Pažnja! Žena nosila magnetnu pločicu, a onda naglo počeo da joj pada šećer! Ovo je razlog, i ne, nije naivno

03.11.2023

08:18

0

Njena priča svakako može mnogima da služi za nauk

Pažnja! Žena nosila magnetnu pločicu, a onda naglo počeo da joj pada šećer! Ovo je razlog, i ne, nije naivno
Copyright Profimedia Pixabay

Na društvenim mrežama ovih dana jedna žena iz Srbije podelila je neprijatno iskustvo, i to zbog magnetne pločice sa imenom koju nosi na službenoj garderobi. Ona je, naime, posvedočila da joj je ta pločica, odnosno magnet na njoj, napravila veliki zdravstveni problem, budući da nosi i insulinsku pumpu. 

Kako je navela, nije znala za loš uticaj magneta na taj uređaj, a tragičan ishod sprečen je u zadnji čas. Uticaj magneta na medicinske aparate koje pojedini pacijenti nose sa sobom nije nepoznat, a upozorenje se odnosi čak i na korišćenje savremenih elektronskih aparata.

Prema svedočenju ove žene, u nekoliko navrata joj je neobjašnjivo i naglo padao šećer, da bi joj se u jednom trenutku znatno slošilo. Zbog pada šećera žena umalo nije pala u nesvest, preznojavala se... Tek naknadno, kada se oporavila, saznala je da magnet u blizini ovog uređaja može da ošteti komponentu motora pumpe koja kontroliše isporuku insulina. 

„U tom slučaju može doći do predoziranja i, kao rezultat, teške hipoglikemije", navela je ona, i dodala da joj nije jasno kako ranije nije znala za to. 

Neophodne mere predostrožnosti

Njena priča svakako može mnogima da služi za nauk.  Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) svojevremeno je upozorila pacijente da noviji elektronski uređaji mogu da pokrenu „magnetni režim” implantiranog medicinskog uređaja, te ih savetovala da preduzmu mere predostrožnosti kada nose elektroniku i rukuju njome. Razlog je upravo magnet u tim uređajima.

Profimedia
 

„Određeni mobilni telefoni, pametni satovi i druga nova elektronika sadrže jake magnete koji bi mogli da aktiviraju 'režim magneta' implantiranog uređaja, a režim se obično aktivira postavljanjem magneta velike jačine blizu implantiranog uređaja“, upozorio je svojevremeno FDA.

Da bi se ovo izbeglo, pacijenti treba da drže elektroniku (koja u sebi ima magnet) bar 15 centimetara dalje od implantiranih uređaja i da izbegavaju nošenje elektronike u džepu preko implantata, saopštila je agencija. 

Koji uređaji imaju magnet

U ove uređaje, pored mobilnih telefona, spadaju i laptopi, tableti, bežični audio-uređaji, pametni satovi... Oni, naime, imaju jako magnetno polje koje utiče na „režim magneta“ medicinskih uređaja sve dok su u njihovoj blizini, odnosno dok se ne pomere. Režim magneta u medicinskim uređajima, inače, omogućava bezbedan rad tokom određenih medicinskih procedura, kao što je na primer MRI skeniranje. 

Freepik
 

FDA zato savetuje pacijente sa implantiranim medicinskim uređajima da preduzmu mere predostrožnosti kao što su: 

- držanje elektronike (mobilni telefoni, pametni satovi i slično) 15 cm dalje od implantiranih medicinskih uređaja;

- uzdržavanje od nošenja elektronike u džepu preko medicinskog uređaja;

- savetovanje sa lekarom u vezi sa magnetima i implantiranim medicinskim uređajima.

Pacijenti se upozoravaju da implantirani pejsmejkeri i defibrilatori mogu da sadrže senzore koji reaguju na magnete i radio kada su u bliskom kontaktu. Zato većina proizvođača medicinskih uređaja preporučuje da potencijalni izvor smetnji držite na gorepomenutoj bezbednoj udaljenosti od svog medicinskog uređaja, a prilikom bežičnog punjenja savetuje se da razmak bude čak 30 centimetara. 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike