Radunović zaveo red na Institutu za reumatologiju, deo zaposlenih ga napao: Umesto 5,5 sati dnevno, uveo puno radno vreme, a oni se pobunili

26.07.2023

16:14

0

Autor: R.M.

Dr Goran Radunović kaže da lekari ispunjavaju tek oko polovine zakonskih normativa što se tiče hospitalizacija pacijenata

Radunović zaveo red na Institutu za reumatologiju, deo zaposlenih ga napao: Umesto 5,5 sati dnevno, uveo puno radno vreme, a oni se pobunili
Goran Radunović - Copyright Medija centar Beograd

Nakon nedavnog štrajka nekoliko zaposlenih lekara Instituta za reumatologiju i tvrdnje u medijima da su mobingovani i obespravljeni, javnosti se danas obratio i Goran Radunović, v. d. direktora Instituta za reumatologiju.

On je objasnio da u Institutu postoje pravila i normativi koje svaki zaposleni treba da zadovolji, a što je publikovano u Ministarstvu zdravlja PIO.

Dr Radunović je rekao da ti normativi podrazumevaju da svaki doktor Instituta treba da ima godišnje između 170 i 210 hospitalizacija i oko 1.200 pregleda.

- Koliko sam upoznat, naši lekari nisu dostigli te normative, nego se nalazimo, otprilike, na 50 odsto traženog izvršenja što se tiče hospitalizacija. S tim u vezi rukovodstvo naše institucije je pokušalo da pokrene kampanju gde bismo poboljšali popunjenost postelja u našem institutu. To je bilo jedino moguće aktivnijim ambulantnim radom, odakle dolaze pacijenti koji se posle smeštaju u bolnicu, jer im je ona neophodna - objasnio je doktor.

Dr Radunović je dodao da su zbog toga postavljeni normativi koji su bili "relativno blagi", odnosno niži od onih koje ima Univerzitetski klinički centar Srbije.

- Da svako pregleda 18 pacijenata nedeljno, a da mesečno ima makar pet bolnički lečenih pacijenata - to neki doktori nisu hteli da prihvate. Jednostavno je među njima bunt nastupio jer im je takvo izvršenje bilo preobimno. Navikli su da rade manje od toga - rekao je on.

Dodao je da je uvedeno osmočasovno radno vreme, što podrazumeva da ljudi dolaze na posao u sedam i ostaju na poslu do 15 časova.

- Podrazumeva se da imamo 40 sati radnog vremena nedeljno, što piše u Zakonu u radu. To ranije nije bio slučaj jer su neke službe dolazile na posao u osam a odlazili u 12:30. Da bismo se odbranili od takvih zloupotreba, uveli smo sistem kojim se prati radno vreme, a koji je, takođe, počeo da smeta zaposlenima - naglasio je on.

Medija centar Beograd
Goran Radunović

Doktor se osvrnuo i na žalbu jedne medicinske sestra za mobing, koja se žalila da je prilikom razgovora sa njom podigao glas.

- Moram da napomenem da je decembra 2021. godine ta medicinska sestra istoga dana vraćena iz bolnice u Batajnici, gde je otišla na sopstveni zahtev da bi zaradila određeni novac, jer smo zbog otežanih uslova rada dodavali našim medicinskim sestrama određeni novac na zaradu, kao što je preporučio fond zdravstvenog osiguranja - ispričao je dr Radunović.

On je dodao da je ta medicinska sestra uskratila negu bolesnicima na odeljenju na kome je bila "i nije slušala svoje pretpostavljenje".

- Potom, ta ista sestra nije slušala pretpostavljene ni u Institutu za reumatologiju, a kada je došla na nekakav razgovor tužeći svoje šefove, ja sam je upitao da li ona ima nešto da doda, osim toga da je neko podigao glas u telefonsku slušalicu dok je razgovarao sa njom, da li je tu bilo vređanja, mobinga... ona je odgovorila da nije! Posle toga sam ja rekao par reči zbog kojih se u ovom trenutku kajem, međutim, naravno da nisam mogao da znam da me neko neovlašćeno snima i da će to posle 13 meseci upotrebiti u ovoj medijskoj kampanji - rekao je on.

Dr Radunović je naglasio i da je svaki prekovremeni rad plaćen i da su plate zaposlenih trenutno zbog toga veće.

Doktor je komentarisao i nedavni protest dela zaposlenih, za koji kaže da nije bio najavljen, a na snimcima sa protesta video je dvadesetak zaposlenih koji su u tom momentu bili na bolovanju.

- Video sam one koji više nisu zaposleni, članove sindikata, a video sam i da se neko usudio da poziva pacijente koji su bolesni od teških reumatskih bolesti da prisustvuju protestu - rekao je on, i dodao da smatra da nije humano ovakve ljude zvati na protest.

Osvrnuo se i na priče o navodnom mobingu, dodavši da nijednoj službi u Institutu nisu stigle žalbe na mobing sem od jednog doktora "koji je nekoliko puta zaredom odlazio na kongrese bez plaćene kotizacije", a u jednom momentu to nije mu bilo dozvoljeno kada je Radunović bio šef odeljenja.

Medija centar Beograd
Goran Radunović

 

Institut je posetilo i desetak inspekcija, od inspekcije rada preko zdravstvene do sanitarne. One su ispitivale, između ostalog, i ono na šta se žali grupa doktora koja protestuje, ali nisu našle ništa sem sanitarne, koja im je dala sugestiju da ispitaju bakterijsku ispravnost komore za rastvaranje cistostatika. Institut je našao provajdera koji je to proverio i nisu nađene nikakve nepravilnosti.

Dr Radunović se na pitanja novinara osvrnuo na snimak zbog koga ga je jedna sestra okrivila za mobing.

- Ako ste dobro preslušali taj snimak, on je na više mesta isečen. Na jednom mestu ja pitam sestru da li ju je mobingovao šef, a ona je rekla da nije. On je vikao u slušalicu, ali nije na nju vikao - rekao je on.

Doc. dr Mirjana Zlatković Švenda, predsednica Etičkog odbora Instituta za reumatologiju, osvrnula se na žalbe nekih radnika da im nije bilo omogućeno da idu na stručna usavršavanja i objasnila da prema procedurama Instituta zdravstveni radnici idu na stručno usavršavanje ukoliko imaju rad koji će na kongresu biti prezentovan u vidu postera ili usmene prezentacije.

Ona je dodala da je ove godine formirana komisija koja daje odobrenja zaposlenima da prisustvuju kongresima, a da su se žalili neki radnici koji nisu imali odobrenje komisije jer nisu imali kotizacije za kongrese.

- Po zakonu imaju sedam dana godišnje za usavršavanja, a većina ima taj broj dana, pa čak i više. Tako da što se toga tiče ne postoji osnova da bi se žalili - rekla je ona.

Dr Ljiljana Kovačević, načelnica laboratorijske dijagnostike i član komisije za stručno usavršavanje zaposlenih, rekla je da postoje precizne procedure za učestvovanje na seminarima i kongresima, a da je jasno navedeno da prednost uvek imaju oni koji imaju napisan stručni rad.

Medija centar Beograd
Goran Radunović

Ona je dodala da nije moglo da se desi da neko nije mogao da ide a da je imao stručni rad. Dr Kovačević je naglasila da je za odlazak na stručni sastanak i uplaćena kotizacija. 

Kada je osnovana komisija, objasnila je, dogovor je bio da se 10 dana pre odlaska na seminar ili kongres uputi zahtev. Međutim, dr Kovačević je rekla da se uvek dešavalo da dobiju zahtev u kraćem roku, pa su zbog toga uvek morali na brzinu da odlučuju.

- Ukoliko dobijete od komisije mišljenje da možete da odsustvujete sa posla, neko vas mora zameniti na tom poslu. Mi moramo preorganizovati službu da neko završi vaš deo posla dok ste odsutni - rekla je ona.

Inače, dr Kovačević je rekla da je prema zakonu radno vreme u laboratoriji koju vodi 36 sati nedeljno, a ne 40, iako je ona radilo puno radno vreme proteklih 25 godina. Međutim, dolaskom dr Radunovića na čelo Instituta doktorka i njene kolege su napokon dobile radno vreme koje im sleduje po zakonu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike