Kako izgleda kad konj leči! 24sedam na hipoterapiji koja pomaže i kod najtežih bolesti: Upoznajte magičnu Lenu

01.04.2023

20:15

0

Konj leči, i to ne samo dušu, kako su to umetnici umeli u najlepšim pesmama da opevaju, već i telo, a kako to čine pokazala nam je Nataša Biorac, strukovni fizio i hipoterapeut

Kako izgleda kad konj leči! 24sedam na hipoterapiji koja pomaže i kod najtežih bolesti: Upoznajte magičnu Lenu
Copyright 24sedam/Ivan Mitić

Osećajniji od čoveka, jači od stene, velike maze željne ljubavi i pažnje, po potrebi spremni za kas i akciju, konji su vam poput ljudi, ali stara izreka kaže, s jednom razlikom – oni vas nikad neće izdati.

Od svih epiteta koji mu se mogu pripisati, postoji i jedan plemeniti – konj je lekovit.

Da, leči, i to ne samo dušu, kako su to umetnici umeli u najlepšim pesmama da opevaju, već i telo, a kako to čine pokazala nam je Nataša Biorac, strukovni fizio i hipoterapeut.

Natašu i njenu kobilu Lenu ekipa portala 24sedam pronašla je u ušuškanom zelenilu nadomak beogradskog hipodroma, spremne da dočekaju jednog hrabrog Lava, petogodišnjeg dečaka sa cerebralnom paralizom koji dolazi na terapije kod ovog plemenitog dvojca.

- Naše udruženje sprovodi hipoterapiju, tj. fizioterapiju uz pomoć konja, i ovo što sada radimo je naglašavanje konjskih pokreta. Meni je ruka na njegovoj karlici, koja se smatra centrom kretanja i stabilnosti. Ono što konj inače radi to ja još više naglašavam. Pored toga ubacujemo i nekoliko segmenata različitih neuromišićnih tehnika – objasnila nam je Nataša tokom treninga koji obavlja sa Lenom i hrabrim Lavom i otkrila tajnu kako ona učini da ovo druženje bude još zanimljivije – Lav i ona imaju kviz o konjima, pa se osim lečenja ovde još ponešto i nauči.

Kako konj vidi, šta jede, kako... svašta interesantno saznajemo od Lava.

A koliko je dragoceno druženje sa Lenom, potvrđuju nam i njegovi roditelji, Jelena i Milan. Lavov smeh koji se meša u našu priču kaže nam da ne preteruju.

Roditelji posmatraju Lava tokom terapije sa Natašom i kobilom Lenom-24sedam/Ivan Mitić
 

- Raduje se svakom dolasku I neverovatno je koliko je vidljiva promena u raspoloženju. Prezadovoljni smo kako reaguje na terapije, a moram priznati da i nama prija dolazak ovde. Lena definitivno utiče na sve nas – rekla nam je mama Jelena.

Kako izgleda terapija?

Sama terapija, odnosno trening, traje 30 minuta, a tokom treninga konj bukvalno simulira hod zdravog čoveka, što prenosi na jahača. Oni koji iz bilo kog razloga ne mogu da stoje ili u potpunosti koriste svoje noge, opuštaju se preko konja koji im “pozajmljuje” svoje.

 

Benefiti su višestruki i postižu se trodimenzinalnim kretanjem konja kroz sve tri ravni (što nijedna mašina ili aparat u medicini ne mogu da zamene), kao i zahvaljujući telesnoj temperaturi konja koja je za stepen viša u odnosu na ljudsku.

Interesantno je da je broj pokreta prilikom konjskog hoda koji se prenosi na jahača sličan broju pokreta prilikom ljudskog hoda, i to je nešto što ljudski mozak registruje.

Za uključivanje u terapiju postoji procedura - od konsultacija pacijenta sa lekarom do prolaska kroz izveštaj lekara specijaliste i reagovanja pacijenta na konja i njegovo kretanje.

Ovaj vid "druženja" s konjima lekovit je u pomoći kod Pomaže kod cerebralne paralize, autizma, Daunovog sindroma, tumora mozga, kičmene moždine… Zagovornici alternativne medicine kažu da jahanje leči ili pospešuje rezultate kod više od 20 vrsta bolesti.

Lena odličan terapeut, ali i prijatelj

Nataša i Lena u svojoj plemenitoj misiji zajedno “jašu” već osam godina. Lena je odličan terapeut, ali i prijatelj.

U klubu nam kažu da sa njom nema loših momenata i dana, njena pozitivna energija to ne dozvoljava.

Lena je odličan terapeut, ali i prijatelj-24sedam/Ivan Mitić
 

Ova graciozna lepotica pre dolaska u Beograd “radila je” u poljoprivredi, ali i vukla svadbarske zaprege, pa njena “ekipa” tvrdi da se ta svadbarska energija prenosi i na njih.

A da se iza snažne spoljašnosti krije nežno biće mekog srca otkriva nam Nataša kroz jednu tajnu – Lena se pre izvesnog vremena zaljubila ni manje ni više nego u klupsko magare koje je smešteno nedaleko od nje.

I patila je, otkriva nam. Srećom, ljubavni jadi su prošli, pa ova graciozna lepotica ponovo pleni i osvaja srca svih koji je vide.

Benefiti jahanja beleženi u dalekoj prošlosti

U prilog lekovitosti jahanja ide i primer danske jahačice Liz Hartel koja je na Olimpijskim igrama 1952. godine osvojila srebrnu medalju uprkos preležanoj dečjoj paralizi, a zapisi iz stare Grčke I perioda 600. godine p. n. e. svedoče da su se konji koristili u lečenju bolesnih.

Francusko istraživanje iz 1875. godine govori kako je terapija uz pomoć ovih životinja korisna pri rehabilitaciji kod neuroloških poremećaja i određenih psiholoških stanja.

A kako se njena gazdarica našla u ovoj priči?

Ljubav prema životinjama dovela ju je tu, kaže, spojila se sa potrebom da pomaže ljudima, i ovo je logičan sled događaja.

Posle završene osnovne obuke put ju je odveo u Sloveniju, da to znanje još unapredi i dobije zvanje hipoterapeuta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike