Država uvodi porodične saradnike: Njihov zadatak biće da deca sa razvojnim problemima ne završe u domu, već ostanu u porodici

16.05.2024

08:12

0

Bilo je obuhvaćeno više od 1.000 porodica i u tom periodu od dece koja su bila projektovana da mogu završiti u domu samo petoro jeste ušlo u dom i to na vrlo kratak period

Država uvodi porodične saradnike: Njihov zadatak biće da deca sa razvojnim problemima ne završe u domu, već ostanu u porodici
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Srbiji bi uskoro mogao biti uveden porodični saradnik čija bi uloga bila da pomaže porodicama sa decom koja imaju razvojnih problema i koja mogu eventualno biti smeštena u domove za decu, izjavio je za 24sedam Zoran Milačić, direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Beograd.

- Namenjen je porodicama koje imaju problema sa svojom decom i koja potencijano zbog toga što komunikacija nije dobra i što ima iskakanja u dečjem ponašanju pa mogu biti kandidati za odlazak u dom. Porodični saradnici su upućivani u porodice koje imaju probleme, odlazili su na teren i zajedno nalazili rešenja da deca ne završe u domu. Suština priče je da deca ostanu u porodici, a ne da se izmeštaju jer domski smeštaj je kranja mera koja se primenjuje kada porodica više nema ikakvog uticaja na dete ili su roditelji nekompetentni - rekao je Milačić.

On je objasnio da su porodični savetnici radili sa porodicama, diskutovali o problemima i nalazili zajednička rešenja a projekat je rađen na nivou čitave Srbije i obuhvatio Niš, Kragujevac, Novi Sad, Suboticu i mnoge druge gradove.

24sedam/Katarina Mihajlović
Zoran Milačić

Porodični saradnici su odlazili do 100 kilometara od mesta centra u kom su se nalazili i pravili kontakt sa porodicama, a za to su im bila obezbeđena sva potrebna sredstva.

- Radi se o pilot projektu koji je trajao više od godinu dana a svaki slučaj je razmatran zajedno sa evaluatorima. Bilo je obuhvaćeno više od 1.000 porodica i u tom periodu od dece koja su bila projektovana da mogu završiti u domu samo petoro jeste ušlo u dom i to na vrlo kratak period! Tako da je taj projekat ocenjen kao vrlo uspešan - naglasio je Milačić.

Zbog toga se očekuje da će nadležno ministarstvo u narednom periodu uspostaviti porodične savetnike na nivou države a zamišljeno je da oni budu stacionirani u domovima za decu.

- Napravljena je i jedna radna grupa koja će čitavu tu ideju kako i neke druge implementirati - objasnio je Milačić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike