Toplotne pumpe hit i u Srbiji: Kako da se dobro ogrejete ili ohladite s manje struje (FOTO/VIDEO)

02.07.2023

18:30

1

Koje su prednosti a koje „mane“ grejanje i hlađena sistemom toplotne pumpe 24sedam je proverio sa ekipom „Klima Pingvin“ u Kačarevu

Toplotne pumpe hit i u Srbiji: Kako da se dobro ogrejete ili ohladite s manje struje (FOTO/VIDEO)
Instalacija toplotne pumpe - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Toplotne pumpe su veliki hit u Evropi i nova studija u Nemačkoj je pokazala da bi ovaj sistem za grejanje prostorija, sanitarnu toplu vodu ali i snabdevanje toplotnom  energijom industrije, mogao da zameni 75 odsto potrošnje gasa.

Interesovanja za toplotne pumpe ne manjka ni u Srbiji, gde investitori u velike poslovne prostore, hotele i sve više i proizvodne pogone, naručuju ovaj savremeniji sistem grejanja i hlađenja.

Da je toplotna pumpa odlično rešenje i za individualne, kućne korisnike, pokazali su nam stručnjaci iz „Klima Pingvin“. I to u praksi, na terenu u Krčedinu, gde u saradnji sa proizvođačem opreme „Daikin Srbija“, najsavremenijim sistemom klimatizacije i ventilacije opremaju jednu veću porodičnu kuću.

Može toplo, može hladno a može i topla voda

- Ove imamo sistem sa visokotemperaturnom toplotnom pumpom japanskog proiz-vođača „Daikin i to u punoj hidro izvedbi. Najnovija je generacija i snage 18 kilovata, što je optimalno za ovaj objekat od 200 do 250 kvadrata. A ta optimalnost je i o je prvi problem od dva velika problema kada se rade neke instalacije na zgradama u Srbiji – ističe za 24sedam Ivan Antić, direktor i vlasnik beogradske firme „Klima Pingvin“, koja je uvoznik, instalater i serviser klimatizacione opreme.

24sedam/Nenad VujanovićVeoma s
Veoma isplativo, ako se uradi kako bi trebalo: Ivan Antić,direkotr i vlasnik "Klima Pingvin" 

 

Antić kao veoma čest slučaj u Srbiji navodi da vlasnici kuća pokušavaju da uštede na pogrešnim stvarima a da kao nepotreban trošak vide već prvi korak u uvođenju dobrog klimatizaciono-ventilacionog sistema.

Toplotna pumpa na bojleru

Sistem toplotne pumpe ne mora samo da vam menja vašu split-sistem klimu.-U poslednjih godinu i po dana, hit je bojler koji ima toplotnu pumpu, bilo kao spoljnu jedinicu, bilo unutar samog bojlera, u mono-bloku.

- Najvažnije je da prostor u koji se uvodi klimatizacija prvo pogleda mašinski inženjer i da uradi proračun i napravi plan opreme i ugradnje. A kod nas ljudi često sami uđu u priču po sistemu „rekao mi kum/komšija da to radi“, da bi izbegli da plate stručnja-ku nekoliko stotina evra za investiciju koja je deset ili dvadeset puta veća. A inženjer vama napravi ono što vam stvarno treba, što će vas grejati a neće vam nepotrebno nabijati račune ni u početnoj investiciji ni tokom upotrebe – navodi Antić.

Kada se posao u startu postavi kako bi trebalo imate i dobru iskorišćenost pumpe, što na kraju daje i manji trošak grejanja.

 

- Kod klasičnog elektro-kotla na jedan uloženi kilovat električne energije dobijete jedan kilovat energije grejanja ili hlađenje a kod toplotne pumpe odnos je jedan prema četiri. To znači da će računi za struju za grejanje za ovoliku kuću biti samo oko 20.000 dinara a imaćete mnogo bolje grejanje. Sva računica se lako stavi na papir i vlasnici se, čak i ako im isprva izgleda skupo, brzo predomisle i pozovu nas da ugrađujemo – ističe Antić.

Prednost toplotnih pumpi je i što se one lako prilagođavaju spoljnoj temperaturi i, na primer zimi, kako pada spoljna temperatura tako pada i potrošnja struje. Nadalje, svaka pumpa ima i električni grejač, tako da održava toplotu dok ne dođe serviser, i ako dođe do nekog kvara.

Ni svaki kW nije baš isti, čak ni kad tako piše

Nikola Sević iz „Daikina“ ukazuje na jedan značajan „detalj“, svima onima koji sami, bez pomoći inženjera, kupuju klimatizacionu opremu (ili bilo kakvu električ-nu/elektronsku opremu).
- Kod proizvođača jeftinijih električnih proizvoda treba voditi računa o tome da se brojke navedene u specifikaciji proizvodna odnose na nešto drugo a ne na ono što misle kupci/potrošači.

- „Daikin“ proizvodi samo klime ne bave se svim i svačim, i brend će sledeće godine napuniti 100 godina postojanja. Sve što stoji u tehničkoj dokumentaciji mora biti tačno u svakodnevnoj upotrebi a ne samo laboratorijskim uslovima - od koeficjenta iskorišćenosti, potrošnje, kilovata koje pumpa daje na određenim uslovima… - kaže Sević.

- Peć na pelet ne može da radi na temperaturi manjoj od 60 stepeni, jednostavno nije dobro za kotao. Ovde, možete da prilagodite temperaturu, od 25 stepeni pa na-više,  koja vam treba – kaže Antić.

Ko ne brine o svojoj kući, ne treba mu ni „pumpa“

I ovaj sistem, kao i svaki, ima i svojih „mana“, odnosno uslova pod kojima ne daje najbolje rezultate. A od njih kao najveći Ivan Antić izdvaja veliku boljku srpskih kuća i zgrada – lošu izolaciju spoljnih zidova.

- Toplotna pumpa je isplativa gde je njena efikasnost najveća a to je kod dobro ter-mički izolovanih objekata. Ako nema izolacije, bolje je i ne ugrađivati je nego ostati pri kotlu na pelet ili na gas. Zbog toga mi to i ne radimo u kućama u kojima nema dobre izolacije – naglašava Antić.

Takođe, sistem sa toplotnom pumpom zahteva drugačiji obim radijatora (ako se oni koriste) ali i radijatorske instalacije.

- Pri adaptaciji grejanja možda ćete morati da promenite dimenziju radijatora i dodate pokoje rebro da bi iskorišćenost bila bolja. Takođe, ovaj sistem se razvodi bakarnim ili plastičnim cevima, jer stare gvozdene imaju deblje zidove cevi i daju manji protok – objašnjava naš sagovornik.

Savremena tehnologija za veći komfor

Da su toplotne pumpe hit svuda po svetu, potvrđuje nam i Nikola Sević, inženjer i menadžer prodaje u „Daikin Srbija“.

- Klasični klima uređaji kakve svi znamo, sistema tipa vazduh-vazduh, ubrzano izla-ze iz upotrebe i jedan od sistema koji ga menja je i toplotna pumpa kakvu imamo ovde, a onaj je sistema vazduh-voda. Za objekte u kojima se živi snaga ide od četiri do 18 kilovata, a veličina zavisi od toga za šta se primenjuju, da li grejanje ili i hla-đenje, da li ima podno grejanje, radijatore ili fen-koilove, da li se greje sanitarna vo-da… Grejanje je mnogo bolje nego sa „klasičnim“ klima-uređajima a nema ni „duva-nja u vas“ ni  dizanja prašine - nabraja Sević.

Naravno, bolje i komfornije grejanje ima i svoju cenu ali ni ona nije veća od one za kima uređaje ako se pogleda duži vek eksploatacije, a pogotovo u odnosu na sada već prilično skupi pelet ili grejanje na gas. Kroz manje račune za struju i prilično ve-ća cena ugradnje vremenom postane plus.

- Za stan od stotinak kvadrata postavljanje standardnih klima uređaja bi koštalo dve do tri hiljade evra. Kod sistema toplotne pumpe investicija je između 12.000 i 15.000 evra ali se i ona isplati za četiri do deset godina – zaključuje Nikola Sević iz „Daikin Srbija“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike