Odmotava se klupko afere "Arhitektonski fakultet": Tužilaštvo načinilo prvi korak - prikupljaju se dokazi za polno uznemiravanje!

23.08.2022

12:46

0

Autor: 24sedam

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je odmah po prijemu predmetnog izveštaja uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Trećem odeljenju Uprave kriminalističke policije

Odmotava se klupko afere "Arhitektonski fakultet": Tužilaštvo načinilo prvi korak - prikupljaju se dokazi za polno uznemiravanje!
Ilustracija - Copyright Printscreen/Google Maps Pixabay

Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu je od strane Višeg javnog tužilaštva u Beogradu dostavljen izveštaj Uprave kriminalističke policije iz kog proizlazi da postoje osnovi sumnje da je od strane jednog profesora Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na štetu nekoliko oštećenih studentkinja, učinjeno krivično delo polno uznemiravanje iz čl. 182a Krivičnog zakonika.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je odmah po prijemu predmetnog izveštaja uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Trećem odeljenju Uprave kriminalističke policije, radi provere navoda i prikupljanja informacija koje su od koristi za vođenje krivičnog postupka.

Po prijemu potrebnih obaveštenja, ovo tužilaštvo će preduzeti druge radnje potrebne za donošenje konačne odluke u predmetu.

Profimedia
 

Da podsetimo, kako smo ranije pisali, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu našao se u centru skandal, nakon niza anonimnih svedočenja studentkinja o seksualnom uznemiravanju od strane najmanje četvorice profesora, počeo je da se razrešava davanjem izjava nadležnima.

Posle izjašnjenja dekana ove visokoškolske ustanove Vladimira Lojanice, koji je u četvrtak dao izjavu policiji u svojstvu građanina, nadležni će, kako je najavljeno, saslušati sekretara i poverenika za ravnopravnost na fakultetu, a tokom naredne sedmice trebalo bi da devojke i mladići koji su podneli prijave fakultetu takođe daju izjave u policiji

U međuvremenu, na Instagram nalogu "anketa_arh.bg" i dalje se objavljuju nove anonimne ispovesti studenta arhitekture o pretrpljenom seksualnom i psihičkom nasilju, a među njima je i svedočenje studentkinje koja tvrdi da je njenoj drugarici najoptuživaniji profesor rekao da će igrati na kafanskom stolu za ocenu.

- Bila sam kod X u sali na jednom predmetu, zajedno sa drugaricom. Bile su pretposlednje vežbe i hteo je da nam otkaže poslednje vežbe jer nismo imali zadatak i bio je već kraj semestra, pa nije bilo potrebe da se održavaju. Drugarica je jedina imala iskorišćen maksimalan broj izostanaka i onda joj je rekao da će njih dvoje da idu u kafanu za poslednje vežbe i da će da igra na stolu za ocenu. Sećam se vrlo dobro da je bila uznemirena i šokirana njegovim komentarom, kao i ostatak sale - napisala je ova studentkinja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike