Preminulo dete zaraženo misterioznim hepatitisom! Do prvih simptoma i ne znaju da su oboleli, a virus se lako prenosi!

02.05.2022

18:30

0

I odrasli mogu da prenesu ovaj virus na decu

Preminulo dete zaraženo misterioznim hepatitisom! Do prvih simptoma i ne znaju da su oboleli, a virus se lako prenosi!
profimedia-0519755315 - Copyright Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da u svetu vlada epidemija misteriozne bolesti jetre koja pogađa decu. U pitanju je "akutni hepatitis nepoznatog porekla", a bolest se pojavljuje kod dece od mesec dana do 16 godina.

Ovo oboljenje registrovano je u Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama širom Evrope. Iz našeg komšiluka prvi slučaj se pojavio u Rumuniji, a sada ga ima i u Hrvatskoj.

Naime, tamošnji mediji su preneli da su se deca u srenjim školama masovno zarazila "hepatitisom A", ali se sumnja da je u pitanju oboljenje hepatitisom koje, navodno, izaziva adenovirus tip 41.

Infektolog dr Dragan Delić za 24sedam objašnjava da je u pitanju virusna infekcija i da je vrlo verovatno da već postoji i u Srbiji s obzirom na mešanje stanovništva i putovanja.

- Granice ne postoje i infekcije, pogotovo virusne, se lako prenose sa jednog kraja sveta na drugi, a Hrvatska je komšiluku. Prema tome ako postoji tamo, nema razloga da takva jedna virusna infekcija ne postoji i u Srbiji. Dolazi do mešanja stanovništva, putovanja, to je prosto realnost i to će se desiti. Možda već i postoji kod nas, a da još nije dijagnostikovano - rekao nam je dr Delić.

U Hrvatskoj, ipak navode, da u Zagrebu već dva meseca vlada epidemija hepatitisa A ili zarazne žutice, a najveći broj obolelih su srednjoškolci.

- Od početka marta do sad zabeležili smo 57 slučajeva hepatitisa A, uglavnom među srednjoškolcima. Kao uzročnik je identificiran virus hepatitis A koji se prenosi feko-oralnim putem, odnosno unošenjem kontaminirane vode ili hrane, kao i prljavim rukama.

Bolest je zabeležena među učenicima tri škole, kao i među njihovim kućnim kontaktima. A stručnjaci bavode da je moguće da broj zaraženih bude veći jer je period inkubacije kod hepatitisa A mesec dana, u nekim slučajevima čak i dva meseca.

Pexels
 

Dr Delić objašnjava da je najveći problem kod virusnih infekcija taj da je obolela osoba prenosilac najčešće pre nego što se jave prvi simptomi.

- Problem kod raznih infekcija i virusa je taj što zaražena osoba ne zna da je zaražena dok ne dobije simptome, a najčešće smo prenosioci nekoliko dana pre prvih simptoma. Zato je jak imunitet jedina prevencija, ali ponekad ni to nije dovoljno - objašnjava infektolog.

O tome šta je ovaj virus ustvari i koliko je opasan razgovarali smo sa pedijatrom Sašom Milićević koji objašnjava kako ovo oboljenje nastaje, kako se prenosi i koji su najčešći simptomi.

- U pitanju je upala tkiva jetre i zato se zove hepatitis, bolest koju uglavnom izazivaju virusi, a postoje A,B,C,D i E. Međutim, ovaj novi tip ne izaziva nijedan od ovih oblika, već deca koja su ugrožena imaju adenovirus. Adenovirus je virus koji inače izaziva uobičajena oboljenja kod dece i odraslih, a to su kijavica, dijareja, temperatura, malaksalost i kašalj. Uglavnom su izazivali do sada bolesti gornjih disajnih puteva i nekad dijareju, međutim taj adeno virus se sada nalazi kod malih pacijenata koji imaju hepatitis i najverovatnije je to uzrok, ali ispitivanje se i dalje vrši i postoji mogućnost da ima još nešto - kaže dr Milićević i dodaje:

- Postojala je i teorija da je danas bolja dijagnostika, pa da se više primećuje ova vrsta bolesti, ali lekari su i ranije lako dijagnostikovali hepatitis, tako da i ta teorija još uvek "lebdi u vazduhu".

Deca koja su hronični bolesnici najugroženija!

- Ako je adenovirus uzročnik, a verovatno da jeste, on se prenosi prljavim rukama i kapljičnim putem. Deca koja imaju neka hronična oboljenja su svakako ugroženija, bilo koje oboljenje da je u pitanju, ali i oni mali pacijenti koji se nalaze na nekoj terapiji su ugroženi jer se onda smanjuje imunološki odgovor. To se dešava kod pacijenata koji imaju neke autoimune bolesti ili neko maligno oboljenje, jer takvi pacijenti koriste različite lekove koji mogu da povećaju otpornost prema različitim virusima i onda kod njih mogu da se razviju komplikacije u smislu fibroze jetre - objašnjava dr Milićević za 24sedam.

Kako kaže, jedan broj malih pacijenata mora da ide na transplantaciju, a jedno dete je, prema zvaničnim podacima, preminulo od ovog oboljenja.

Profimedia
 

Milićevič kaže da i odrasli mogu biti prenosnici tog adenovirusa, ali da do sada nije primećeno da se ova vrsta hepatitisa razvija kod odraslih osoba. Oni mogu da prenesu adenovirus koji će kod dece izazove hepatitis.

- Oboljenje se pojavilo u mnogim evropskim zemljama, pa i mnogo blizu nas u Rumuniji. Tako da, zbog praznika i putovanja je vrlo verovatno da će brzo stići i kod nas. Možemo ga prepoznati kod malih pacijenata kada im požute beonjače ili koža. Međutim, roditelji ne bi trebalo da brinu kada deci požute dlanovi, jer je tada u pitanju samo israna, odnosno deca koja jedu dosta mandarina, pomorandži ili šargarepe, mogu da imaju žuće dlanove i to ne ukazuje na ovo oboljenje- kaže on.

Zaraženi kuvar spremao obroke deci u Hrvatskoj

Kako prenose pojedini portali epidemija hepatitisa A počela je u Ugostiteljsko-turističkoj školi, gde je kuvar, ne znajući da je zaražen hepatitisom A, deci pripremao obroke.

- Da, to je tačna informacija. Za vreme praznika počeli su se događati slučajevi hepatitisa. Naprije je bila reč o jednom sporadičnom slučaju, a onda mi je kolegica u nedelju javila da se pojavio još jedan. Nakon toga sam odmah kontaktirao s dežurnim epidemiologom i zajedno s njim doneli smo brojne mere - rekao je direktor pomenute školske ustaove.

Inspekcija je preduzela sve neophodne mere, radna mesta su dezinfikovana, a od zaposlenih su uzeti testovi, čiji rezultati se očekuju uskoro.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike