Klima-uređaji između hlađenja stana i topljenja kućnog budžeta! Kako ih odabrati, i kakvi sve postoje?

15.07.2023

18:45

0

Savet je da ih ne treba koristiti tokom celog dana

Klima-uređaji između hlađenja stana i topljenja kućnog budžeta! Kako ih odabrati, i kakvi sve postoje?
profimedia-0528458461 - Copyright Profimedia

Život bez klima-uređaja i na našim prostorima postaje gotovo nezamisliv. U svetu tragaju za energetski najefikasnijim rešenjima koja objedinjuju sisteme grejanja, ventilacije i klimatizacije. Kako na tropskoj vrelini upravljati klima-uređajima a zaštititi kućni budžet od prevelike potrošnje struje i koja je varijanta hlađenja stanova najefikasnija. Sigurno nećete držati celu noć automobil uključen da biste ga ohladili tako i klima-uređaj treba da bude uključen samo u trenucima kada nam je potrebna", kaže profesor Mašinskog fakulteta u Miloš Banjac.

Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Miloš Banjac kaže da klima ne treba da radi 24 sata. Prema njegovim rečima, kućni klima-uređaji nisu baš pravi klima-uređaji, jer klimatizacija prostora podrazumeva regulisanje i temperature i vlažnosti i količine svežeg vazduha.

"Ovi uređaji koje mi koristimo kontrolišu samo temperaturu vazduha u prostoru, prema tome oni su uređaj za hlađenje leti, a uređaj za grejanje zimi“, kaže Banjac.

Savetuje da je ne treba koristiti tokom celog dana, treba da je koristimo isključivo kad se nalazimo u prostoru koji hoćemo da ohladimo.

Napravio je poređenje sa automobilom.

Profimedia
 

“Sigurno nećete držati celu noć automobil uključen da biste ga ohladili i ujutro ušli u ohlađen automobil, tako i ovde. Mi hladimo vazduh u prostoru i treba klima-uređaj da bude uključen samo u trenucima kada nam je potrebna, možda nekoliko minuta pre toga", kaže Banjac

Ističe da oko 10 stepeni treba da bude razlika između maksimalne spoljne i unutrašnje temperature.

"Naravno, ako je spoljna temperatura 40 stepeni, nećete podešavati na 30, nego na neku koja vam je prijatna. Treba da koristimo i neke druge pomoćne načine da smanjimo potrošnju energije. Da isključimo sve uređaje koji emituju toplotu. Treba da koristimo roletne kao jednu od odličnih mera, kako bismo smanjili toplotne dobitke tog prostora“, naveo je Banjac.

Kako odabrati pravu klimu

Tržište je preplavljeno klima-uređajima, ponuda je velika, klime imaju na sebi razne oznake od one energetske efikasnosti i drugih.

"Postoje dve vrste klima-uređaja. Jedni su klasični koji imaju način rada da se pale i gase i na taj način regulišu temperaturu, a drugi su tzv. invertori koji rade kontinualno. Imaju mnogo kvalitetnije podešavanje temperature. Ti uređaji su naravno skuplji, ali su mnogo efikasniji. Troše manje energije do 30, pa čak po katalozima i do 40 posto“, kaže Banjac.

Napominje da prvo treba da obratimo pažnju na to kakav uređaj kupujemo, preporuka je da se kupi tzv. invertor, treba da izaberemo snagu tog uređaja u skladu sa prostorom koje hoćemo da ohladimo.

Profimedia
 

Profesor Banjac kaže da klima uređaj izbacuje hladan vazduh i nikako je ne treba postaviti na mesto gde dugo boravimo.

"Ako stavimo spoljnu jedinicu tako da bude osunčana pogoršaćemo njen rad, ona će trošiti više električne energije da bi ostvarila isti učinak. Treba staviti u senku i nikako na južnu stranu da bude osunčana“, rekao je.

Postoji, kako kaže, izvesna regulativa koja je obuhvaćena Uredbom o kućnom redu, da ne može da se postavlja klima tako da nekom kaplje i da oštećuje fasadu.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike