SZO: Karantinom se može postići samo siromaštvo!

19.10.2020

18:22 >> 20:43

0

U naredne dve nedelje u Srbiji se očekuje skok broja inficiranih koronavirusom, prognoziraju epidemiolozi

SZO: Karantinom se može postići samo siromaštvo!
Copyright Profimedia

Karantin, zatvaranje, pooštravanje epidemioloških mera, sve češće su reči koje ovih dana slušamo od epidemiologa, članova Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa u Srbiji. Ono što je zanimljivo, niko od njih još nije precizirao da li će uopšte doći do svega toga jer, kako ističu, sve zavisi od pogoršanja epidemiološke situacije u državi.

Najpre je šef Kriznog štaba dr Predrag Kon juče, na svom Fejsbuk profilu, objavio status u kome je izneo stav da zaštitne maske treba da budu obavezne i na otvorenom, kako bi se sprečio novi talas koronavirusa.

Ekstremno je retko nošenje maske na otvorenom prostoru… iako je to jasna preporuka da bi se smanjila cirkulacija i…

Posted by Predrag Kon on Недеља, 11. октобар 2020.

– Ekstremno je retko nošenje maske na otvorenom prostoru. Iako je to jasna preporuka da bi se smanjila cirkulacija i potencijal virusa. Nemali broj tumači da preporuke treba ismevati. A neki stručnjaci čak i „podučavaju“ da maske ne treba nositi. Kako onda sprečiti novi talas kovid-19? Da li baš sve mora biti obavezna mera – napisao je dr Kon na toj društvenoj mreži.

Neprekidno pitanje

A, danas, gostujući na TV Pink, dr Kon je govorio i o eventualnom uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa. Istakao je da je to “neprekidno pitanje”.

– Tu postoje pravne dileme, ne znam da odgovorim – rekao je dr Kon i dodao da sada „ulazimo u situaciju kada će se češće pominjati restriktivne mere, jer se u naredne dve nedelje očekuje ozbiljno povećanje i proširenje virusa na teritoriji cele Srbije“.

Slično je govorio i dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, koji je upozorio na mogućnost zatvaranja škola i fakulteta i prelaska na onlajn nastavu, ukoliko epidemiološka situacija bude to zahtevala.

Istovremeno, ministar prosvete Mladen Šarčević naveo je da je od letos pripremljena onlajn nastava, kao i da postoji mogućnost da se škole zatvore u određenoj regiji, ukoliko dođe do znatnog pogoršanja epidemiološke situacije, ali i da to neće uticati na ostale škole u zemlji.

– Što da se zatvore škole u celoj Srbiji zbog jedne regije, ali o tome će da odluči Krizni štab – naglasio je Šarčević.

Profimedia

Prestanite da uvodite karantin

Sa druge strane, dr Dejvid Nabaro, specijalni izaslanik Svetske zdravstvene organizacije (SZO), pozvao je svetske lidere da prestanu da „koriste karantin kao svoj primarni metod kontrole“ koronavirusa, jer, kako tvrdi, jedino što se može postići izolacijom je siromaštvo.

– Zaključavanje ima samo jednu posledicu koju nikada ne smemo potceniti, a to je da siromašni ljudi postaju još siromašniji. Sledeće godine zato možemo imati udvostručeno svetsko siromaštvo, a možda i udvostručenje dečje neuhranjenosti – poručio je on i podsetio na karantin u Melburnu, jedan od najstrožih i najdužih na svetu, potom na „špansku bravu“, kada ljudima nije bilo dozvoljeno da izlaze iz kuće, ali i na Kinu, gde su vlasti sprečile ljude da napuste domove.

– SZO smatra da su ovi koraci nepotrebni. Zato apelujemo na svetske lidere da razviju bolji sistem. Radite zajedno i učite jedni od drugih – poručio je dr Nabaro.

Peticija protiv karantina
Nekoliko zdravstvenih stručnjaka iz celog sveta okupilo se i pozvalo građane na pobunu protiv mogućeg karantina. Oni su napisali peticiju pod nazivom „Velika Baringtonova deklaracija“, u kojoj se navodi da karantin čini „nepopravljivu štetu“.
– Politika zaključavanja proizvodi razarajuće efekte na kratkoročno i dugoročno javno zdravlje – piše u peticiji, koja do sada ima oko 12.000 potpisa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike