Čik pogodi šta ima za večeru? Nije lebac, već buđave kore! Naša novinarka mogla da se otruje od pokvarenih kora koje su bile u roku trajanja

17.07.2022

06:18

0

Simptomi trovanja mogu biti različiti i uglavnom počinju mučninom, slabim ili jakom bolovima, kao i grčevima u stomaku

Čik pogodi šta ima za večeru? Nije lebac, već buđave kore! Naša novinarka mogla da se otruje od pokvarenih kora koje su bile u roku trajanja
kore za pitu buđ - Copyright 24sedam/Pixabay

Trovanje hranom je sve češća pojava tokom leta jer su namirnice sklonije kvarenju usled visokih temperatura ili neadekvatog čuvanja na određenim temperaturama u frižiderima marketa, pa se dešava da se određeni artikli pokvare i pre nego što im istekne rok. Novinarka našeg portala imala je nedavno priliku da se sama uveri u to da čak ni proizvodi koji su u roku trajanja ne moraju biti ispravni. Naime, kore za pitu čiji rok trajanja nije bio istekao bile su buđave iznutra kada ih je otvorila.

Najveći problem u čitavoj priči bio je što se spolja nije moglo ni naslutiti da su kore pobuđale, a na deklaraciji je pisalo da do isteka roka trajanja ima još nekoliko dana.

Nutricionistkinja Branka Mirković za 24sedam je objasnila da se često dešava da u prodavnicama frižideri ne rade dobro i da ih pretrpavaju, a da temperatura nije po propisu, pa se kondenzuje vlaga i potom namirnice kvare. Napominje da je važno obratiti pažnju na datum proizvoda, kao i da li je ambalaža vlažna ili oštećena, i da li su namirnice dovoljno rashlađene.

- Ako želite da izbegnete neprijatnosti, raspravu sa prodavcima i trovanje primenite neka pravila pa leti kupujte manje namirnica koje ćete odmah upotrebiti i videti da li su sveže. Otvorite odmah namirnice kada ih donesete kući i obavezno sačuvajte račun. Ukoliko ustanovite da je nešto pokvareno, odmah se vratite u radnju, ili najkasnije u roku od 24 sata, i insistirajte da vam se roba zameni ili vrati novac. Nema razloga da bacate novac, a posebno je problem što može da dođe do trovanja i ozbiljnijih posledica. Dešava se da prodavci odbiju da ispune svoju obavezu, a tržišna inspekcija je često spora, bez obzira na dobar zakon. Ali morate znati da se trgovci najviše plaše medija - objašnjava Mirkovićeva.

Teži oblici trovanja hranom

Simptomi trovanja mogu biti različiti i uglavnom počinju mučninom, slabim ili jakom bolovima, kao i grčevima u stomaku koje stvaraju mikroorganizmi iritirajući sluzokožu želuca i creva - upozorava naša sagovornica. Kada osetite ovakve simptome neophodno je da se odmah obratite lekaru kako biste sprečili dalje mučenje organizma od štetnih toksina.

- Creva se grče, a organizam se brani tako što želi što pre da izbaci toksičnu hranu. Dugotrajni i jaki bolovi ukazuju na ozbiljnija trovanja hranom i trebalo bi se odmah javiti lekaru. Povraćanje i dijareja su česti simptomi trovanja hranom. Dugotrajna povraćanja i tečne, učestale stolice dovode do dehidratacije i povraćanja, uz glavobolje i izrazitu malaksalost. I to zahteva da se obratite lekaru. Gubitak apetita, malaksalost i umor su posledica unosa toksina i imunog odgovora kao odbrane tela. Jeza, drhtavica, hladan znoj, najava su povišene temperature, koju svakako treba kontolisati i na vreme reagovati, kao i bolovi u mišićima - kaže Mirkovićeva.

Budite oprezni!

Pojedine namirnice veoma brzo izazivaju simptome, a neke izazovu reakciju čak i posle 12-24 sata. Leti su veoma česta trovanja ribom i morskim plodovima i ona spadaju u veoma intenzivna i teška trovanja.

- Leti su najčešća trovanja od sladoleda, mlečnih proizvoda koji su veoma osetljive namirnice i jako podložne kvarenju. Posebno ako se ne čuvaju pravilno u rashladnim vitrinama, kao i zbog loših higijenskih uslova prilikom čuvanja i prodaje. Kašike za sladoled koje stoje u vodi su veliki izvor zaraze. Meso, posebno mleveno, i prerađevine od mesa su veoma česti uzroci trovanja. Mnogi potencijalno štetni mikroorganizmi se unište na visokim temperaturama, ali dobro je znati da ako se kontaminirano meso zaledi, a pre toga je zaraženo, zamrzavanjem se neće uništiti štetne bakterije i ostali toksini. Riba i plodovi mora su izuzetno podložni kvarenju i zato treba biti posebno obazriv prilikom njihove kupovine, a treba povesti računa i o tome gde se konzumira pripremljena hrana - ističe naša sagovornica.

Lakši oblici trovanja hranom

Lakši oblici trovanja kraće traju. Jedna do dve ređe stolice, povraćanje, manji bolovi u stomaku, i uglavnom kad organizam sve izbaci, a to je najčešće veoma brzo od konzumiranja pokvarenih namirnica, simptomi se smiruju.

- Kod težih oblika trovanja bolovi su intenzivni, povraćanje i dijareje su česti, sa grčevima i izbacivanjem velike količine tečnosti. Glavobolje, malaksalost i bolovi u mišićima su intenzivni i dugotrajni. Preporuka je da se odmah javite lekaru, da odredi terapiju i po potrebi uključi infuziju - zaključuje Mirkovićeva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike