U toku testiranje novog sistema naplate putarina: Evo kada će početi da se primenjuje

20.09.2022

09:05

0

Elektronska naplata je trenutno najzastupljeniji način naplate putarine

U toku testiranje novog sistema naplate putarina: Evo kada će početi da se primenjuje
deonica autoput preljina pakovrace (3) - Copyright Printscreen/Putevi Srbije

U toku je testiranje sistema jedinstvene elektronske naplate putarine u zemljama "Otvorenog Balkana", a sistem će početi da funkcioniše kada budu potpisani svi ugovori, rekao je Darko Savić iz "Puteva Srbije". 

On kaže da je u toku i projekat proširivanja 26 naplatnih stanica, a da se sem 66 naplatnih stanica koje su u njihovoj nadležnosti, planira i otvaranje novih kada se budu izgradili novi auto-putevi. Elektronska naplata je trenutno najzastupljeniji način naplate putarine i u sistemu je preko 550.000 aktivnih korisnika.

Savić je naveo da kroz naplatne rampe u Srbiji na dnevnom nivou u proseku prođe 180.000 vozila, a da je od 1. januara do 1. septembra prošlo 45 miliona vozila, što je, kako je istakao, za oko 10 odsto više nego prošle godine, koja je bila rekordna.

Govoreći o jedinstvenom sistemu elektronske naplate putarine u zemljama "Otvorenog Balkana", Savić je istakao da će jedinstveni TAG uređaji moći da se koriste u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji.

"Sistem je trenutno u fazi testiranja, ali vrlo brzo očekujemo potpisivanje tih konačnih sporazuma i da sistem profunkcioniše. On se vrlo lako može proširiti i na ostale sisteme naplate putarine, čak i na sisteme kao što su satelitski u Bugarskoj, a i na sisteme naplate putarine u Republici Srpskoj, gde smo već testirali naše uređaji i rade, a i u BiH i u Crnoj Gori", rekao je Darko Savić.

Objasnio je da će u okviru "Otvorenog Balkana" sistem funkcionisati tako što je TAG uređaj povezan sa platnom karticom korisnika i da nije potrebno dopunjavati, već da se novac skida sa računa korisnika.

Savić je naglasio da je u toku projekat proširivanja 26 naplatnih stanica kako bi korisnici elektronske naplate brže prolazili kroz naplatne stanice.

BONUS VIDEO

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike