Do kraja godine nova lista besplatnih inovativnih lekova: Veća dostupnost zdravstvenih usluga smanjuje liste čekanja

06.11.2023

08:07

0

Autor: I.K.

U 2022. godini izdvojeno je 5,8 milijardi dinara za zdravstvo, što je najviše izdvojenih sredstava do sada

Do kraja godine nova lista besplatnih inovativnih lekova: Veća dostupnost zdravstvenih usluga smanjuje liste čekanja
Copyright Profimedia/Tanjug/Vladimir Šporčić

Do kraja godine biće proširena lista inovativnih lekova koji će građanima biti dostupni besplatno, najavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić. Zahvaljujući sve većem ulaganju u zdravstvo, uvođenjem mamografa i nove opreme u domove zdravlja širom Srbije, zdravstvene usluge biće dostupne većem broju pacijenata, čime će se značajno smanjiti i liste čekanja.

Direktorka RFZO ističe da je u poslednjih šest godina na listu stavljen najveći broj inovativnih lekova ikada. Planirano je da prvo budu pušteni "of lejbel" (off label) lekovi, pa terapijske alternative i na kraju inovativni lekovi. 

- U periodu od 2007. do 2015. godine na listu je stavljen 21 inovativni lek, a u periodu od 2017. do 2022. godine 80 inovativnih lekova. Ono što je jako važno jeste kontinuitet u stavljanju inovativnih lekova na listu i kontinuitet u povećanju finansijskih sredstava - rekla je Škodrićeva. 

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić

 

Ističe da se trenutno ne zna koji će se lekovi naći na novoj listi, jer o tome odluku donosi centralna komisija za lekove, a odluka se donosi na osnovu zahteva farmaceutske komisije i zahteva struke u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima, koje odobrava Ministarstvo finansija. Zahvaljujući većim sredstvima izdvojenim za zdravstvo od 2017. do 2019, 1,4 milijarde dinara izdvojeno je za inovativne lekove.

- U 2020. godini, 2,8 milijardi dinara, a u 2022. godini izdvojeno je 5,8 milijardi dinara, što je najviše izdvojenih sredstava do sada - navela je direktorka RFZO. 

Kada je reč o novoj medicinskoj opremi namenjenoj preventivnim pregledima, Škodrićeva je istakla da je uvođenje mamografa i magnetnih rezonanci u domove zdravlja širom Srbije važno jer će na taj način dostupnost zdravstvenih usluga biti svuda.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
Predsednik Srbije ispratio je uručenje mamografa

 

- Nama je cilj da s najsavremenijom opremom dođemo do pacijenta gde god se on nalazi. Dvadeset i dve magnetne rezonance, 20 mamografa, brojni ultrazvučni aparati, rendgen aparati i skeneri će ući u naše zdravstvene ustanove. Oprema dolazi u trenutku kada smo prethodno povećali broj bolnica, inovirali i povećali njihove kapacitete, kada smo obezbedili inovativne i druge lekove - rekla je Škodrićeva.

Dodala je da u ovom trenutku ima inovativnih lekova za više od 90 odsto različitih tipova karcinoma dojke.

- Zahvaljujući magnetima u našim bolnicama, one su mali klinički centri. U njima se nalazi sve što se nalazi u savremenom dijagnostičkom centru jednog kliničkog centra. Na taj način je omogućeno da pacijenti ne moraju za određene usluge da idu u Kragujevac, Niš, Beograd, već im je to dostupno u njihovoj najbližoj bolnici - kazala je Škodrićeva.

Senzori za merenje šećera o trošku RFZO 

O trošku RFZO uskoro će biti dostupni i fri stajl libra senzori za kontinuirano merenje nivoa šećera za svu decu do 18 godina obolelu od dijabetesa tipa 1 koja su na terapiji insulinskom pumpom i za svu decu sa nestabilnim dijabetesom. Pravo na senzore o trošku osiguranja za decu do 18 godina uvedeno je 2020. godine. Pacijentima su na raspolaganju četiri vrste senzora od tri različita proizvođača. 

Podsetila je i na značaj ulaganja u lečenje retkih bolesti, te da je 14. septembra ove godine u svim porodilištima počelo testiranje novorođenih na SMA.

- Do sada je testirano 8.860 beba i od toga je jedna pozitivna, tako da će ona odmah dobiti terapiju. Srbija je jedna od 20 zemalja koje testiraju svu novorođenu decu - rekla je Škodrićeva.

Direktorka RFZO je najavila i registar pacijenata sa malignitetom, zajedno sa e-kartonom, koji je planiran za 2024. godinu, što će olakšati, kako kaže, rad lekara, ali i planiranje budžeta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike