Želite da gajite ovcu, kozu ili svinju u Beogradu - da, moguće je! Na ovim opštinama prestonice možete držati domaće životinje

03.11.2022

08:23

0

Ukoliko domaćin prekrši Zakon o dobrobiti životinja, moraće da plati novčanu kaznu u visini od 2.500 do 75.000 dinara

Želite da gajite ovcu, kozu ili svinju u Beogradu - da, moguće je! Na ovim opštinama prestonice možete držati domaće životinje
Domaće životinje u Beogradu - Copyright 24sedam/Goran Sivački Pixabay

Svinje, konji i ovce koji slobodno šetkaju prestoničkim ulicama više nisu tako retka pojava u Beogradu, zbog čega se građani pitaju da li je uopšte zakonom zabranjeno, odnosno dozvoljeno, držanje domaćih životinja u centru grada.

Brojni su primeri životinja, poput konja, svinja ili ovaca, kako se slobodno šetaju Beogradom, a sugrađani ih najčešće mogu opaziti na Novom Beogradu, Zvezdari ili Dorćolu.

Pa tako, leti je moguće videti kako svinje preplivavaju Dunav, iz pravca Velikog ratnog ostrva, ali i konje kako pasu travu u jednom od parkova u Ustaničkoj ulici.

Instagram printscreen/serbialive_beograd
 

Slične situacije građani su nedavno zabeležili i na Novom Beogradu, kada je jedan stanar snimio ovce kako pasu travu odmah uz put.

Novinari portala 24sedam istražili su da li je dozvoljeno ili zabranjeno držanje domaćih životinja u centru grada.

Šta kaže zakon? 

AP Photo/Charlie Neibergall, File
 

Kako piše u Zakonu o dobrobiti životinja, na obodima nekih opština, kao što su Zvezdara, Palilula i Čukarica, mogu se gajiti koze, kokoške, kunići, međutim, njihovo držanje u centru grada je zabranjeno.

Takođe, svinje je moguće gajiti na Zvezdari, dok je, mada deluje nestvarno, držanje kokošaka zabranjeno na Paliluli i Čukarici.

Na području centralnih gradskih opština Vračar, Savski venac i Stari grad nije moguće držati konje, svinje, ovce, koze, živinu i kuniće.

printscreen/Instagram/moj_beo_grad
 

Od domaćih životinja, golubove je moguće držati na krovu ili tavanu u stambenoj zgradi, u posebno ograđenom prostoru, uz prethodno dobijenu saglasnost svih vlasnika stanova i posebnih delova stambene zgrade, ili u porodičnoj kući.

Zakonom je propisano da svi oni koji imaju neku domaću životinju, mogu je držati i gajiti isključivo u dvorištima, na prostoru od najmanje 10 kvadrata. Ipak, zakonom nije propisano koliko domaćih životinja smete da držite u dvorištu, već samo na kojoj površini.

Kolike su kazne?

Ukoliko domaćin prekrši ovaj zakon, moraće da plati novčanu kaznu u visini od 2.500 do 75.000 dinara.

Opštinska inspekcija kontroliše držanje domaćih životinja, dok je komunalna zadužena za kućne ljubimce u stanovima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike