Spasilac otkrio dramatične detalje spasavanje planinara na Troglavu: Poziv smo dobili po noći, a jedan potez izgubljenih bio je presudan!

24.04.2023

20:15

0

Nepažnja i skretanje sa staze na planini Troglav mogli su skupo da koštaju troje planinara koje su spasli spasioci Gorske službe spasavanja (GSS) iz stanice Kruševac

Spasilac otkrio dramatične detalje spasavanje planinara na Troglavu: Poziv smo dobili po noći, a jedan potez izgubljenih bio je presudan!
Gorska služba spasavanja - Copyright Facebook Gorska služba spasavanja

Planinari su krenuli sa zvaničnom planinarskom turom, ali su u jednom trenutku odlučili da se odvoje i pođu neobeleženim kolskim putem. 

Međutim, u pokušaju da se dokopaju pravog puta potpuno su se izgubili, i onda su odlučili da pozovu Gorsku službu spasavanja (GSS), priča za 24sedam spasilac Nedeljko Pešterac, koji je učestvovao u spasavanju.

Poziv je stigao preko centrale, a spasioci GSS iz Kruševca dobili su informaciju o broju planinara koji su se izgubili i o tome u kakvom su stanju. Odmah nakon toga su preuzeli situaciju, a Pešterac kaže da je odlučeno da se troje spasilaca jednim vozilom uputi u spasavanje.

- Imamo dosta iskustva u tom rejonu. Kraljevo i okolina obiluju planinama, tako da vrlo često može da se desi da bude neka akcija spasavanja. Sreća u ovoj situaciji je da su izgubljeni planinari bili pribrani i što su nam poslali svoju lokaciju - priča Pešterac.

Spasilac kaže da je planinarima nestalo vode, a nisu imali ni čeone lampe. Ipak, uspeli su da upale vatru i uradili nešto što je, ispostaviće se, bio najbolji potez u tom trenutku.

- Nisu imali vode i nisu imali čeone lampe. Ali imali su hrane i snašli su se da upale vatru i ugreju se. Njihovo stanje uopšte nije bilo loše, bili su stabilni, a temperatura je te noći bila prilično visoka, pa nisu bili životno ugroženi. Uradili su najbolje što su mogli, a to je da stanu na jedno mesto, pošalju lokaciju i sačekaju pomoć. Bili su svesni toga da ako bi nastavili da idu, mogli bi da se uvale u još veći problem - objasnio je on.

Gorska služba spasavanja
Ilustracija

Tačnu lokaciju gde se nalaze poslali su mobilnim telefonom, preko aplikacija koje za to služe. Pešterac kaže da su planinari bili izgubljeni "dovoljno da ne mogu da se snađu", iako nisu bili predaleko od magistrale.

- Prema našim merenjima, bili su šest kilometara od magistrale, ali je put bio prilično nepristupačan. Tako da smo mi išli putevima koje poznajemo. Jedan put vodi do sela Bresnik i mesta Stara krčma, poznat u lokalu. Onda smo došli do nekih sela gde smo ostavili vozilo i peške krenuli ka njima. Išli smo uglavnom putevima, ali se dešavalo da moramo da preskačemo rečice, potočiće i tako dalje - objašnjava on.

Poneti dovoljno vode, lampu...

Pešterac kaže da je veoma važno dobro se opremiti kad se krene na planinarenje.

- Jako je važno da se ponese dovoljno vode, čeona lampa, rezervna baterija i da znamo da pošaljemo lokaciju. Slanje lokacije možemo da uradimo na više načina kroz različite aplikacije. Tu su Google maps, aplikacije za četovanje poput Vibera, i jako je važno da naučimo i da znamo da pošaljemo. Jer ako imamo komunikaciju sa nekim ko se izgubi, to nam mnogo olakšava posao - objasnio je Pešterac. Dodao je da je jako važno da planinar ima obuću koja je adekvatna za vremenske uslove i doba godine, jaknu, kapu, rukavice...

Srećom, planinari su imali mobilne telefone, pa su spasioci sve vreme bili sa njima u kontaktu i smirivali ih. Iako su se svetla Kraljeva videla u daljini, planinari su zapravo bili u mrklom mraku i nije im bilo tako jednostavno da pronađu put. Pešterac kaže da, uprkos tome, spasioci nisu primetili strah kod planinara.

- Mi to nismo primetili, ali svakome može da se desi da u pozadini postoji neka panika. Vi ste u šumi i ako se ugase svetla to je mrkli mrak. Mi smo u daljini videli Kraljevo, ali to je nekih 20 kilometara odatle. Vi vidite grad ali niste u mogućnosti da nađete pravi put - dodaje Pešterac. 

Printscreen/Facebook/Nenad Ikonic/Spasilačka služba WOLF
Ilustracija

S obzirom na to da su znali lokaciju planinara, spasioci Gorske službe pronašli su ih za neverovatna dva sata. Međutim, na putu do planinara spasioci GSS morali su da se probijaju i šumskim putevima. A upravo na takvom jednom putu su se i izgubili planinari.

- Mi vrlo brzo reagujemo jer imamo dežurne timove. Dok smo došli do njih prošlo je oko dva sata, što je jako brzo. Jer kada imamo njihovu lokaciju, to nam daje mogućnost da se kroz naše kompleksnije lokacije i bolje aplikacije lakše snađemo. Kada pričamo o šumskim putevima, godišnje nikne nekoliko njih, i teško je da oni postoje ucrtani u nekoj karti. A planinari su išli jednim takvim putem i u jednom trenutku on je prestao da postoji. Kao slepa ulica. I onda su oni krenuli kroz šumu. A kada idete kroz šumu, nemate neke orijentire, sem ako niste profesionalac i znate na kakav terem možete da naiđete. Može da bude eksponiran teren, neka litica... Ovde toga nije bilo, ali može da se desi - kaže Pešterac.

Čak i da su uspeli da se dokopaju magistrale, vrlo je upitno kako bi izgubljeni planinari mogli dalje da se kreću i koliko bi to bilo opasno za njih.

- Znate da uz magistralu uglavnom imate litice gde su probijani putevi. Vi i da dođete do puta, pitanje je kako ćete da se spustite tuda. Pa onda imate drugu situaciju. Recimo, siđete na magistralu i onda može neko vozilo da vas udari jer imate samo metar puta... - objašnjava on.

Ipak, izgubljeni planinari nisu bili na litici već na nekom nagibu. A na njemu su završili tako što su krenuli da lutaju, a onda su pretpostavili da će na tom delu pronaći put.

- To je bila neka njihova pretpostavka i to smo čuli kako su pričali. Ali ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo. Kada smo ih našli, onda smo se nekih sat i po se vraćali do našeg vozila. Kada smo ih pronašli prošla je ponoć - kaže on.

Pešterac kaže da na planinama oko Kruševca ima vukova, ali veća opasnost je od lisice ako ima besnilo.

- Svuda u šumama kod nas ima vukova. Samo je pitanju u kom su broju i da li su baš tu ili su zato što je bolje vreme malo više u planini. Mi smo stalno u planini i nije se desilo da nas napadne vuk. Ali besna lisica može da napravi možda i ozbiljniji problem od vuka. Jer ako napadne jedan vuk, a bude više učesnika, možete da se odbranite, a i nije skoro zabeležen takav slučaj. Međutim, besna lisica može da se prikrade i ujede - kaže on.

Spasioci GSS spremni su da traže ljude i noću, ali Pešterac kaže da se može desiti da takva potraga bude veoma teška.

- U ovoj situaciji nije bilo preteško jer smo imali mirno vreme i bilo je toplo. Međutim, da je bio neki pljusak i grmljavina sve bi bilo mnogo teže. Naravno, da je bio sneg i hladno i oni bi, možda, sa garderobom koju imaju u tom trenutku bili pothlađeni ili promrzli. Ovde smo imali sreću, ali kada je pljusak često ne možemo da se čujemo, a mi smo njih zvali i dovikivali smo se, pa u jednom trenutku lampama izmenjali pozicije. Postojala je i komunikacija telefonom, što je vrlo važno. Desi se neki put da nemamo signal za mobilni telefon. I onda imamo samo informaciju od prijatelja da se neko negde izgubio. Onda moramo da istražimo kojom su turom išli i koja je to planinarska akcija. Zamislite neko na Kopaoniku da nestane! Pa gde ga naći, Kopaonik je prevelik... Tako da nam je ovde potraga bila dosta olakšana - ispričao je Pešterac.

Na kraju, kada su pronašli troje planinara, oni su im veoma zahvaljivali.

- Bili su zadovoljni, bili su zahvalni, kao i uvek. Svi znaju da se mi bavimo volonterskim poslom. Naša prednost je što je naša garderoba i obuća adekvatna za te planinske uslove, pa možemo cele noći da pešačimo. Mi smo, inače, planinari i u kondiciji smo. Zbog toga su ljudi koji se izgube u planini sigurni u nas - zaključio je Pešterac. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike