Svi slučajevi uznemiravanja studentkinja na srpskim fakultetima! Skandal na Arhitektonskom samo je vrh ledenog brega!

24.08.2022

06:45

0

Autor: R.M.

Ovo nije jedini fakultet koji se u javnosti pominjao zbog seksualnog uznemiravanja studentkinja

Svi slučajevi uznemiravanja studentkinja na srpskim fakultetima! Skandal na Arhitektonskom samo je vrh ledenog brega!
studentkinja arhitektonski - Copyright Printscreen/Google Maps Pixabay

Skandal na Arhitektonskom fakultetu, nakon svedočenja pojedinih studentkinja o seksualnom uznemiravanju od strane profesora, nije jedini ovakav koji se poslednjih godina pojavio na srpskim fakultetima.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu uputilo je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Trećem odeljenju Uprave kriminalističke policije za slučaj seksualnog uznemiravanja na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Tužilaštvu je Više javno tužilaštvo u Beogradu dostavilo izveštaj Uprave kriminalističke policije iz kog proizlazi da postoje osnovi sumnje da je od strane jednog profesora ovog fakulteta učinjeno polno uznemiravanje na štetu nekoliko oštećenih studentkinja.

Posle izjašnjenja dekana ove visokoškolske ustanove Vladimira Lojanice, koji je u četvrtak dao izjavu policiji u svojstvu građanina, nadležni će, kako je najavljeno, saslušati sekretara i poverenika za ravnopravnost na fakultetu, a tokom naredne sedmice trebalo bi da devojke i mladići koji su podneli prijave fakultetu takođe daju izjave u policiji.

Međutim, ovo nije jedini fakultet koji se u javnosti pominjao kao mesto na kome se dešavaju seksualna uznemiravanja studentkinja.

Stan za "privođenje"

Tako je "Kurir" u martu objavio svedočenje neimenovanih studentkinja Pravnog fakulteta o tome da predavači te visokoobrazovne ustanove navodno imaju štek-stanove u koje vode studentkinje.

- Pojedini profesori u blizini fakulteta imaju poseban stan koji iznajmljuju. Tu dovode studentkinje da "zarade" ocenu seksualnim uslugama. Kako se studentkinja pokaže i koliko "potraje", od toga joj zavisi ocena. Bitno je da profesor bude zadovoljen, a od toga koliko je zadovoljan, zavisi i ocena koju će studentkinja dobiti. Dakle, devojka mora dobro da se pokaže. Inače, stan deli nekoliko profesora, koji između sebe dele i studentkinje - izjavila je sagovornica lista.

Printscreen/ Google maps
Pravni fakultet

 

12 prijava na FDU

Pre oko godinu dana studentskom parlamentu Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) obratile su se studentkinje koje su pretrpele seksualno uznemiravanje. 

Kako su mediji pisali, reč je o čak 12 prijava. Međutim, tada ovaj fakultet nije imao usvojen pravilnik, a s obzirom na to da pripada Univerzitetu umetnosti, a ne Beogradskom univerzitetu, nije mogao da primeni pravilnik Beogradskog univerziteta, pa je tako, osim javne osude nasilnika, podrške studentkinjama i oformljene grupe „FDU protiv nasilja”, svaka druga reakcija izostala, a adekvatnih sankcija zbog nepostojanja pravilnika, koji je usvojen tek malo manje od godinu dana od prijavljenih slučajeva, nije bilo.

 

Prijava u Kragujevcu

Inače, u novembru 2018 profesor Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu Ž. Đ. (62) dospeo je pod istragu policije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, pošto je protiv njega studentkinja prve godine M. M. (20) podnela prijavu, jer ju je, kako ona tvrdi, seksualno uznemiravao neprimerenim porukama. Nakon njene prijave, profesor je otišao na bolovanje.

- Dodao me je za prijatelja na Fejsbuku, a pronašao me je preko pripremne nastave na fakultetu. Ja sam se godinu dana kod njih spremala za smer slikarstvo i grafika. On me je našao preko njihovog profila. Onda me je dodao i na Instagramu. Rekla sam to mojim profesorima koji su me spremali, ali oni su mi objasnili da je profesionalno da mu odgovorim u vezi sa radovima. Poslala sam mu crteže, rekao je da je rezolucija loša i da mu ih pošaljem na Viber. Tako je nabavio moj broj. I onda je krenuo sa nepristojnim porukama - ispričala je ona za "Blic".

Kako dodaje, ceo slučaj je prijavila i fakultetu, ali je niko ni izveštavao o daljem toku.

Inače, Viktimološko društvo Srbije sprovelo je istraživanje prema kojem je nekom obliku seksualnog uznemiravanja na fakultetu bilo izloženo 17 odsto ispitanih studenata, od čega 90 odsto devojaka i 10 odsto muškaraca. A čak 78,7 odsto ispitanih je seksualno uznemiravanje doživelo više od jednog puta.

Studenti retko prijavljuju profesore

Profesorka dr Vesna Nikolić Ristanović iz Viktimološkog društva Srbije izjavila je pre nekoliko meseci za 24sedam da uznemiravanje ne mora da bude direktno, već može da se ispolji u različitim aluzijama seksualne prirode, kao i šalama na račun seksualnosti. 

Ovo društvo je radilo istraživanje u kome je, između ostalog, bilo postavljeno pitanje da li su se ti studenti nekome obratili za pomoć i da li je u pitanju bio fakultet ili neka druga ustanova.

Profimedia
Ilustracija

- Dvoje studenata se obratilo nekome na fakultetu, dok se njih 18 obratilo nekome van fakulteta. Pri tome je bilo nekoliko slučajeva da su studenti rekli da su doživeli pokušaj silovanja. Tu su bile i prijave policiji, međutim, ona nije reagovala. Ostali su se obratili organizacijama civilnog društva koje pružaju pomoć. To je vrlo mali broj onih koji su uopšte tražili pomoć od nekoga, svega 20 studenata od ukupnog broja onih koji su pretrpeli uznemiravanje. Očigledno da je najmanje onih koji su se javili fakultetu za pomoć - naglasila je prof. dr Nikolić Ristanović.

- Bio je jedan slučaj da je muškarac napisao da je bio žrtva pokušaja silovanja od strane koleginice - rekla je profesorka.

Milica Resanović, autorka "Istraživanja o praksama za prijavljivanje seksualnog uznemiravanja na fakultetima u Srbiji", u svojoj studiji je zaključila da samo pet fakulteta u Srbiji ima definisanu proceduru prijavljivanja seksualnog uznemiravanja. To su Fakultet političkih nauka, koji je pravilnik doneo 2014. godine, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (2019), Filozofski fakultet u Beogradu (2019) i Novom Sadu (2021), kao i privatni Pravni fakultet Univerziteta Union (2019).

Ona je izjavila za 24sedam da je Univerzitet u Beogradu u julu prošle godine usvojio svoj pravilnik o ovom problemu i na taj način, kao krovno telo, dao podsticaj da fakulteti urade isto.

- Već sada bi trebalo da fakulteti imaju svoj pravilnik ili da su u postupku njegove izrade. Za svoju studiju sam razgovarala sa ljudima sa fakulteta koji su se angažovali na projektu njegovog usvajanja. Osim na Fakultetu dramskih umetnosti, jer je tu bila krizna situacija - rekla je Resanovićeva.

Autorka je objasnila da nije bilo konkretnih odgovora u okviru fakulteta, ali su se pojavljivala "govorkanja" nekih od zaposlenih koji su dovodili u pitanje da li je nužno i neophodno usvajanje pravilnika, da li se radi o pomodarskoj stvari, kao i da je sve to jedno "prepisivanje" sa zapadnih univerziteta.

- Primetili su da postoji veliki stepen nepoverenja studenata i studentkinja da fakulteti mogu da reše probleme seksualnog uznemiravanja. Takođe postoji strah kod jednog dela zaposlenih, ako se neki slučaj čak i prijavi, da će urušiti ugled fakulteta. Za njih je tema prevencije seksualnog uznemiravanja bila ukrštena i sa nekom bojazni da se nešto ne desi fakultetu. To je bilo baš primetno u slučaju Fakulteta dramskih umetnosti. Kod njih je malo drugačije išao proces, jer se o pravilniku raspravljalo već u trenutku kada su postojale prijave podnete platformi "FDU protiv nasilja" - ukazala je Milica Resanović.

Kako kaže, jedino je na tom fakultetu bilo formalnog prigovora povodom pravilnika na Nastavno-naučnom veću, dok je na ostalim postojala ideja da je to važno usvojiti, ali nisu postojali gorući slučajevi o kojima se paralelno pričalo.

Dr Nikolić Ristanović kaže da su neki od glavnih razloga neobraćanja to što ni sami studenti ne veruju da će nešto biti urađeno ili misle kako će sami to rešiti.

- Studenti uglavnom ne znaju da li kod njih postoji neka regulativa vezana za prijavljivanje i uopšte traženje zaštite na fakultetu od seksualnog uznemirivanja. Oni koji su znali da na njihovom fakultetu postoje pravilnici nisu znali šta zapravo u tim pravilnicima piše. Fakultet je specifična sredina, odnosi moći su vrlo nezgodni. Studenti i studentkinje, da bi prijavili nekog na fakultetu, moraju da budu sigurni da neće trpeti posledice...To je vrlo bitno - izjavila je profesorka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike