Bili smo u najstrašnijem muzeju u Srbiji: Ulaz nije dozvoljen svakome, a u vitrinama se drže otrovi i delovi ljudskih tela! (FOTO)

04.01.2023

19:45

0

Eksponati se čuvaju u muzejskim vitrinama, a nalaze se u staklenim posudama u specijalnom rastvoru

Bili smo u najstrašnijem muzeju u Srbiji: Ulaz nije dozvoljen svakome, a u vitrinama se drže otrovi i delovi ljudskih tela! (FOTO)
Eksponati i noževi sa mesta zločina - Copyright Ustupljene fotografije/Muzej sudska medicina

Muzej Instituta za sudsku medicinu "Milovan Milovanović" Medicinskog fakulteta u Beogradu sadrži jedinstvenu forenzičku zbirku koja se sastoji od velikog broja eksponata, od kojih su neki stariji od jednog veka. Eksponati su sakupljani tokom obdukcija i služili su da studenti medicine mogu da uče pomoću njih.

Najstarije preparate iz ove kolekcije prikupio je dr Eduard Mihel, prvi specijalista sudske medicine u Srbiji, a posle njegove smrti većinu eksponata iz ove muzejske zbirke nastavio je da sakuplja Milovan Milovanović, prvi profesor sudske medicine na novoosnovanom Medicinskom fakultetu u Beogradu i osnivač tadašnjeg Sudskomedicinskog zavoda, a današnjeg Instituta.

Eksponati se nalaze u staklenim posudama, u specijalnim rastvorima, hermetički zatvoreni. U ovim, tzv. stojnicama mogu se videti sačuvani delovi ljudskih organa i delovi tela, ali se u zbirci nalaze i cela mumificirana tela.

Fatalne košpice

U vitrini muzeja čuvana je i staklena posuda u kojoj su se nalazile košpice od trešanja. U pitanju je slučaj Cvetka Đ. iz Beograda, koji je obdukovan 1930. godine. Sumnjalo se da je otrovan, pa je u toku istrage naložena obdukcija.

Ustupljene fotografije/Muzej sudska medicina
Fatalne košpice u  staklenoj tegli

Prilikom obdukcije u crevima su nađene košpice. Cvetko Đ. se prejeo trešanja koje je pojeo sa košpicama što je, kako se sumnjalo, najverovatnje dovelo do problema sa crevima i naposletku smrtnog ishoda.

Takođe, među eksponatima su uzorci otrova i otrovnih i drugih biljaka, kao i raznovrsne vrste oružja i oruđa, kojim su izvršena ubistva i samoubistva.

Ustupljene fotografije/Muzej sudska medicina
Uzorci otrova i otrovnih biljaka

Vredna zbirka za studente medicine

 

- Prve forenzičke i patološke preparate u Kraljevini Srbiji sakupio je doktor Eduard Mihel. Najstariji preparati iz današenje forenzičke zbirke jesu dva iz 1898. godine. Mnogi preparati koje je sakupio Mihel uništeni su tokom Prvog svetskog rata, a Milovanović je posle rata spasio oko 15- ak. Milovanović je ovu zbirku dalje proširivao. Radeći obdukcije, stvarao je zbirku, koja je postala učilo studentima medicine - kaže prof. Slobodan Nikolić sa Instituta za sudsku medicinu, Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Dodaje da su ovi eksponati konzervirani po posebnoj proceduri.

Ustupljene fotografije/Muzej sudska medicina
Deo forenzičke zbirke

- Konzervirao ih je u rastvorima i stavljao u staklene posude koje se zovu stojnice. One su hermetički zatvorene, tako da rastvor u njima nije mogao da ispari. Biološki materijal praktično nije propadao i zadržavao je oblik i boju kakvu imaju orginali. Uzimao je delove organa, delove tela, skeleta, mekih tkiva kože sa povredama... Kada je počela nastava iz sudske medicine 1924. godine na našem fakultetu, on je u novoizgrađenoj zgradi imao prostoriju koju je zvao muzej. U specijalne ormane je slagao zbirku i prikazivao studentima kada imaju vežbe iz sudske medicine - objašnjava prof. Nikolić.

Svaki eksponat ima nalepnicu

- Svaki preparat ima nalepnicu na kojoj je prof. Milovanović zapisivao datum obdukcije i o kom slučaju je reč, dodaje naš sagovornik.

Ustupljene fotografije/Muzej sudska medicina
Predmeti nađeni na mestima suicida

- U arhivi čuvamo Milovanovićeve obdukcione zapisnike tako da možemo da spojimo preparat sa zapisnikom, odnosno osobom čiji se deo tela nalazi u obliku preparata u muzejskoj zbirci. Preparati se čuvaju u specijalno napravljenim rastvorima za konzervaciju. Preparati su fiksirani na postoljima unutra stojnice, kako bi bili i u odgovarajućem položaju, a u zavisnosti od prirode preparata - objašnjava Nikolić.

Jedinstvena institucija u Srbiji

Institut za sudsku medicinu "Milovan Milovanović" je deo Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i to je najstarija institucija sudske medicine u Srbiji i jedna od starijih u regionu. Slična institucija osnovana je u Turskoj takođe 1923. godine.

Počeci sudskomedicinske delatnosti u Srbiji sežu u vreme vladavine kneza Miloša, o čemu postoje pisani tragovi. Model organizacije sudskomedicinske službe u Srbiji uglavnom je proistekao iz kontinentalnoevropske škole i njega su pre više od sto godina primenili tadašnji lekari koji su diplome sticali u tadašnjoj Austrougarskoj, Nemačkoj, Francuskoj... dok je u Velikoj Britaniji, zemljama Komonvelta i SAD sudskomedicinska služba organizovana na drugačiji način.

Sledeće godine jubilej

Prof. Nikolić napominje da će 2023. godine katedra proslaviti 100 godina postojanja.

- Prof. Milovanović je postao vanredni profesor na Medicinskom fakultetu juna 1923. godine, pa se uzima da je to datum osnivanja katedre za sudsku medicinu. Sledeće godine imaćemo proslavu ovog jubileja. Planiramo da sledeće godine organizujemo izložbu u Muzeju nauke i tehnike o životu prof. Milovana Milovanovića, osnivača Sudskomedicinskog zavoda. Tom ćemo prilikom pored nekih ličnih predmeta prof. Milovanovića prikazati i neke eksponate iz naše forenzičke zbirke zajedno sa sačuvanim pratećim dokumentima i fotografijama. Probaćemo da rekonstruišemo neke forenzičke slučajeve koje je obrađivao prof. Milovanović i da prikažemo čime se bavio i kako je sudska medicina izgledala u vremenu između dva svetska rata... -  zaključio je prof. Nikolić u razgovoru za 24sedam. 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike