Dr Ana Gligić za 24sedam: SZO se sprema da proglasi kraj pandemije!

27.04.2022

15:00

0

Nakon marta 2020. godine, 768 dana kasnije život živimo po uzoru na onaj pre nego što je koronavirus okupirao naše živote

Dr Ana Gligić za 24sedam: SZO se sprema da proglasi kraj pandemije!
virusolog profimedia-0611283904 copy - Copyright 24sedam/Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju virusa COVID-19 11. marta 2020. godine.

- Procenili smo da koronavirus može biti označen kao pandemija - saopštio je tada u Ženevi šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Srbija je istog dana potvrdila stav SZO, a naredbu o proglašenju doneo je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Usledila je "nova realnost" - kupovina pod određenim uslovima, policijski čas, tapšanje u osam, koncerti sa balkona i Srbija pod ključem, kao i ostatak sveta.

Dane smo provodili čekajući najnovije odluke Kriznog štaba, a volonteri su paralelno neumorno, svojim različitim zalaganjima, pomagali najugroženijma.

Danas, 768 dana nakon marta 2020. godine, život živimo po uzoru na onaj pre nego što je koronavirus postao naša svakodnevica.

Predah za planetu Zemlju
Foto: Youtube/Printscreen
 

Dok smo u domovima provodili sate, a na parkingu parkiran auto brojao listove koji se pod haubu zavlače, vazduh se čistio, a priroda budila.

Smanjen broj vozila na ulicama, aviona na nebu i brodova na moru dao je pozitivan rezultat za prirodu. Da je prethodna rečenica tačna, potvrđuje i prizor koji je stanovnike Indije u jeku pandemije uveseljavao.

Prvi put nakon 30 godina, deo himalajskog lanca postao je vidljiv pojedinim stanovnicima Indije, a sve to zahvaljujući smanjenju zagađenja vazduha.

 

Što je bilo nužda, danas je prošlost

Ono što smo svi iz kuće, pored telefona, ključa i novčanika, svojevremeno nosili, bila je i hirurška maska, a često i alkohol za ruke.

Danas poslednje dve stvari nisu toliko potrebne, budući da je Krizni štab 10. marta doneo odluku kako taj vid zaštite, u vidu maske na licu, više nije nužan. Tada su takođe ukinute i kovid propusnice, koje su uvedene 23. oktobra prethodne godine.

24sedam/Katarina Mihajlović
 
Dr Gligić, stručnjak van štaba

Sva dešavanja, odluke Kriznog štaba i preporuke vezane za vakcinaciju pomno je pratila i dr Ana Gligić, jedna od naših najvećih stručnjaka za viruse, koja je bila na specijalizaciji u Moskvi i Vašingtonu. Naučnica koja je 1972. godine, kada je harala variola vera, bila šef tima za borbu protiv te bolesti.

Printscreen Youtube RTS
 

Ona je u javnosti, po pozivu novinara različitih medija, često bila merodavni savetnik za virus i pandemiju koja je svet obuzela.

Danas, nakon dve godine i mesec dana od proglašenja pandemije, dr Gligić za 24sedam ističe da pandemija više nije onog intenziteta kakvog je bila lane, kada su udari virusa zahtevali montiranje bolnica u hodu, kakva je bila ona na Beogradskom sajmu ili u Beogradskoj areni.

- Koronu ćemo svesti na nivo endemske bolesti i protiv nje ćemo se vakcinisati svake godine kako bismo bili zaštićeni. Javljaće nam se iz prirode novi virusi, a ima ih više od 500. Oni još nisu načeli čoveka - započinje priču dr Gligić. 

Dominic Lipinski/PA via AP
 

Sagovornica ističe da epidemiološka slika nije dramatična, ali da maske, ipak, kako ona smatra, treba nositi.

- Masku treba nositi iz mnogo razloga. Vazduh je zagađen, pa maska u tom slučaju služi kao filter. Ja i dalje nosim hiruršku masku. Ne štiti mnogo od virusa, ali štiti dovoljno od štetnih čestica u vazduhu koje vetar nosi - objašnjava naučnica.

Dr Gligić ne misli ni da je pojava virusa nešto novo u istoriji čovečanstva, a tome svedoči i veliki broj žrtava koje su patogeni kroz istoriju odneli.

- Imali smo i ranije pojavu virusa. Ukupan broj žrtvi tokom dva svetska rata, rata u Vijetnamu, Korejskog rata nije veći od broja umrlih za vreme Prvog svetskog rata od pandemije gripa - podseća dr Ana Gligić. 

- Blizu smo toga da korona bude endemska bolest, ali ako ne dođe do nove mutacije, koju ne možemo prevideti. Rusi su u borbi sa kovidom 19 otišili korak dalje, pa sada rade na vakcini za životinje koje su potencijalni rezervoar virusa korona - kaže ona. 

Vest od izuzetnog značaja

Naša naučnica smatra da je SZO na korak od toga da proglasi kraj pandemije.

- Svetska zdravstvena organizacija (SZO) sprema se da proglasi kraj pandemije, ali ne i epidemije - kaže dr Gligić, i objašnjava da to znači da će u pojedinim delovima sveta verovatno biti zabeleženo učestalije prisustvo virusa nego u drugim državama, ali da intenzitet zaražavanja na svetskom nivou kakav smo znali do sada više neće postojati.

O novom virusu koji "napada decu"

Naša sagovornica se osvrnula i na epidemiju misteriozne bolesti jetre koja pogađa decu u Evropi i Sjedinjenim Državama.

 - Svi su izloženi virusu. Nema virusa koji napada samo decu. Ali ako taj virus postoji u drugim zemljama, eto njega i kod nas, putem saobraćaja i putnika koji defiluju kroz državu. Kod dece su zasada to konstatovali, ali ja ne priznajem viruse koji napadaju samo decu. Oni napadaju celu humanu populaciju, ali bolest se drugačije ispoljava kod dece i kod odraslih - objašnjava virusolog, i dodaje da će virus napasti svakoga, ali i da ne veruje da je veštački napravljen. 

Dr Gligić smatra da "misteriozni virus" koji je detektovan kod dece ne dolazi iz epruvete.

- To su virusi iz prirode koji zbog klimatskih promena i zagađenog vazduha mutiraju i bez našeg prisustva, odnosno laboratorijskog uplitanja. Sada postoje metodologije kojima se može dokazati da li je virus veštački ili ne. To su molekularna biologija i genetika. Dolazi vreme te dve nauke. One će biti umešane u naš svakodnevni život, od hrane do gajenja biljaka - objašnjava dr Gligić.

Naša naučnica je takođe izjavila da biološke laboratorije na granici Ukrajine i Rusije, a na ukrajinskoj strani, nisu naučna fantastika.

- Ne sumnjam da su postojale laboratorije za virus, a s kojom namerom su to radili, ne znam. Ne mogu da shvatim bolesne umove i njihovu nameru, ali realno je da one postoje. Postoje laboratorije za veštačko pravljenje virusa - zaključuje dr Ana Gligić.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike