Topli talas iz Afrike stigao u Srbiju! Meteorolog upozorava na visoko UV zračenje, i to kada temperature pređu ovaj podelak

11.07.2023

11:02

0

Sovilj kaže da će usled priliva veoma toplog vazduha sa severa Afrike maksimalne temperature preći 35 stepeni

Topli talas iz Afrike stigao u Srbiju! Meteorolog upozorava na visoko UV zračenje, i to kada temperature pređu ovaj podelak
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Nalazimo se na početku veoma toplog perioda koji će obeležiti čitavu drugu dekadu jula, kada će temperature u Srbiji dostizati i 40 stepeni Celzijusovih, rekao je danas meteorolog Slobodan Sovilj iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda u izjavi za Tanjug.

Sovilj je upozorio da će u danima kada temperature pređu 35 stepeni biti veoma visok indeks UV zračenja i da se ne treba izlagati sunčevim zracima u periodu od 10 do 16 časova.

Sovilj kaže da će usled priliva veoma toplog vazduha sa severa Afrike maksimalne temperature preći 35 stepeni, a u četvrtak će na jugu i istoku naše zemlje, kao i u regionu Pomoravlja, dostići i 40 stepeni na Celzijusovoj skali.

Tanjug/Zoran Žestić
 

 

"Danas će maksimalna temperatura biti od 32 do 36 stepeni, pretežno sunčano i toplo vreme, a lokalna pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom biće moguća u sredu i četvrtak i to, pre svega, na severu Srbije usled premeštanja frontalnih sistema iz srednje Evrope preko Panonske nizije u oblasti Karpata - rekao je Sovilj.

Dodaje da nam u petak i subotu sledi manji pad temperature za pet do osam stepeni.

- Taj pad temperature biće najizraženiji na severu Srbije, pa će tamo maksimalne temperature opasti na 30-31 stepen, dok će na jugu ostati 35 stepeni. Međutim, u nedelju, ponedeljak i utorak naredne sedmice ponovo sledi vrućina i temperatura od 35 do 40 stepeni u svim krajevima naše zemlje - navodi Sovilj.

Tipične temperature

On naglašava da tako visoke temperature nisu neobična pojava i da su tipične.

Kako je istakao, svake godine imamo jedan prodor toplog vazduha sa severa Afrike ili tzv. tropske kontinentalne vazdušne mase koja vodi poreklo sa severa Afrike, tako da u tim danima temperature pređu 35, a ponegde dostignu i 40 stepeni.

- Ono što je razlika u odnosu na pedesete ili šezdesete godine prošlog veka je da su ti prodori češći i da ih ima znatno više u odnosu na predindustrijski period. Upravo zbog toga možemo reći da globalna temperatura na Zemlji raste, pa su i leta toplija u proseku za 2,6 stepeni u odnosu na pedesete i šezdesete godine prošlog veka - zaključuje Sovilj.

Kada se izdaje koji alarm

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

On objašnjava da postoje kriterijumi na osnovu kojih se stepenuju upozorenja i opasne pojave.

- Ukoliko očekujemo da maksimalna temperatura dostigne i pređe 32 stepena, izdaje se žuti meteo-alarm, koji podrazumeva potencijalno opasno vreme. Ukoliko je maksimalna temperatura između 35 i 38 stepeni, izdaje se narandžasti meteo-alarm, koji podrazumeva opasno vreme, a ukoliko su maksimalne temperature preko 38 stepeni izdaje se najveći mogući stepen upozorenja, a to je crveni meteo-alarm - navodi meteorolog.

Ističe da je indeks UV zračenja veoma visok u danima kada su temperature preko 35 stepeni. U zavisnosti od regiona zemlje, UV indeks je devet ili 10, što spada u domen veoma opasne pojave. To znači da se u  najtoplijem delu dana između 10 i 16 časova ne treba izlagati sunčevom zračenju koje je tada najizraženije i najštetnije za ljude.

U svakom slučaju, treba se rashlađivati, unositi dovoljne količine tečnosti i zakloniti se od direktnog sunčevog zračenja, poručuje Sovilj.

Zbog ovog najavljenog toplotnog talasa Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" je objavio biometeorološku prognozu, ali i dao savete kako da se zaštitite.

batut.org.rs
 

 

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike