Svaka treća osoba u Srbiji puši: Broj pušača raste uprkos činjenici da najviše umiremo od raka pluća u Evropi!

01.06.2022

17:26

0

Autor: 24sedam

U Srbiji od raka pluća svake godine oboli 7.000, a na žalost gotovo 5.000 osoba izgubi bitku sa ovom opakom bolešću

Svaka treća osoba u Srbiji puši: Broj pušača raste uprkos činjenici da najviše umiremo od raka pluća u Evropi!
DIMenzija zdravlja- Udruzenje Punim Plucima (1) - Copyright Foto: Udruženje paicjenata Punim plućima

Svaka treća punoletna osoba u Srbiji puši, a svaki sedmi osnovac je aktivni pušač, pokazuju poslednji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Karcinom pluća svakodnevno odnese 13 života i po tome je Srbija među vodećim zemljama u Evropi. Međutim, uprkos činjenici da su više od 90 odsto obolelihod raka pluća pušači, zabrinjavajuće je da broj onih koji konzumiraju duvan u našoj zemlji stalno raste, a pogotovu među mlađim generacijama.

Deca počinju da puše već u osnovnoj školi, između 13 i 15 godine. Najčešće koriste elektronske cigarete koje su im zanimljive zbog različitih ukusa i aroma. Iz tog razloga, među tinejdžerima su popularni  i  nargila  barovi. Ovaj  nepovoljni  trend potvrđuju i statistički podaci Instituta "Batut", po kojima je 40 odsto tinejdžera do svoje 15. godine probalo cigarete.

Kako bismo skrenuli pažnju mladima na štetnost duvanskog dima i poslali poruku da je rak pluća jedini rak koji možemo prevenirati jednostavnim prestankom pušenja, Udruženje za borbu protiv raka pluća "Punim Plućima" organizovalo je flešmob u kojem je 50 plesača u Knez Mihailovoj izvelo plesni performans  uz  pesmu DIMenzija  zdravlja,  koju  je  napisala  ćerka  člana  udruženja  pacijenata.

Foto: Udruženje paicjenata Punim plućima
 

Performans i pesma imaju za cilj da na simboličan način pokažu koliko je duvanski dim štetan za naše zdravlje. Sa druge strane, na ovaj način želimo da uputimo i reči podrške obolelim od raka pluća da nisu sami i da istraju u borbi sa rakom, jer se danas sa rakom pluća može živeti.Pored članova udruženja pacijenata i lekara sa Klinike  za  pulmologiju UKC  Srbije,  prisutni  su  bili  i predstavnici zdravstvenih institucija, Instituta za onkologijuiradiologiju Srbije, kao i deca iz osnovnih škola, deca iz studija glume, brojni sugrađani.

- Cilj našeg Udruženja je i prevencija obolevanja od raka pluća, a to možemo postići borbom protiv pušenja, kao glavnog uzročnika bolesti. Prevashodno,treba da radimo  na smanjenju konzumacije cigareta kod dece i mladih. Zato šaljemo jasnu poruku javnosti o štetnosti duvanskog dima. Bila sam pušač dvadesetak godina.  Kada  smo saznali da suprug ima karcinom pluća, oboje smo prestali da pušimo.Iako  je do tada govorio da ne može daostavicigarete,kada  je  dobio  dijagnozu,  odmah  je prestao da puši. Kako bihmu bila podrška ija sam tada prestala sa pušenjem. Nažalost, on je zakasnio sa prestankom pušenja. Preminuo je u 56. godini. Zato apelujem da ne čekate da se razbolite!Ostavite cigarete čim pre – rekla je Olja Ćorović iz Udruženja "Punim plućima".

U Srbiji od raka pluća svake godine oboli 7.000, a na žalost gotovo 5.000 osoba izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Danas, iako se dobije ova dijagnoza ne treba gubitinadu, jer uz pomoć savremenih terapija, koje se u Srbiji dobijaju o trošku osiguranja, rak pluća više ne mora biti smrtonosna, već postaje hronična bolest. Pre dve godine država je prepoznala problem pacijenata i uvela savremene imunološke i ciljane terapije za lečenje raka pluća, uz pomoć kojih oboleli u najvećem broju slučajeva mogu dugi niz godina kvalitetno da žive. Trenutno je skoro 600 ljudi na savremenim terapijama, a u Udruženju "Punim plućima" se nadaju da će ih biti sve više. Nadu im je dalo i obećanje nadležnih iz RFZO da će u najskorije vreme proširiti indikacije i povećati broj obolelih  koji  primaju  savremene imunološke i ciljane terapije.

Foto: Udruženje paicjenata Punim plućima
 

Obraćajući se prisutnima dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju UKC Srbijeistakao je da je pored primarne prevencije, u šta spadaprestanak pušenja iedukacije mladih da ne počinju da puše, izuzetno važno nezanemarivanje simptoma.

-Rak pluća je podmukla bolest, kasno daje simptome jer su pluća veliki organ, pa se ozbiljniji simptomi javljaju tek kada proces naraste i do nekoliko centimetara. Simptomi su kašalj, otežano disanje, bolovi u grudima, gubitak apetita, gubitak telesne težine, a posle, ako traje, javljaju se i ozbiljniji simptomi kao što je iskašljavanje krvi. Zato bivši pušači stariji od 50 godina, trebalo jednom godišnje da urade snimak pluća.Svakako da je skrining nešto što bi moglo da promeni statistiku. Tokom kovida otkrivali smo i rak pluća. Te pacijente smo uspešno operisali i izlečili – objasnio je dr Stjepanović.Mirjana Smiljanić, 57. godišnja članica udruženja "Punim Plućima" iz Beograda jedna  je  od onih pacijenata koja veruje da je karcinom pluća dobila upravo zbog cigareta.

Foto: Udruženje paicjenata Punim plućima
 

-Bila sam pušač više od 30 godina.Dnevno sam pušila paklu cigareta.Mislila sam da nema šanse da dobijem rak, jer su mi pluća uvek bila dobro inisam imala druge hronične bolesti. Oduvek sam bila zdravainiko u bližoj porodici mi nije imao rak. Međutim,pre skoro tri godine sam počela da kašljem. Mislila sam da je alergija, ali kašalj je bio uporan i nakon pregleda i dijagnostike, dobila sam šokantnu vest. Rak pluća. Operisana sam i nakon toga propisana mi je hemioterapija od koje mi je bilo toliko loše da sam gubila nadu u pozitivan ishod. Imala sam sreću da je tih dana imunoterapija stavljena na pozitivnu listu lekova, a da su analize pokazale da mogu da je primam. Od kad sam na imuno terapiji, sada već pune dve godine, imam osećaj kao da nisam bolesna. Vozim auto, idem na pijacu, igram se sa unucima, nemam nikakve tegobe – zaključuje Mira Smiljanić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike