Meteorolog Ristić objavio prognozu za leto: Čeka nas kuvanje, temperature će biti znatno iznad proseka

06.05.2024

15:59

0

Autor: R.M.

Već narednog meseca mogu se očekivati znatno topliji dani nego što smo navikli

Meteorolog Ristić objavio prognozu za leto: Čeka nas kuvanje, temperature će biti znatno iznad proseka
Copyright Profimedia/privatna arhiva

Ostalo je nešto nešto više od mesec dana kada će i kalendarski početi leto, mada meteorološka sezona počinje 1. juna.

Iako su nezahvalno dugoročno prognozirati meteorološke prilike jer su takve prognoze često nepouzdane, meteorolog Ivan Ristić je na svom FB profilu objavio prognozu na osnovu predviđanja portala Ilmeteo.

- Pa, prve najave za leto mirišu na precizan trend: u stvari, na osnovu najnovijih ažuriranja, sledeću sezonu karakterišu temperature znatno iznad proseka između +1,5°C i +2°C već početkom juna u većem delu Evrope - piše u postu.

Dodaje se da je "termalna anomalija" u praktično celoj južnoj Evropi.

- Posebno u mediteranskom basenu, verovatno zbog veće smetnje zloglasnog afričkog anticiklona koji bi mogao da izazove toplotni talas sa maksimalnim vrhovima znatno iznad 35°C . Do pre nekoliko godina, blaži visoki pritisak Azora (okeanskog porekla) diktirao je zakon na Starom kontinentu. U poslednje vreme, međutim, svedoci smo sve većeg mešanja vazdušnih masa koje dolaze iz severne Afrike, koje su odgovorne za najjače i najupornije talase vrućine i kod nas - piše u postu.

Profimedia
Ilustracija

Naglašava se da su nedavna istraživanja potvrdila da među efektima promenljive klime nalazimo i povećanje učestalosti toplotnih talasa.

- Drugi aspekt, koji treba pratiti, posebno nakon poslednjih nekoliko meseci koji su u najmanju ruku bili suvi u većini južnih regiona i na Siciliji, tiče se padavina. Pa, čak bi se činilo da bi se problem vezan za nestašicu vode u južnim regionima mogao pogoršati, sa verovatnim deficitom padavina i posledičnim rizikom od suše. Druga stvar je, međutim, za centar-sever gde, kao što se već često dešavalo poslednjih godina, sa porastom toplote postoji mogućnost ekstremnih vremenskih pojava kao što su grmljavina i oluje sa gradom izazvane iznenadnim prilivom svežeg vazduha koji se spuštao iz severne Evrope - piše u postu.

- Videćemo, dakle, da li će ove prve dugoročne hipoteze biti potvrđene i kakvi će to biti efekti na našu zemlju, kaže Ristić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike