Posle panike zbog dadilje prevaranta u Beogradu, konkurisala sam za ovaj posao: Evo kakve provere sam prošla

13.02.2023

13:51

1

U pojedinim agencijama koje su baza za dadilje bili su prilično opušteni, ali bilo je i onih koje su tražile potvrde o nekažnjavanju, psihološku procenu...

Posle panike zbog dadilje prevaranta u Beogradu, konkurisala sam za ovaj posao: Evo kakve provere sam prošla
Copyright Profimedia/Pixabay

Vest da se u Beograd doselila Svetlana B. iz Rusije, poznata i dokazana prevarantkinja, koja u našoj zemlji pokušava da se zaposli kao dadilja, otvorila je mnogobrojna pitanja, poput onih kome poveravamo svoju decu na čuvanje.

Tragom ovih informacija istraživali smo da li postoji zakon koji reguliše ko sve može da se bavi ovim poslom, kao i koje sve procene i provere prolaze osobe koje žele da se upuste u bebisitovanje.

Novinarka 24sedam je konkurisala u agenciji za dadilje, iako, osim nekoliko meseci posla tokom studiranja i povremenog "tetka servisa", u toj oblasti nema nikakvog iskustva. Očekivali smo da će biti proverena uzduž i popreko, ali...

Praksa u agencijama se razlikuje od jedne do druge. Osim pitanja da li je osoba udata, na prvu loptu ništa nije izgledalo neuobičajeno (ali i dalje nejasno zašto je ovo informacija koja interesuje skoro svakog poslodavca, a interesuje ga).

Profimedia
 

Tražili su da se navedu stručna sprema i dotadašnje iskustvo, a onda su usledila i neka pitanja "iz struke": Da li je bilo nekih neprijatnih situacija u porodicama sa kojima si radila; Kako bi reagovala u određenim situacijama tokom čuvanja dece, i sl.

Zahteva o eventualnoj psihološkoj proceni, odnosno traženje na uvid uverenja o neosuđivanju, nije bilo ni na vidiku, iako je delovalo da će to biti prva, polazna tačka za dalju selekciju.

Na drugom portalu bilo je potrebno samo poslati svoju biografiju, kako bi osoba "ušla u bazu".

Sasvim drugu praksu zatekli smo u agenciji "Legat invest", koja se bavi pružanjem usluga vođenja domaćinstva, čuvanja dece, ali i starih osoba. Preporuka je svakako najbolja kao polazna tačka, zatim sledi slanje CV-ja, a onda i detaljna agencijska provera.

- Potrebno je dostaviti uverenje o (ne)kažnjavanju iz MUP-a, potom sledi test - psihološka provera kandidata, a onda sastanak "oči u oči", i taj "sud" obično je nepogrešiv - rekli su nam iz agencije "Legat", koja posluje već 18 godina. 

Nakon toga ulazite u bazu, a potom vas šalju na razgovor sa porodicama, ukoliko vaš profil odgovara njihovim zahtevima.

Kako naći dobru dadilju?

Potražnja je velika, pokazuje statistika, toliko da se još prepričava slučaj iz Pančeva od pre nekoliko godina, kada su se pojedine bebisiterke "zakazivale" čak i pre rođenja deteta. Tamo gde roditelji ne mogu da se oslone na "baka i deka" ili "tetka" servis, dadilje stupaju na scenu.

Tu onda nastaju prave muke jer, kako smo iz slučaja Ruskinje Svetlane videli, za ovaj posao se prijavljuje svako. 

Postoji nekoliko načina na koje možete angažovati dadilju - od profesionalne selekcije, koja je najsigurnija, jer to radi tim školovanih psihologa, do ličnih preporuka.

I društvene mreže su se uvrstile kao alat za pretraživanje, pa se putem Fejsbuka može naći veliki broj grupa i stranica za čuvanje dece. Ipak, to može biti jako rizična baza, što je pokazao slučaj iz Kruševca, kada je žena otela bebu koju je čuvala i odvela je kod bivšeg dečka, tvrdeći da je njegova i da želi da mu je pokaže. Nesrećni roditelji dadilju su upoznali preko Fejsbuka, a bizaran slučaj pukom srećom je imao srećan epilog.

Sa kakvim su se situacijama susretali roditelji?

Svoje iskustvo sa nama je podelila M. Š., koja je za portal 24sedam.rs ispričala detalje neprijatnosti nastale zbog bebisiterke koju je svojevremeno angažovala da joj čuva decu. Žena je u njihov dom stigla po preporuci prijatelja, tako da za sumnju nije bilo mesta.

Ipak, poverenje se pokazalo kao pogrešan izbor.

- Ukrala je oko 300 evra, a da nam uopšte nije jasno kako je znala gde je novac. Dok smo dan-dva bili van Beograda, ona je bila sa decom, a po našem povratku sve je teklo uobičajeno - ispričala nam je ova mama.

Profimedia
 

Da nešto nije u redu, posumnjala je nekoliko dana kasnije, kada je pokušala da je pozove da bi došla da čuva mlađe dete. Broj je bio nedostupan, a ona se nije javljala.

- Suprug i ja smo posumnjali da nešto nije u redu. Proverili smo dva mesta gde nam je stajao novac i ustanovili da nedostaje 300 evra. Sve nam je bilo kristalno jasno. Do nje nikako nismo mogli da dođemo, telefon je ostao nedostupan - rekla je M. Š., i dodala da je to bio poslednji put da su angažovali "pomoć sa strane" za čuvanje dece.

S krađom se susrela još jedna mama koja je, za razliku od M. Š., to primetila na vreme. Kada je dadilju pitala o čemu se radi, umesto stida, sramote i eventualnog straha, odgovorila joj je: "Pa, vratila bih, bilo mi je hitno."

Profimedia
 

Druga bebisiterka je detetu čitala molitve, dok jedna žena kaže da je dobro plaćenu dadilju, sa odličnim preporukama, češće viđala da u rukama drži telefon nego bebu...

Potražnja velika

Međutim, potražnja za dadiljama je ipak i dalje velika, a prosečna cena za čuvanje jednog deteta je 550 dinara po satu.

Ipak, brojka je promenljivog karaktera, jer su i zahtevi roditelja, odnosno zaduženja dadilje, različiti - od toga da li se čuva jedno dete ili više dece, koliko sati dnevno, koliko dana u nedelji, da li posao podrazumeva i odlazak u nabavku, pripremu hrane...

Dadilja koja čuva dete osam sati, pet dana u nedelji, ima platu između 60.000 i 70.000 dinara.

To se sve precizira dogovorom na relaciji roditelj-dadilja, ili sa agencijom, ukoliko je ona posrednik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike