"Lupio mi je šamar, drugarici je zavlačio ruku ispod čarapa": Nove ispovesti studentkinja Arhitektonskog fakulteta - profesor na saslušanju!

09.06.2022

12:35

0

Autor: M.P.

Više javno tužilaštvo formiralo je slučaj po službenoj dužnosti

"Lupio mi je šamar, drugarici je zavlačio ruku ispod čarapa": Nove ispovesti studentkinja Arhitektonskog fakulteta - profesor na saslušanju!
Arhitektonski fakultet - Copyright Google Maps

Na Instagram profilu koji su navodno otvorili studenti i studenktinje Arhitektonskog fakulteta kako bi ukazali na seksualno zlostavljanje koje trpe od strane jednog profesora, ne prestaju da se nižu jezive isposvesti sa predavanja.

Podsetimo, najmanje 700 studenata, kako bivših, a tako i sadašnjih izjavilo je da je navodno doživelo ili je prisustvovalo seksualnom uznemiravanju dotičnog profesora.

Da se nije sve završilo na rečima, govori jedna od najnovijih ispovesti:

- Što se tiče neprimerenih izjava, fazona, toga je bilo svako malo, ali valjda kako smo klinci još uvek to ne registrujemo kao nešto što treba prijaviti. Kažeš "bože me sačuvaj" u sebi, "kakva bu*ala" i čekaš kraj vežbi. Nakon što dočekah jednom prilikom kraj vežbi, svi su krenuli da izlaze. Uputila sam se ka čuvenom profesoru ne bih li ga pitala oko predaje kolokvijuma. Neću biti tu, imam operaciju, da li mogu ranije ili kasnije da predam... Pre nego što sam rekla išta više sem "Izvinite", usledio je šamar - priča jedna od studentkinja svoje jezivo iskustvo i dodaje:

- Da se razumemo, nije tu bila odvaljena vilica, ali me nije baš ni pomazio. Zbunjena skroz, skamenila sam se, nisam znala kako da odreagujem. On se nasmejao i rekao: "Kaži šta treba?" Ja, jelte, kao tek došla na fakultet, nisam ništa rekla, nisam znala šta da kažem, samo sam postavila svoje pitanje, dobila odgovor i izašla iz sale u šoku.

Slično iskustvo drugarice podelila je još jedna studentkinja:

- Prisustvovala sam situaciji u kojoj je profesor, tadašnji docent, s leđa prišao koleginici koja je nosila mrežaste čarape i zavukao joj prste ispod njih. Takođe, čula sam da je istu stvar uradio drugoj osobi kada su joj bile farmerke pocepane na butinama. Poznajem osobu kojoj je slao poruke neprimerenog sadržaja na Instagramu.

- Kada sam pohađala nastavu u toj sali, osećala sam kao da je potrebno da na vežbama držim gard i ne ponašam se opušteno kako ne bih dala povoda profesoru da to iskoristi na bilo koji način, kako on to i ume. Uprkos tome, doživela sam odmeravanje od glave do pete nekoliko puta.

Navodno je bio nasilan i prema studentima:

- Pored svih ovih priča o neprimerenom ponašanju prema devojkama, postoji i druga strana o njegovom ponašanju prema muškarcima. Ne tako vulgarnom, ali veoma destruktivnom. Jedan od primera je kada sam na prvoj godini čekao red za konsultacije kod (ime poznato redakciji). On je tu prolazio, prišao je kolegi koji je bio naslonjen na ivicu štoka vrata, uhvatio ga za glavu i rekao: "Kako bi ti se glava rascvetala kad bih je lupio o ovu ivicu."

O svom iskustvu sa pomenutim profesorom za 24sedam je ispričala i bivša studentkinja, koja je fakultet završila pre devet godina.

Profesor na saslušanju

Printscreen/TV Prva
 

Nakon što je sve izašlo u javnost, Više javno tužilaštvo formiralo je predmet po službenoj dužnosti,  a profesor bi trebalo danas da bude saslušan u policiji.

Konsultacije u kabinetu profesora su suspendovane dok slučaj ne bude ispitan.

Studenti su ukazali i da su se navodno više puta žalili na pomenutog profesora upravi, ali da ona do sada nije reagovala.

S druge strane, dekan fakulteta Vladimir Lojanica istakao je da do otvaranja Instagram stranice nije čuo o slučaju.

- Od kada je u subotu počela anketa na društvenim mrežama situacija ne jenjava i dalje se diže velika medijska pažnja oko toga. Situacija sada nalaže da razgovaramo o ovome i to nam je u fokusu. Ja do sada od tužilaštva nisam dobio nikakav dopis o pokretanju postupka, dobio sam dopis od Republičkog organa zaštitnika građana gde se pokreće ispitni postupak. Javno tužilaštvo je jedan drugi nivo istrage, i očigledno je da će do toga vrlo lako doći - naglasio je dekan Arhitektonskog fakulteta.

Lojanica je naveo da je zaštitnik građana rekao da će službe ovog organa doći da izvrše uvid u poslovanje fakulteta kako bi se otkrilo postojanje neregularnosti kada je u pitanju borba protiv seksualnog uznemiravanja. Objasnio je da je uprava fakulteta u oktobru izdala saopštenje za studente i zaposlene kojim ih je obavestila o postojanju pravilnika za borbu protiv seksualnog uznemiravanja na fakultetu, te da fakultet ima poverenika za zaštitu.

- Ja sam razgovarao i sa profesorom i sa asistentom koji su upleteni u ovu priču. Asistent koji se pominje više ne radi na fakultetu jer mu je istekao izborni period. To sam obavio najpre da bi fakultet delovao preventivno jer je u pitanju sumnja za postojanje seksualnog uznemiravanja na samom fakultetu na osnovu objava na društvenim mrežama - rekao je dekan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike