Tiago je bio na porođaju svoje Dunje čak 20 sati: Zaplakao sam, a posle smo i plesali! Budući očevi, budite uz žene kad im je najpotrebnije!

14.04.2023

20:15

0

"Kad bih mogao preuzeo bih sve njene bolove, a pošto je to nemoguće, uradio sam sve što je bilo do mene da joj bude lakše"

Tiago je bio na porođaju svoje Dunje čak 20 sati: Zaplakao sam, a posle smo i plesali! Budući očevi, budite uz žene kad im je najpotrebnije!
Tiago Fereira - Copyright Printscreen Facebook Tiago Fereira

Tiago Fereira je poreklom iz Brazila, a njegova supruga Dunja je iz Srbije. On već dugo živi u Srbiji i kaže da se u Brazilu prisustvo očeva na porođaju podrazumeva što ovde nije čest slučaj.  Međutim, on je uvek želeo da prisustvuje porođaju supruge, a nedavno mu se ta želja i ostvarila! 

- Uvek sam želeo da prisistvujem rođenju mog deteta, a pošto smo se supruga i ja opredelili za kućni porođaj, to je dobilo potpuno novu dimenziju. Puno smo istraživali i čitali o samom porođaju i shvatili smo da je u to vreme bitnije nego ikada da se žena oseća voljeno, da oseća da ima svu potrebnu psihičku, fizičku i emotivnu podršku kako bi porođaj bio što bolji i za nju i za bebu. U tome otac igra veliku ulogu - počinje priču on.

Na pitanje šta je njegovo prisustvo značilo za njega, a šta za njegovu suprugu, Tiago kaže da se osećaju kao da su se "zajedno porodili". 

- Bili smo zajedno od samog početka do samog kraja... 20 sati bez spavanja. Kad bih mogao preuzeo bih sve njene bolove, a pošto je to nemoguće, uradio sam sve što je bilo do mene da joj bude lakše. Pratio sam njene reakcije na moje dodire, poljupce, zagrljaje, kao i na reči podrške i polivanje vodom. Imali smo bazen koji smo montirali u dnevnoj sobi, i tako sam prilagodio svoj pristup njenim potrebama. Ona se osećala voljeno i sigurno, a ja sam se osećao srećno što mogu da joj pomognem u tako čudesnom dešavanju - priča Tiago.

Kaže da je ovo neuporedivo iskustvo i da je njihova ćerka Viviana rođena uz ogromnu ljubav oba roditelja.

- To je neuporedivo iskustvo... Čudesni doživljaj. Po mom iskustvu, kada su otac i majka zajedno na porođaju, tada se ne rađa samo beba, već i roditelji u punom smislu te reči, jer smo našu ćerku zajedno rodili uz ogromnu ljubav koja je vladala sve vreme - priča on.

Pixabay
Ilustracija

Naravno, prilikom ovakvog događaja smenjuju se različita iskustva i osećanja, pa ima i napetih i onih predivnih momenata. Tiago kaže da im je najteže bilo to što je bio prvi porođaj.

- Bilo je napeto u nekim trenucima zbog toga što nam je bio prvi porođaj, pa nismo znali tačno šta da očekujemo, bez obzira na sve što smo čitali pre toga... Par puta sam morao da izađem iz sobe da se isplačem... Nije bilo sve med i mleko, jer je dugo trajalo i zaista mi je bilo teško da ženu koju volim gledam u tim "beskrajnim" bolovima. Sva sreća pa su bile tu babice i dule sa puno više iskustva od nas, koje su nas smirile kad god je bilo potrebno. Naravno, bilo je puno predivnih trenutaka, kad u sred bola nežno se gledamo, grlimo, smejemo... U jednom trenutku smo pustili muziku i počeli da plešemo. A bez sumnje je najlepši trenutak tada kad je naša ćerka konačno izašla! To je smeh, plakanje, euforija, spokoj... Sve u isto vreme! Takvu sreću nisam nikada doživeo u životu! - priča on.

Pixabay
Ilustracija

Dodaje da bih opet prisustvovao porođaju svoje supruge i savetuje sve one buduće tate koji se dvoume da li i oni da učine ovaj korak.

- Definitvno bih! Planiramo da provedemo svaki naredni porođaj zajedno. Ne postoji ništa lepše! Osećam se povezanije sa svojom ženom nego ikada! Video sam šta ona može sve da izdrži, koliko je jaka... Prosto neverovatno! Zapravo, počeo sam da se divim svim majkama na ovom svetu... Prosto zaslužuju veliko poštovanje! Budući očevi, budite uz svoje žene kad im je najpotrebnije! Vaše prisustvo i vaša ljubav im znači više nego što možete da zamislite... Otvoreno ragovarajte sa njima na tu temu, čitajte, informišite se... Nemojte da se plašite da im se otvorite i da budete emotivni. Sve je to normalno! Za svu ljubav koju budete davali tokom porođaja, zauzvrat ćete dobiti višestruko više i od žene i od bebe koja će doći na svet okružena ljubavlju! - poručio je Tiago.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike