Sudbina devojčice koju je otac držao zaključanu u stanu: Ako je ne bude hteo niko iz porodice, onda preostaju dve opcije

29.03.2023

20:11

0

Autor: R.M.

O daljem statusu devojčice će odlučivati opštinski centar za socijalni rad

Sudbina devojčice koju je otac držao zaključanu u stanu: Ako je ne bude hteo niko iz porodice, onda preostaju dve opcije
Stan u kome se desilo stravično nasilje - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Uroš Pašajlić koji se tereti da je godinama držao osmogodišnju ćerku zarobljenu u stanu punom đubreta, uhapšen je u štek stanu svog prijatelja, a prema poslednjim podacima spasena devojčica nalazi se u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, u koju je primljena radi rehidratacije i uspostavljanja normalne ishrane. 

Međutim, postavlja se pitanje šta će se sa njom dešavati nakon što izađe iz bolnice.

Direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska Zoran Milačić kaže za 24sedam  da će o njenom daljem statusu odlučivati opštinski centar za socijalni rad.

- Ako ocu bude oduzeto roditeljsko pravo, a pretpostavljam da hoće, onda će Centar za socijalni rad odlučivati da li će devojčica biti data u hraniteljstvo, smeštena u neku ustanovu ili ako postoji šira porodica biti njima data. Ne znam kakva je situacija i da li možda ima neku baku, deku, ujaka ili nekoga ko je zainteresovan da nastavi brigu o njoj. Tek ako u porodici nema nikoga ko želi da brine o njoj, onda se pristupa drugim procedurama - kaže Milačić.

On je objasnio da je devojčici već pružena zdravstvena nega i pretpostavlja i da je uključena u potrebne zdravstvene terapije. 

24sedam/Katarina Mihajlović
Zoran Milačić

Iako se može pretpostaviti da će se u nadležnim ustanovama zadržati barem nekoliko meseci, Milačić nije mogao da precizira koliko će njen oporavak trajati jer je to individualno.

- Proces oporavka je individualan i zavisi od vrste traume i stepena koliko je dete traumatizovano - rekao je on i dodao da se u prihvatilišu ustanove koju vodi, takođe, radi sa decom koja su bila izložena različitim vrstama zlostavljanja i da u njihovu rehabilitaciju moraju biti uključeni timovi stručnjaka.

Čak 45 odsto dece izloženo nasilju

Inače, direktorka Centra za prava deteta Jasmina Miković kaže za 24sedam da je prevencija od ključnog značaja kako bismo izbegli da se ozbiljni slučajevi zanemarivanja i zlostavljanja dece dešavaju. 

- Sistem mora da reaguje hitno i ne sme da ima toleranciju na bilo koji vid naznake da može doći do zanemarivanja i zlostavljanja deteta. Ukoliko nadležni organi utvrde da postoje rizici po dete, imaju obavezu da preduzmu sve mere kako bi osigurali bezbednost i zaštitu tog deteta - rekla je ona.

24sedam/Katarina Mihajlović
Stan u kome je držana devojčica

Dodala je da se u konkretnom slučaju treba utvrditi da li je bilo propusta u radu nadležnih organa i da li je izostala njihova pravovremena reakcija. 

- Nadležni organi su u obavezi da utvrde sve okolnosti u vezi sa ovim događajem, što uključuje i procenu uslova koji će biti najbolji za podršku i zaštitu devojčice. Podsetila bih da naša država još uvek nije uvela zakonsku zabranu telesnog kažnjavanja dece i u porodičnoj sredini, uprkos brojnim obećanjima i najavama da će to i učiniti. Prema podacima Istraživanja višestrukih pokazatelja položaja žena i dece u Srbiji 2019. godine i Istraživanja višestrukih pokazatelja položaja žena i dece u romskim naseljima u Srbiji 45 odsto dece starosti od jedne do 14 godina izloženo je barem jednom vidu psihološkog ili fizičkog kažnjavanja od strane članova domaćinstva - kaže ona.

Tako je procenat dece koja su izložena psihološkom kažnjavanju 40 odsto, fizičko kažnjavanje doživelo je 20 odsto dece, dok je jedan odsto dece doživelo težak oblik fizičkog kažnjavanja kao što su šamaranje ili udaranje deteta po licu, glavi ili ušima, prebijanje, odnosno zadavanje više udaraca svom snagom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike