Kako do hladnog, toplog ali i prečišćenog vazduha: Klima servis Pingvin nudi nova rešenja u klimatizaciji(FOTO)

25.05.2023

13:45

0

Najnovija tehnološka rešenja u domenu klimatizacije i ventilacije dostupna su i u Srbiji, pokazala je prezentacija čuvenih firmi „Daikin“ i „BOSH“, koju je organizovao beogradski „Klima Pingvin“

Kako do hladnog, toplog ali i prečišćenog vazduha: Klima servis Pingvin nudi nova rešenja u klimatizaciji(FOTO)
Klima uređaji - Copyright 24sedam/ Katarina Mihajlović

Na biznis prezentacija najsavremenije opreme za ventilaciju, klimatizaciju, okupilo se danas u Beogradu više od stotinu profesionalaca iz domaćih firmi za ugradnju i servisiranje klima uređaja.

Oni su bili u prilici da vide najnovija tehnološka rešenja opremu u koju su ona ugrađena, na događaju koji je upriličila beogradska firma „Klima Pingvin“, koja ovu opremu japanske firme „Daikin“, italijanske „Klivet“ (Clivet, Midea Grupa), američke „Enpro“ a od ove godine i nemačkog „BOSH“, uvozi, distribuira i servisira na celoj teritoriji Srbije.

Oprema koja se nudi je od one koja se ugrađuje u pojedinačne porodične kuče do sistema za klimatizaciju koji se ugrađuju u stambene i poslovne zgrade, sportske hale do proizvodnih pogona industrije.

24sedam/ Katarina Mihajlović
Savremena tehnologija stigla iz sveta, fale domaći majstori: Ivan Antić, Klima Pingvin

 

- Pokriveni su svi segmenti, od malih kućnih klima i ventilacija do složenih sistema za tržne centre i fabrika. Bavimo se uvozom i distribucijom opreme, njenim servisom, kao i projektovanjem i izvođenjem radova u oblasti klimatizacije i ventilacije. Bukvalno sve što bi moglo da zatreba klijentima, mi smo spremni da odgovorimo, po sistemu ključ u ruke – kaže za 24sedam vlasnik i direktor firme Ivan Antić.

Pare nisu problem: Sve se više gradi, sve je manje majstora

Brojna gradilišta, gotovo na svakom koraku, po Beogradu i Srbiji, a uz savremenu gradnju stigla su i neka nova rešenja, kaže nam Antić.

 

Pouzdan partner Japanaca

„Klima Pingvin“ na srpskom tržištu radi od 2018. godine i razvila se u firmu koja je postala značajan partner čuvene japanske firme „Daikin“, čiju opremu između ostalog uvozi i distribuira, potvrdio je Stefan Vujičić, menadžer prodaje u “Daikin Central Jurop“.
Partner iz Japana, koji ima 14 svojih fabrika samo u Evropi i godišnji obrt u diviziji za Centralnu Evropu od 500 miliona evra, veoma je zadovoljan saradnjom na srpskom tržištu, koje je jedno od 16 u regionu, istaknuto je na prezentaciji.

- Radi se dosta i po Beogradu i po drugim mestima po Srbiji i sve više se radi klimatizacija kroz ventilaciju, i te dve stvari se spajaju. Takođe, sve više i više se ide prema upotrebi toplotnih pumpi, zbog uštede energije, a sve manje se koriste one male klime, kućne split varijante koje svi poznajemo – objašnjava naš sagovornik.

Ali, brojna gradilišta iako znače mnogo posla i za one koji prodaju i ugrađuju klimatizacione sisteme, ne znači da biznis sa klimatizacijom nema svoje muke. Jedna od njih, možda i najveća, je – nedostatak radne snage.

- Majstora za ugradnju je sve manje i manje a novi ne dolaze. Čak nije sada problem ni plata, jer ona nije ispod 1.000 evra, već to što su godine sa malim platama odbile mlade i sad ni ne razmišljaju o ovom poslu koji se tehnološki razvija i svakako ima budućnost. To se najbolje vidi po školama, gde imate tek nekoliko odeljenja sa obrazovnim profilima koji nama trebaju. Svaka firma koja je danas ovde mogla bi da bez problema odmah zaposli dvoje, troje ljudi. Neke kolege, koje imaju proizvodni program već su počeli da koriste uvoznu radnu snagu, dok je to kod ugradnje na objektima problem, zbog Zakona o bezbednosti na radu, pre svega - kaže Antić, koji je i jedan od osnivača Unije servisera klimatizacije Srbije.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike