SFRJ i Bliski istok: Politika, solidarnost i kontroverze u odnosima sa Palestinom! (FOTO/VIDEO)

12.10.2023

20:05

0

Autor: I. P.

Iako je SFRJ aktivno podržavala Palestince, odnosi sa Izraelom u tom periodu nisu do kraja prekinuti, barem oni nezvanični

SFRJ i Bliski istok: Politika, solidarnost i kontroverze u odnosima sa Palestinom! (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

U doba posleratne geopolitičke klackalice, druga Jugoslavija se često nalazila u delikatnoj situaciji balansiranja između Istoka i Zapada, dok je istovremeno nastojala da izgradi i očuva svoj specifični identitet i položaj na svetskoj sceni kroz Pokret nesvrstanih.

Ništa manje komplikovani nisu bili ni njeni odnosi sa Bliskim istokom, posebno u kontekstu palestinskog pitanja.

Nakon Drugog svetskog rata, Jugoslavija je ubrzo priznala novonastalu jevrejsku državu Izrael, a u dogovoru sa SSSR-om, čak je i posredovala u prebacivanju oružja iz zemalja Istočnog bloka za Izrael preko svoje teritorije.

Do 1952. godine, ukupno 7.578 Jevreja emigriralo je iz Jugoslavije u Izrael. Tokom ovog perioda, socijalistička Jugoslavija je bila uglavnom neutralna u arapsko-izraelskom sukobu, ali je održavala veze sa Izraelom uz pomoć svoje pozamašne jevrejske emigracije

Takav stav i aktivnost SFRJ postepeno su počeli da se menjaju tokom pedesetih godina, posebno zbog jačanja odnosa sa arapskim zemljama poput Egipta.

Međutim, sve do 1967. godine, Jugoslavija nije direktno pružala pomoć palestinskim organizacijama. Palestinsko pitanje je doživljavala više kao "problem izbeglica" nego kao politički ili nacionalni problem. Značajnije promene u pristupu palestinskom problemu počele su tek kada je palestinsko pitanje sve više dolazilo u fokus među arapskim zemljama sredinom šezdesetih. 

 

Uz potporu egipatskog lidera Gamala Abdela Nasera, 1964. godine osnovana je Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO), kao legitimni predstavnik Palestinaca. I dok su neke zemlje poput Sirije i Alžira pružale otvorenu podršku PLO-u, Jugoslavija je bila suzdržanija, smatrajući da je to unutrašnja stvar arapskih zemalja.

Jaser Arafat o Titu

Printscreen/YouTube/AP
 

"Kada sam prvi put došao u Jugoslaviju, to je bilo sa predsednikom Naserom. Još uvek se sećam reči koje mi je rekao uoči našeg dolaska u Jugoslaviju - da mi upravo idemo da posetimo najvećeg i najodanijeg prijatelja Arapa."

Kako je Šestodnevni rat promenio jugoslovensku spoljnu politiku prema Palestini?

Međutim, nakon Šestodnevnog rata 1967. godine, kada su Egipat, Sirija i Jordan doživeli poraz od Izraela, a Izrael zauzeo celu Palestinu, SFRJ je prešla u oštriji ton prema Izraelu. Osudila je izraelsku agresiju i prekinula diplomatske odnose sa ovom državom. Značajno je napomenuti da ekonomski, kulturni i slični odnosi nikada nisu u potpunosti prekidani.

Jugoslovenska solidarnost sa arapskim zemljama manifestovala se brzom reakcijom u prvim danima nakon rata. Samo tri dana po okončanju sukoba, izaslanici iz Beograda su poslati da ocene posledice humanitarne krize. Ova brza reakcija kulminirala je odlukom Saveznog izvršnog veća o ekonomskoj pomoći arapskim zemljama samo nedelju dana nakon rata.

Promene na političkoj sceni arapskog sveta, pogotovo unutar PLO-a, dovele su do promene u jugoslovenskoj spoljnoj politici. Poražene arapske zemlje počele su da pridaju veći značaj palestinskim gerilskim akcijama, dajući im veći stepen autonomije.

 

Zajedno s prekidom diplomatskih odnosa između Jugoslavije i Izraela, ovo je značilo i jačanje veza između Beograda i PLO-a.

Amerikanci bili na oprezu - savezništvo sa Arapima izazvalo neslaganja i u KPJ

Korespondent "Njujork tajmsa" Ričard Eder zabeležio je 12. juna 1967. u Beogradu: Jasno je, čak i u razgovorima sa zvaničnicima ovde, da su Titov žestok napad na Izrael i njegovo savezništvo sa Arapima izazvali neslaganja, čak i među članovima njegove vlade.

Postojala je zabrinutost da bi Jugoslavija, koja se u tom trenutku već okreće Zapadu u ekonomskom, društvenom i političkom razvoju, mogla ugroziti svoj položaj ukoliko bi nastavila sa optužbama protiv Izraela, a time i protiv SAD i Velike Britanije.

Ono što posebno brine jeste sve jači antiamerički ton koji zauzimaju jugoslovenska štampa i radio. Pored toga, po prvi put, beogradski list je zauzeo snažan stav protiv američkih Jevreja. U listu piše: Šest miliona američkih Jevreja, zahvaljujući svom obrazovanju i poslovnim pozicijama, imaju znatno veću moć nego što bi to bilo normalno za jednu manjinu u moru od 200 miliona ljudi. Izraelski ciljevi su stalno u fokusu. Stvorena je slika da su izraelski ciljevi moralna odgovornost čitavih SAD i da SAD stalno treba da pružaju snažnu podršku jevrejskoj državi unutar arapskog sveta.

Tito se susreo sa delegacijom PLO-a 1969. godine u Alžiru. Na tom sastanku palestinski predstavnici izrazili su nadu za većom vojnom pomoći. Ipak, uprkos pojačanoj retorici, otvaranje kancelarije PLO u Beogradu dogodilo se tek 1971. godine, iako su Palestinci to zahtevali godinama pre toga.

Međutim, saradnja nije bila bez komplikacija. Dok su predstavnici PLO-a tražili vojnu pomoć, jugoslovenska strana je bila oprezna. Konkretne isporuke naoružanja bile su otežane političkim pitanjima, a komunikacija između dve strane pokazivala je očigledne nesporazume kada je reč o prirodi i obimu te pomoći.

Višegodišnja kašnjenja u isporuci oružja pravdana su nesuglasicama unutar PLO. Razne palestinske organizacije, sa svojim sopstvenim agendama i vizijama, često su bile razlog za zabrinutost Beograda.

Sedamdesete godine kao zlatno doba podrške Palestincima

Nakon što je 1971. godine PLO dobio dozvolu da obučava svoje vojno osoblje u Jugoslaviji, vojna saradnja postala je dublja. Kroz vreme, oružje vredno milione dinara isporučivano je Palestini. Međutim, pomoć nije bila ograničena samo na vojnu opremu. Humanitarna pomoć, pre svega lekovi i medicinska oprema, ali i obuka i lečenje palestinskih boraca u jugoslovenskim bolnicama, bila je od suštinskog značaja.

Najupečatljiviji trenuci humanitarne pomoći bili su tokom najtežih kriznih perioda. Na primer, tokom Crnog septembra (oružani sukob između jordanske vlade na čelu sa kraljem Huseinom, na jednoj, i formacija okupljenih oko PLO, na drugoj strani), Jugoslavija je poslala humanitarnu pomoć vrednu preko 10 miliona američkih dolara. Slično tome, tokom Bitke za Bejrut 1982. godine, Jugoslavija je hitno podigla svoje avione i prevezla 150 ranjenih Palestinaca u svoje bolnice. Zanimljiva je i činjenica da je ondašnja štampa izvestila da je oko 600 palestinskih studenata napustilo univerzitete širom SFRJ da bi pružili podršku PLO-u u Libanu, što im je tolerisano, u smislu da zbog toga nisu gubili godine na studijama.

 

Slabljenje uticaja Pokreta nesvrstanih i okretanje leđa arapskim prijateljima
 

Osamdesetih godina prošlog veka Jugoslavija je prolazila kroz niz unutrašnjih i spoljnih izazova. Ekonomski problemi, kao i poteškoće unutar Pokreta nesvrstanih, doveli su do postepenog smanjenja podrške palestinskoj stvari nakon 1983. godine. Iako je Jugoslavija i dalje deklarativno podržavala Palestince, pojavili su se znaci dvostrukog standarda u njenoj spoljnoj politici.

Najkontroverzniji među njima je slučaj iz 1987. godine, kada je otkriveno da je Jugoslavija već četiri godine održavala tajne kontakte sa izraelskom obaveštajnom službom Mosad, i to preko Službe državne bezbednosti.

Ova vest bila je šok ne samo za Palestinu, već i za mnoge Jugoslovene koji nisu bili svesni ove veze između dveju država.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike