Izbegavajte ovu hranu: Usporiće vam metabolizam i može dovesti do raznih metaboličkih bolesti

05.07.2022

09:20

0

Autor: D. R.

Iako sve namirnice imaju svoje pravo mesto u uravnoteženoj ishrani, neke namirnice mogu usporiti vaš metabolizam kada se konzumiraju prečesto

Izbegavajte ovu hranu: Usporiće vam metabolizam i može dovesti do raznih metaboličkih bolesti
christopher-williams-Q8x7gLr8bxg-unsplash - Copyright Unsplash

Čak i ako generalno razumete da hrana koju jedete direktno utiče na vaše blagostanje, da li ste se ikada zapitali zašto je to tako?

Svodi se na metabolizam, koji se odnosi na sve hemijske reakcije koje se dešavaju u vašem telu, prema Nacionalnom centru za informacije o biotehnologiji. Ove reakcije, koje se odvijaju u vašim ćelijama, neophodne su za proizvodnju energije.

Termin „metaboličko zdravlje" odnosi se na to koliko dobro vaše telo generiše ovu energiju, kaže Kejsi Keli, osnivač i medicinski direktor kompanije „Case Integrative Health". U međuvremenu, termin „metabolički nivo" opisuje koliko kalorija (tj. energije) je potrebno vašem telu da obavlja funkcije koje održavaju život kao što je disanje, dodaje ona.

Unsplash
 

I dok se o „zdravom metabolizmu" često govori u smislu težine, ne radi se samo o broju na vagi. Zdrav metabolizam je ključan za vaše blagostanje i na kraju, dugovečnost. Ako neko ima zdrav metabolizam, to znači da može da vari hranu i apsorbuje hranljive materije bez problema kao što su upala ili visok krvni pritisak, objašnjava dr Keli, što je od vitalnog značaja za sprečavanje metaboličkih bolesti, kao što su dijabetes tipa 2, moždani udar i srčane bolesti, kaže ona.

Hrana koja usporava metabolizam  

Prema dr Keliju, ovo uključuje ultra-obrađenu hranu, koja je puna šećera i „loših“ masti (zasićene i trans masti). Ne samo da ovi proizvodi obično imaju malu nutritivnu vrednost, već imaju tendenciju da izazovu skokove šećera u krvi i neželjeno nakupljanje masti, što može imati štetan uticaj na vaš metabolizam, kaže dr Keli.

Prema Ehsani i dr Keliju, namirnice koje imaju tendenciju da usporavaju vaš metabolizam uključuju:

- Čips i grickalice

- Kolačići i deserti

Unsplash
 

- Rafinisana žitarica, poput belog hleba i bele testenine

- Pića zaslađena šećerom, poput sode i sokova

- Pržena i masna hrana

Život bez kolačića i testenine bio bi prilično dosadan, tako da niko ne traži od vas da potpuno isključite bilo koju hranu, ali preterano uživanje je rizik za vaše metaboličko zdravlje, pa samo zapamtite da grickate i kupujete pažljivo!

- Obično ćete pronaći ove artikle u centru prodavnice - primećuje dr Keli.

Kao opšte pravilo, ona preporučuje kupovinu po obodu prodavnice. Ovde ćete naći više celih, neprerađenih namirnica, kao što su sveži proizvodi, orasi, semenke, mahunarke i jaja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike