Srbija uvozi svašta, a sada uvozimo i bumbare: Jedna košnica košta 100 evra!

08.09.2022

06:15

0

Bumbari su odlični oprašivači i mnoge države ih uvoze da bi oprašili biljke

Srbija uvozi svašta, a sada uvozimo i bumbare: Jedna košnica košta 100 evra!
bumbar (1) - Copyright Pixabay

Pored mnogih stvari koje Srbija uvozi, malo je poznato da uvozimo i bube. Tako smo nedavno pisali da uvozimo komarce, a pored njih uvozimo i bumbare.

Predsednik Beogradskog udruženja pčelara Stanko Rajić u izjavi za 24sedam kaže da su bumbari odlični oprašivači i da ih mnoge države uvoze da bi oprašili biljke.

- Bumbari se koriste za oprašivanje biljaka koje su u zaštićenom prostoru poput staklenika, plastenika i plantaža sa zaštitnim mrežama. Bumbari su dobri oprašivači jer su debeljuškasti, oni se ne gaje i oko njih nema preteranog posla - kaže on.

Pixabay
 

Upitan na koji način se bumbari transportuju, sagovornik 24sedam kaže da pretpostavlja da je postupak isti kao i kod pčela.

- Oni se verovatno transportuju kao pčele u kutijama. U kutijama ima ventilacija tako da se ti paketni rojevi avionom tako transportuju čak i iz Australije za Ameriku. Najbitnije je da imaju ventilaciju kada ih transportuju da mogu da dišu. A ako je duže putovanje prilikom transporta im se mora staviti i voda zato što bez hrane mogu, a bez vode ne - zaključuje Rajić.

Na internetu smo pronašli podataka da košnice sa ovim insektima koji se uvoze koštaju oko 100 evra. Bumbari, koji su korisni i za oprašivanje povrća, posle 20 dana uginu, a na jedan hektar voća dovoljna je jedna košnica bumbara, a tri-četiri košnice pčela.

Srbija uvozi bumbare jer spadaju u korisnu grupu pčela čija je svrha oprašivanje biljaka koje se nalaze u plastenicima i staklenicima. Bumbari se najčešće koriste za oprašivanje paradajiza, ali i za oprašivanje borovnica.

Proizvođači zato uvoze bumbare da bi dobili pravi paradajz oprašen bumbarom, da ne bi bio veštački oprašen uz pomoć feromona gde se prođe prskalicom preko cvetova, stabljike pomisle da su oprašene i formira se plod koji izgleda uobičajeno, ali kada se raseče unutra je zelen i nema nijednu semenku.

Na celoj planeti ima svega 250 vrsta bumbara, a od svih pčela 22.000 do 25.000 vrsta, od čega je 850 samo u Srbiji. Samo jedna vrsta u Srbiji je medononosna, a sedam ih je u svetu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike