Kupinovo vino se smatra prirodnim lekom, a veoma je ukusno

31.07.2022

04:32

0

Kupinovo vino se često koristi kao prirodan lek za lečenje mnogih bolesti

Kupinovo vino se smatra prirodnim lekom, a veoma je ukusno
pexels-kristina-paukshtite-701774 - Copyright Pexels

Zvuči kao stereotip kada se kaže da je kupinovo vino od davnina poznato kao lek, ali to je činjenica. Jer organizam trudnice, dojilje, deteta, organizam oslabljen posle bolesti ili napornog posla, vapi za pomoći kupinovog vina.


Anemija, slaba cirkulacija krvi, povišeni krvni pritisak, samo su neke od poteškoća sa kojima se naše telo suočava. Slab apetit i varenje – 0,5 dl, problem sa žući i varenjem – 0,5 dl, problem sa lučenjem mokraće – 0.5 dl…
Na šta sve deluje kupinovo vino?

Kupinovo vino dobro deluje na kožne bolesti kao što su osipi, a zahvaljujući vitaminu C, mineralima i gvožđu, možete se oprostiti od vrtoglavica i umora. Kupinovo vino sadrži kiseline, sličnog dejstva želudačnim, čime pomaže kod varenja hrane, posebno belančevina. Kvarcetin, sastojak ovog vina pobeđuje ćelije raka, zajedno sa ostalim flavonaidima, koje kupinovo vino sadrži, umanjeje rizik od raka grudi i grlića materice. Flavonaidi štite telo od slobodnih radikala. Monoflavonaidi kao resveratrol su takođe antioksidanti, su oni koji snižavaju loš holesterol, sprečavaju oštećenje krvnih sudova i čuvaju telo od debljanja i dijabetesa. Tvrdi se da resveratrol za 50% sprečava začepljenje krvnih sudiva, čime smanjuje rizik od infarkta.
Procijanidi koje kupinovo vino sadrži, su izuzetno dobri u borbi protiv srčanih bolesti, piše dijeta.net.

Pexels
 
Recept za kupinovo vino je krajnje jednostavan:
  •   5 kg kupina
  •  1,5 kg šećera

Kupine operite, stavite u veću posudu i dobro ih izgnječite rukama, a zatim dodajte šećer. Posudu ne treba napuniti do vrha zbog vrenja. Pokrijte je gazom i stavite na hladno mesto da odstoji nedelju dana. Gustiš koji se pojavi na vrhu treba odstraniti kašikom, a vino procediti kroz gazu.

Sipajte ga u posudu i ostavite još nedelju dana. Zatim ga pažljivo procedite od taloga i sipajte u flaše. Povežite ih gazom, čep stavite tek posle mesec dana (pod uslovom da ga dotle ne popijete). Piti ujutru na prazan stomak ili uveče pred spavanje. U lekovite svrhe je dovoljna doza od 0,5 do 1 dl.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Z. A.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike