Sve više mladih boluje od autoimunih bolesti: Poremećaj štitaste žlezde posebno zabrinjava stručnjake

02.11.2023

11:46

0

Pet odsto "čepića" u štitnoj žlezdi je maligno, neki su veliki pa smetaju, neki pritiskaju a neki su vidljivi i brinu pacijente

Sve više mladih boluje od autoimunih bolesti: Poremećaj štitaste žlezde posebno zabrinjava stručnjake
Štitna žlezda - Copyright Profimedia

Svaka druga osoba u Srbiji ima "čvorić" na štitnoj žlezdi, a među obolelima sve češće su mlađi od 18 godina.

Endokrinolog dr Miloš Žarković kaže da su autoimune bolesti u porastu a da od poremećaja štitaste žlezde boluje oko 12 odsto ljudi, od čega je sedam hipotireoza, ostalo su hipertireoze.

- Kako starite učestalost nodusa ("čvorića") se sve više povećava. Tako da kada imate 70 godina, isti postotak ljudi ima noduse u štitastoj žlezdi. Problem sa nodusima je u tome, što je pet posto nodusa maligno. Većina je zanemarljiva, ali opet nisu baš svi. Neki su veliki pa smetaju, neki smetaju zato što pritiskaju, neki su vidljivi, a neki brinu pacijenta. Ostaju ti maligniteti koji su nam problem, i gde mi moramo da nađemo te pacijente koji imaju rizik, da im ustanovimo dijagnozu na vreme i adekvatno ih lečimo - objašnjava Žarković. 

Naročito su osetljive trudnice i žene koje planiraju trudnoću, pa Žarković kaže da kod njih tiroidna funkcija mora biti dobra.

- Sve to može da se sredi, ali one moraju da se prate. Takođe, osobe koje primete da imaju promenu u građi, odnosno uvećanu tiroidnu žlezdu, kao i oni koji imaju druge bolesti, kao što su autoimune bolesti ili dijabetes. Treća grupa oestljivih sz osobe koje imaju porodičnu anamnezu tiroidne bolesti - kaže Žarković.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: K1

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike