Pouzdana, udobna i jeftina plovidba brzinom od 7 kilometara na sat nekada je izgledala ovako (FOTO)

28.02.2023

10:32

0

Autor: A.G.

Čamci s konjskom zapregom

Pouzdana, udobna i jeftina plovidba brzinom od 7 kilometara na sat nekada je izgledala ovako (FOTO)
Čamac s konjskom zapregom - Copyright Profimedia

Pre nego što su dizel i električni motori učinili plovidbu praktičnom, čamci i barže su morali da se veslaju ili vuku. U mnogim evropskim zemljama, kao što su Holandija i Velika Britanija, i donekle u Francuskoj, Nemačkoj i Belgiji, čamci sa konjskom zapregom bili su uobičajeni. Konji, a ponekad i mazge i magarci, šetali su kanalom po vučnoj stazi vukući za sobom mali čamac natovaren robom ili putnicima. Pošto se teret kreće po vodi, trenje je minimalno, omogućavajući konju da vuče pedeset puta veću težinu nego što bi mogao da vuče na putu.

Profimedia
 

Dugo su čamce vukli muškarci jer su mnoge obale reka bile u privatnom vlasništvu i nisu imale određene vučne staze za šetanje životinja. Tek krajem 18. veka Britanija je počela da gradi namenske staze za vuču duž obala reka i kanala, omogućavajući ljudima da budu zamenjeni životinjama.

Ubrzo su barže s konjskom vučom postale efikasan način transporta za prevoz putnika, pošte i sitne robe.

Profimedia
 

U Holandiji, gde je saobraćaj preko kanala značajan, čamci s konjskom vučom počeli su da rade više od jednog veka ranije nego u Velikoj Britaniji. Lokalno su bili poznati kao trekschuit.

Prvi trekschuit je plovio 1632. između Amsterdama i Harlema i mogao je da preveze 30 putnika. Kanal je prokopan u pravoj liniji da bi se garantovao najkraći put, ali su putnici morali da promene čamce na pola puta.

Profimedia
 

Putovanje trekschuitom bilo je pouzdano, udobno i jeftino, a brzina je bila oko 7 kilometara na sat, što je bilo brže od hodanja i udobnije nego autobusom.

Sa pojavom železnice, čamci sa konjskom vučom postali su zastareli, ali nastavljaju da opstaju kao turističke atrakcije na mnogim mestima u Velikoj Britaniji,

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike