Tate traže da se uvede Dan očeva u Srbiji: Nemamo vremena da budemo sa decom, pa umesto da im mi budemo idoli oni ih nalaze na televiziji

20.06.2023

08:10

0

Autor: R.M.

Ideja je da se više priča o ulozi oca, da je otac jako bitna figura i na koje sve načine pomaže svojoj deci i supruzi

Tate traže da se uvede Dan očeva u Srbiji: Nemamo vremena da budemo sa decom, pa umesto da im mi budemo idoli oni ih nalaze na televiziji
Otac sa detetom - Copyright Profimedia

Udruženje "Prvi put s ocem" iniciralo je uvođenje praznika Dana očeva u Srbiji, kako bi se skrenula pažnja na sve veći nedostatak vremena za očistvo u savremenom svetu. 

Mirko Mitrović koji vodi udruženje kaže za 24sedam da to ne bi podrazumevalo neradan dan za muške roditelje, već način da se skrene pažnja na sve manje vremena koje očevi imaju da se bave svojom roditeljskom ulogom u porodici.

- Ideja je da se više priča o ulozi oca, da je otac jako bitna figura i na koje sve načine pomaže svojoj deci i supruzi. To bi bila najveća dobit od ovog dana - objašnjava on.

A zapravo, kaže ovaj otac četvoro dece, čitava priča potekla je kada je primetio da postoji "epidemija" nedostatka vremena koje očevi provode sa svojom decom i to poslednjih pola veka.

On kaže da očevi provode mnogo manje vremena sa decom nego majke, zbog čega je odlučio da pomogne očevima da i oni učestvuju u roditeljstvu podjednako. I zato je odlučio da sa svojim prijateljima osnuje organizaciju "Prvi put s ocem" kao i kampovanja sa decom i mamama, kako bi očevi imali prilike da nauče mališane neke veštine koje ne mogu kod kuće.

Pixabay
Ilustracija

- Skupio sam neke drugare i rekao im da planiram da nađem neku livadu, gde bi pokrenuli kampovanja. Javio se prvi krug prijatelja, pa su onda oni zvali svoje prijatelje i tako se ta zajednica spontano širila. Prvo neformalno, a onda smo kasnije osnovali i udruženje. Tako da sada imamo oko 800 članova i radimo razne druge stvari poput humanitarnih akcija, škola roditeljstva... Radimo razne stvari koje nam omogućavaju da mi budemo uzori svojoj deci i da kada treba da biraju između nekog jutjubera i vremena provedenog sa roditeljima biraju roditelje! - objašnjava on.

Oba roditelja podjednako bitna

Mirko kaže da postoji mnogo više udruženja koje se bavi majčinstvom i smatra da je to veoma dobro, ali da bi trebalo da bude isto toliko inicijativa i od strane očeva jer su oba roditelja podjednako bitna za podizanje deteta.

- Do industrijske revolucije pre 200 godina sin je, da malo uprostim, išao sa ocem na njivu a ćerka bila sa majkom u kući. Tako da su i muška i ženska deca imala modele za indentifikaciju. Ali od industrijske revolucije neko je smestio muškarce u fabriku, a decu su smestili u vrtiće i škole kako bi obrazovali nove radnike - kaže on.

- Ranije su muškarci imali te neke uloge da moraju fizičkom snagom da zaštite porodicu, a danas toga nema. Tako da majka danas ima svoju jedinstvenu ulogu, a očevi više nemaju nešto što je baš njihova zona. A ako to iskombinujemo sa time da su prethodnih 200 godina polako gubili svoje mesto, današnji otac je prilično zbunjen i ne zna kako da se bori za svoje mesto u porodici - kaže Mitrović.

On objašnjava da se ovakvi stavovi mnogo više čuju od supruga, odnosno mama, nego od samih očeva koji su članovi njegove organizacije.

Umesto tate, idoli postali kriminalci

Mitrović naglašava da su najveći broj maloletnih delikvenata dečaci, a slično je i sa ostalim slučajevima devijantnog ponašanja.

- A zašto? Pa zato što muškarci, jednostavno, ne znaju kako i nemaju modele ponašanja. A kada ih ne nađu u kući, oni ih nađu na ulici. A ti modeli ponašanja često nisu baš realni, a ni pozitivni. Tako da dečak umesto da se identifikuje sa ocem koji odlazi na posao, bori se za porodicu, trudi se, radi, zabavan je i autentičan, on će pronaći nekog tamo siledžiju ili  lika iz rijalitija. Nešto što je senzacionalno ali ne i dugoročno održivo - kaže Mitrović.

On zaključuje da se današnja deca identifikuju sa kriminalcima na TV-u upravo zato što roditelji nemaju dovoljno vremena da budu sa njima i da im se posvete.

- Ako se klinci identifikuju sa svojim roditeljima neće imati potrebu da traže neki lažan model za identifikaciju - objašnjava on.

Profimedia
Ilustracija

Međutim, problem je kako sve to popraviti kada muškarci i dalje imaju puno obaveza.

- Mi ne želimo ovom inicijativom da dobijemo skraćeno radno vreme, već da dižemo svest o tome kolika je važnost očeva. Većina njih toga nije svesna i smatra da je njihova uloga da naprave dete i finansiraju porodicu, a da je majka tu da pruži nežnost i podiže decu. A u takvom načinu razmišljanja i postavci stvara se jedna ogromna rupa. I zato mi našim akcijama pokazujemo šta sve mogu očevi da rade sa decom, odnosno šta je deci zabavno da vide. U velikoj meri roditelji misle da su dosadni deci, pa se onda povlače iz njihovih života - dodaje Mitrović.

Imamo prilike da deci budemo uzori

Na kampovima koje organizuju dolaze i majke, ne samo očevi, ali su oni ti koji na sebe preuzimaju kompletnu odgovornost za sve šta treba da se uradi od spremanja drva pa do obezbeđivanja hrane, podizanja šatora i slično...

- Tokom tih aktivnosti mi nailazimo na probleme koje nemamo na našim regularnim poslovima, pa deca imaju prilike da nas vide kako učimo neke stvari ili šta radimo kad pogrešimo, kako se dogovaramo sa drugim ljudima koji su tu došli prvi put... imamo prilike da im budemo uzori - kaže on.

Mirković dodaje da se očevi generacijama sve manje bave decom i smatra da ne učestvuju dovoljno u vaspitanju deteta.

- Otac danas treba prvenstveno da bude prisutan. I muškoj i ženskoj deci treba otac da bi imali "zapise" pomoću kojih će kasnije rešavati neke stvari u svojim životima kada odrastu - dodaje Mirković.

Kaže da je veoma bitno da otac učestvuje aktivno i u vaspitanju devojčica kako bi im ukazao, ali i ih i naučio, poštovanju i ljubavi koju će i one jednog dana tražiti od drugih muškaraca pa i partnera kao jedino prihvatljivi model ponašanja.

- Svi mi mnogo radimo, ali iskreno niko ne radi 15 sati dnevno godinama! Dakle, radimo 8 do 10 sati, ali posle imamo 5 do 6 sati vremena za koje možemo da biramo hoćemo li ga provesti sa prijateljima u kafani, na društvenim mrežama ili sa porodicom! Dakle, tih nekoliko sati sa porodicom plus vikend znači da može da se provede dovoljno vremena uprkos poslovima - kaže on.

Mirković je na kraju objasnio i šta bi jedan dečak i devojčica trebalo da nauče od svojih očeva.

- Dečak treba da nauči kako je to biti muškarac u savremenom svetu, a to je milion stvari. A devojčica treba da nauči kako da bude poštovana na pravi način - rekao je on.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike