Ne prisvajajte tuđeg psa, možda neko plače za njim! Veterinar otkrio koji je prvi korak ako nađete nečije kuče: Obavezno ovo uradite!

29.07.2023

08:05

0

Ukoliko pas nema podatke na ogrlici, trebalo bi da ga odvedete u veterinarsku ambulantu gde će besplatno očitati čip, ukoliko ga ljubimac ima

Ne prisvajajte tuđeg psa, možda neko plače za njim! Veterinar otkrio koji je prvi korak ako nađete nečije kuče: Obavezno ovo uradite!
Copyright Privatna arhiva

Nedavna drama srpske porodice, kada joj je ljubimac nestao na letovanju u Grčkoj, srećom je imala lep završetak - pas je nađen i vraćen.

Malenog Kikija su u Grčkoj našli "pošteni nalazači", preveli bez papira preko granice, doveli u Sombor i kod veterinara pokušali da ga čipuju na svoje ime, kako bi ga "preveli dalje preko granice,u zemlju gde žive".

Upornošću porodice, koja nije prihvatala da se zauvek oprosti od Kikija, kao i spletom srećnih i pomalo nerealnih okolnosti, pokušaj prevare je otkriven.

Privatna arhiva
 

Kada su saznali da su otkriveni, a u međuvremeni u njihove fotografije sa nadzornih kamera objavljene na mrežama, došli su ponovo kako bi vratili psa.

Našli ste psa kako luta ulicom - šta uraditi?

Za početak, nikako ga tek tako ne prisvajati!

Najpre proverite da li nosi oko vrata oznaku sa detaljima vlasnika jer u tom slučaju možete da ga pozovete vratite ga.

Ukoliko nema, sledeće gde bi trebalo da ga odvedete je najbliža veterinarska stanica, gde će besplatno očitati čip, ukoliko ga ljubimac ima, i na taj način doći do podataka vlasnika.

- Ako je pas mikročipovan, veterinar će to videti. On, ipak, nije dužan da vam da podatke o vlasniku psa, ali je dužan da vlasnika pozove da dođe po psa - rekao nam je beogradski veterinar Davor.

Profimedia
Ilustracija

 

Objave na društvenim mrežama su se u praksi pokazale kao vrlo korisne, pa se dešavalo da se vlasnik tim putem pronađe i pre nego što stigne do veterinara i očitavanja čipa. 

Ipak, zloupotreba ima, što je pokazao i slučaj iz Grčke, s početka teksta, koji se, srećom, završio najbolje po kucu i porodicu - ponovo su spojeni.

Tu sreću, međutim, nisu imali svi vlasnici nestalih pasa.

Šta je učinila porodica maltezera koji je ukraden u Grčkoj?

Kada su shvatili da je Kiki nestao, dali su se u potragu - od zabačenih uličica, šetališta, plaža, pa čak i dvorišta u mestu, gde god su čuli lavež pasa.

Odštampali su letke sa Kikijevom fotografijom i lepili po banderama i lokalima, širili apele po društvenim mrežama.

Pre svega toga - slučaj su prijavili u policiji, a pozvali su i veterinara u Srbiji, ukoliko neko dovede psa na očitavanje čipa, da se zna da je u pitanju pas za kojim se traga.

- Po povratku u Srbiju, otišli smo u Veterinarsku inspekciji u Nišu, kako procedura nalaže.Baš tamo dok smo bili, pozvao nas je veterinar iz Sombora, kod kog su doveli Kikija i rekao da je u sistemu "očitao moje podatke" - ispričala je ona za portal 24sedam.

Profimedia
Ilustracija

Da bi se ispoštovala procedura, ona je slučaj morala da prijavi i u SUP-u u Nišu, odakle je, dalje su se povezali sa inspektrima u Somboru i njihova priča je dobila srećan kraj - Kiki je sada posle ozbiljnog proputovanja po regionu i Srbiji, ponovo kod svoje kuće, sa porodicom.

Najčešće nestaju mali psi 

Od beogradskog veterinara saznajemo da iako nema zvaničnih podataka i statistike, neslavna praksa je pokazala da najčešće nestaju mali psi - lopovi ih lako ukradu tj. ponesu i "predstavljaju grupu pasa koju mogu dobro da unovče".

Francuski buldozi, crni ruski terijeri, maltezeri, pudle i nemački špicovi našli su se na ovoj listi.

Prema Zakonu o svojinskopravnim odnosima, kućni ljubimac spada u pokretnu imovinu i moguće je prijaviti krađu, kao kad vam nestane novčanik, torba, telefon...

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike