svaku noć radi premeštanja teških pacijenata ili prijema novih, a kroz naša odeljenja prošlo je skoro 1.000 obolelih, delom zahvaljujući vizitama svih odeljenja koje sam kao rukovodilac sprovodio. Nakon toga uspeli smo da dobijemo tri savremena aparata za fizikalnu terapiju i skupi polarizacioni mikroskop, kao poklon farmaceutskih kompanija. Na osnovu ličnih kontakata uspeo sam da dobijem pomoć za renoviranje parkinga u dvorištu Instituta. Tada smo potpuno rešili kišnu kanalizaciju, jer su ranije na parkingu stalno bile poplave koje su povremeno ugrožavale podrum i prizemlje instituta. Popravili smo veliki deo infrastrukture, nabavili dosta informatičke opreme i krenuli da promenimo bolnički informacioni sistem iz 2008. godine kako bismo uspostavili punu mogućnost razmene informacija sa ostalim klinikama, pošto imamo sve podatke o našim pacijentima širom Srbije.

Na kraju razgovora, dr Radunović kaže da će sve navedeno imati epilog na sudu, jer je izostalo preventivno delovanje zajednice. On ističe da je pristao na razgovor da bi se sprečili ovakvi napadi na bilo koga ko radi svoj posao sa najboljim namerama i pokušava da unapredi kulturu naše zajednice. 

 - Sadašnji sam šef katedre za specijalističku nastavu iz reumatologije na našem Medicinskom fakultetu i mogu vam reći da imamo visok kvalitet naučnog rada. Na primer, moj lični impakt faktor (IF) trenutno je najmanje tri puta veći od prvog sledećeg nastavnika iz našeg Instituta (prim. aut. mera uticaja nekog naslova u naučnom časopisu naziva se faktor odjeka). Pitam se da li imam pravo na nekakvu zaštitu javnosti i zaštitu suda? Moja ustanova ima kodekse ponašanja koji su u ovom slučaju svi prekršeni, ali ja to ne mogu da rešim, jer su mi mesecima oduzeti svi mehanizmi. Mnoge moje odluke su dovođene u pitanje tužbama i pozivanjem inspekcijskog nadzora, iako su imale za cilj poboljšanje efektivnosti zdravstvene zaštite. Upravni i nadzorni odbor su i dan - danas sastavljeni od unutrašnjih članova koji su više od deset godina u penziji, što je jedna potpuno nelegalna situacija, uprkos mojim apelima nadležnima u ministarstvu. Posle medijske hajke i 15 inspekcija ne mogu da shvatim šta sada neko, u stvari, od mene očekuje? Da li da ostanem ovde da radim ili da napustim zemlju i da, kao neko ko je bio priznati stručnjak u reumatologiji, odem u neku od zemalja u okruženju ili u inostranstvo? Da li to iko želi od mene i šta bi im rekli moji pacijenti? - kaže prof. dr Radunović na kraju razgovora ogorčen na trenutno stanje u lekarskoj struci svoje ustanove.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Glas javnosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike