Bolovi su toliko jaki kao da vam neko lomi kosti: Virus Zapadnog Nila nije ništa u odnosu na one koje mogu preneti naši komarci

04.09.2022

06:15

0

Ovi virusi mogu da se prenesu ako zaražena osoba dođe iz nekog tropskog područja

Bolovi su toliko jaki kao da vam neko lomi kosti: Virus Zapadnog Nila nije ništa u odnosu na one koje mogu preneti naši komarci
Komarac - Copyright Profimedia

Pored groznice Zapadnog Nila koju prenosi zaraženi komarac, od koje je do sada na teritoriji Republike Srbije registrovano 105 zaraženih, kao i sedmoro umrlih, komarci mogu da prenesu i neke druge viruse poput zike, denge i čikugunje koje podjednako mogu biti opasne po čoveka.

Ovi virusi mogu da se prenesu ako zaražena osoba dođe iz nekog tropskog područja i tada će osetiti simptome poput temperature, glavobolje, bolova u mišićima...

- Tigrasti komarci mogu da prenesu ova tri virusa ukoliko neka osoba dođe zaražena sa Martinika, Kube ili nekih drugih tropskih krajeva i donese taj virus kod nas. Svako ko putuje u ta rizična područja dobije papir sa objašnjenima šta da radi i kako da se ponaša i šta da uradi ako oseti simptome kada se vrati u Srbiju i onda preduzimamo mere - kaže prof. dr Dušan Petrić, rukovodilac CIV centara za vektore bolesti i efekte klimatskih promena, u okviru koncepta "sveobuhvatno zdravlje" na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Ilustracija Pixabay
 

 

Denga groznica

Denga groznica je infekcija koju izaziva virus denga. Кomarac prenosi (ili širi) virus denga. Ona je poznata pod nazivom kostolomna groznica, jer izaziva toliko snažne bolove da oboleli imaju osećaj da im neko lomi kosti. Neki od simptoma denga groznice su groznica, glavobolja, kožni osip koji liči na male boginje i bol u mišićima i zglobovima.

Postoje četiri različite vrste virusa denga. Кada se osoba zarazi jednim od njih, ona je obično zaštićena od tog tipa do kraja života. Međutim, ta osoba će biti zaštićena od ostala tri tipa virusa u kratkom vremenskom periodu. Ako se kasnije zarazi jednim od tri tipa virusa, veća je verovatnoća da će imati ozbiljnih problema. Ne postoji vakcina koja ljude štiti od zaraze virusom denga.

 

Mužjaci ne prenose viruse

Upitan mogu li sterilisani azijatski tigrasti mužjaci da prenesu neki od ova tri virusa, budući da se u Novom Sadu sprovodi inovativna metoda suzbijanja komaraca tehnikom sterilnih mužjaka gde se oni puštaju u prirodu kako bi se parili sa domaćim ženkama i na taj način im sprečili potomstvo, sagovornik 24sedam odgovara da ne mogu da prenesu.

- Mužjaci nisu zaraženi jer su oni iz masovnog uzgoja i uzgojeni su u laboratoriji. Mužjaci ne mogu nikako da se zaraze jer se oni ne hrane krvlju. Da bi komarac preneo virus ženka mora da se hrani krlju obolele osobe. Ona unese virus u sebe i posle nedelju dana pri svakom sledećem ubodu ženka može da prenese virus - dodaje prof. dr Petrić.

Zika

Zika je virus iz porodice Flaviviridae, koji je odgovoran za pojavu zika groznice kod ljudi. Virus je prvi put identifikovan 1947. godine kod nosioca virusa, majmuna iz šume Zika, po kojoj je virus dobio ime. Nakon toga zika je otkriven kod komaraca u istoj šumi 1948. godine i na kraju kod ljudi 1952. godine. Virus se u narednim decenijama 20. veka široko rasprostanio u tropske regione Azije i Afrike.

U 21. veku zika virus je odgovoran za veliku epidemiju zika groznice na ostrvu Jap u Mikroneziji, gde je virusom bilo inficirano skoro tri četvrtine stanovništva ovog ostrva. Кod odraslih osoba manifestuje se groznicom, osipom po koži, glavoboljom, bolovima u mišićima.

Mada u 70-80% slučajeva Zika groznica može proći i bez simptoma, ona, prema do sada izraženim sumnjama, kod beba može dovesti do mikrocefalija, usled koje obim glave novorođenčeta iznosi manje od 32 cm, što ometa dalji razvoj deteta. Trenutno ne postoji profilaksa, terapija i vakcina koja bi pouzdano štitila od infekcije Zika virusom.

 

Čikungunja

Virusna infekcija izazvana ujedom komarca (aedes komarac). Infekcija najčešće pogađa područja Afrike, Azije i Indije. Oboljenje retko ima fatalan ishod, a mnogi zaraženi pacijenti nemaju nikakve simptome. Čest je uzrok groznice kod pacijenata koji putuju u geografska područja zahvaćena ovom infekcijom. Simptomi se javljaju 2-12 dana nakon ujeda i u njih spadaju groznica, bol u zglobovima, bol u leđima, glavobolja, osip, zamor, bol u mišićima, mučnina i povraćanje.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike