Odveo joj dete u Švajcarsku bez njenog znanja, a njoj "vezane ruke": Advokat Simić kaže da majka ima jednu opciju, a onda će čekati...

19.04.2023

20:15

2

Autor: R.M.

S obzirom da su i dalje bili u braku, roditeljsko pravo vrši onaj kod koga je dete sem ako sud nije odlučio drugačije

Odveo joj dete u Švajcarsku bez njenog znanja, a njoj "vezane ruke": Advokat Simić kaže da majka ima jednu opciju, a onda će čekati...
Dečak - Copyright Profimedia

Slučaj majke Jelene A. koja je prijavila da joj je suprug Mašan L., sa kojim se razvodi, odveo dvoipogodišnje dete u Švajcarsku bez njenog znanja, uzdrmao je javnost.

Majka tvrdi da je mališana dala ocu tokom uskršnjih praznika, a da je on to iskoristio da dete odvede preko granice, s obzirom da ima srpsko ali i švajcarsko državljanstvo.

Inače, njih dvoje su u brakorazvodnoj parnici koju je ona podnela 6. januara, a Jelena je medijima ispričala da više od trideset sati nije znala gde je mališa dok joj se Mašan nije javio. 

On joj nije dozvolio da se čuje s detetom, ali joj je rekao da je dobro. S druge strane, otac je medijima rekao da će napraviti dopis sa svojim advokatima iz Švajcarske i da majčina verzija priče "ne odgovara istini" kao i da je ona "odavno počela da zapostavlja dete". 

Na kraju se oglasilo i Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu koje je dostavilo MUP-u, PU za grad Beograd zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja radi pribavljanja svih relevantnih podataka i dokumentacije u cilju utvrđivanja svih okolnosti vezano za ovaj događaj!

Profimedia
Ilustracija

Oni su izneli novi momenat a to je da je otac prijavio da je majka izvela dete van Švajcarske, uprkos odluci njihovog suda da to ne radi.

- Napominjemo da Prvo OJT već postupa po zahtevu za vraćanje maloletnog deteta na osnovu Haške konvencije o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice dece, koji zahtev je centralni organ Švajcarske konfederacije, preko našeg Ministarstva pravde dostavio MUP-u i tužilastvu, a u cilju provera navoda oca M. L. da je protivno odluci švajcarskog suda majka J. L. sa maloletnim detetom napustila teritoriju Švajcarske - rekli su oni.

U tom predmetu, koji predstavlja kontraprijavu, vrše se provere, preciznije zatražen je izveštaj Centra za socijalni rad, kao i spisi suda u postupku koji se vodi između navedenil lica u vezi poveravanja maloletnog deteta, a uzeta je i izjava u policiji na okolnosti navoda od J.L..

Situacija nije baš sjajna

I dok javnost čeka da vidi kako će se razrešiti ovaj slučaj, advokat Ivan Simić kaže za 24sedam da ako ne postoji privremena mera suda kome pripada starateljstvo nad detetom do okončanja razvoda, onda je otac mogao da izvede dete iz Srbije.

privatna arhiva
Ivan Simić

- U ovoj situaciji ako nema privremene mere, prema samom zakonu roditeljsko pravo vrši onaj kod koga je dete. Samim tim je on izveo dete i vršio roditeljsko pravo, a videćemo šta će biti. U principu, oni nisu razvedeni jer nema sudske odluke. On je prošao granicu i to je to - kaže Simić.

Ono što je zanimljivo jeste da je dete imalo naš i švajcarski pasoš. Majka tvrdi da je srpski pasoš ostao kod nje, ali Simić objašnjava da ako je izvedeno iz Srbije preko švajcarskog pasoša onda to nije nelegalno.

Simić kaže da majka sada može da pokrene postupak protiv oca deteta. Međutim, čak i ako se razvedu ovde teško je predvideti kome će sud dodeliti starateljstvo nad detetom.

- Nije situacija baš sjajna. Mi ne možemo da prejudiciramo koju će sud odluku. Otac može da traži da se postupak prenese u Švajcarsku i tako dalje. Nažalost, ovde nema presude kome pripada dete, on je odveo dete i onda sada može samo da ga tuži - objasnio je on.

Inače, advokat kaže da je imao situaciju koja je pravno jednostavnija od ove i gde su postojale sudske odluke da otac vrati dete iz inostranstva u Srbiju. Ali da naši organi, kako kaže, nisu postupali prema presudi.

- Tužilaštvo ne postupa za protipravno oduzimanje deteta jer ne može, navodno, da nađe oca. Centar az socijalni rad takođe ne postupa i tako dalje. A imamo čistu situaciju, odnosno presudu i pored nje rešenje o izvršenju. A u slučaju o kome govorimo imamo fazu razvoda u kojoj nema privremene odluke ni mere u vezi sa detetom - naglasio je advokat.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike