Majke heroine: Produžile živote svojoj deci sopstvenim bubrezima!

13.07.2023

20:06

0

Pacijenti se posle transplantacije vraćaju normalnom životu, počinju da žive životom zdrave osobe

Majke heroine: Produžile živote svojoj deci sopstvenim bubrezima!
Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj obavljena je prva transplantacija bubrega, i to na desetogodišnjem dečaku, a organ je donirala njegova majka. Takođe je i u UKC Niš izvedena transplantacija bubrega, i u ovom slučaju majka je donirala bubreg ćerki.

- Majka Zlatica donirala je bubreg ćerki Violeti koja više neće ići na dijalizu i imaće potpuno normalan život, napisao je dr Dragan Milić nakon operacije u kojoj je učestvovalo 40 lekara i medicinskog osoblja.

 

 

Desetogodišnjem dečaku, koji je operisan u Tiršovoj, takođe sada predstoji potpuno novi život.

- Transplantiran naš dugogodišnji pacijent, dečak koji ima deset godina, a koji se razboleo pre sedam godina i koji je pet godina proveo na dijalizi.On ima sreću, i mi zajedno sa njim, da ima živog donora. Njegov kvalitet života će biti neuporedivo bolji u odnosu na svih ovih pet godina provedenih uz aparat za dijalizu, brojne kontrole, gomilu lekova koje pije, i sada sledi jedan potpuno novi život kome se svi radujemo - rekla je načelnica odeljenja hemodijalize Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj Brankica Spasojević.

Transplantacije bubrega sa živih donora počele su da se izvode u našoj zemlji i ti donori su uglavnom roditelji. Obavljene su transplantacije od srodnih davalaca i u VMA i KC Vojvodina. Kod nas se zasada izvode transplantacije bubrega sa živih donora, dok se transplantacije jetre i pluća obavljaju u inostranstvu.

Kako za 24sedam navodi Mladen Todić iz Udruženja "Zajedno za novi život", uglavnom su roditelji kompatibilni sa decom.

- To je prvo što se proverava kada se ustanovi da je neki pacijent kandidat za transplantaciju bubrega. Ako roditelj ne odgovara, onda se donor traži među najbližim srodnicima, braćom i sestrama, tetkama i ujacima. Dešava se i da supružnici budu kompatibilni - ističe Todić.

Osim bubrega, živi donori mogu pacijentima da daju jetru i plućno krilo.

- Kandidati za transplantaciju bubrega su pacijenti koji su dugi niz godina na dijalizi. Pošto je donora manje nego kandidata, donor se traži među srodnicima. Treba naglasiti da to mogu biti samo najbliži srodnici. Zakonom nije moguće da bubreg za nekoga daju prijatelj, kum i slično - naglašava Todić.

Profimedia
 

Donor mora da bude zdrava osoba, koja nije bila onkološki pacijent i koja nema hroničnih bolesti.

- Godine nisu prepreka, ali se ne praktikuje da donor bude stariji od 65-70 godina, ili mlađi od 18. Ipak, najvažnije je da je organ koji se donira zdrav - ističe Todić.

Oporavak pacijenta posle transplantacije je individualan.

- Svaki pacijent je priča za sebe. Donor već nakon nekoliko dana od izvršene transplantacije može da ide kući, a kada je reč o primaocima organa - neko u bolnici ostane dve nedelje, a neko par meseci. Najbitnije je da se oni vrate normalnom životu, bez ograničenja, da počnu da žive životom zdrave osobe - zaključuje za 24sedam Todić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike