Bolestan ljubavni trend: Prate partnera preko aplikacije, nameštaju i koordinate dokle sme da se kreće!

15.04.2022

19:00

0

Zbog te ljubomore, druga osoba koja trpi će se plašiti, tresti da li je smela nešto da uradi ili ne, a kada gubi slobodu, ona će početi da puca

Bolestan ljubavni trend: Prate partnera preko aplikacije, nameštaju i koordinate dokle sme da se kreće!
aplikacija za praćenje - Copyright Pixabay

Na društvenim mrežama pojavila se informacija da mladi sve češće u vezama koriste aplikaciju "Life 360", putem koje mogu međusobno da se prate, dopisuju, proveravaju koje su aplikacije koristili i koliko im je stanje baterije.

Ova aplikacija postoji još od 2008. godine, a zamišljena je kao porodična aplikacija kako bi roditelji mogli da znaju gde su im deca, što opet spada u ugrožavanje privatnosti. Ali ljudi je masovno koriste i za druge vrste odnosa.

Da je aplikacija proširena i kod nas, govore dva teksta na internetu iz 2017. godine. Jedan podržava praćenje, štiteći se komentarom da nema ništa loše ukoliko aplikaciju koristite da biste znali gde vam je partner ako se ne javlja, a ne želite da budete džangrizava devojka, dok drugi objašnjava kako da ugasite lokaciju i tako onemogućite drugima da vas prate.

U komentarima onih koji koriste aplikaciju može se saznati i da navodno mogu da se postave "okviri kretanja" partnera, pa tako ukoliko ih prekorači, upaliće se alarm. 

Na taj način bukvalno se ograničava kretanje partnera koji, ako prekorači "granicu", može da trpi razne posledice u vidu svađe, verbalnih, a možda i fizičkih napada.

 

 

Ova pojava se u slengu zove "stalkovanje", a postavlja se pitanje od kada je to postalo normalno i kako mladi takvu vrstu odnosa mogu da nazivaju ljubav.

"Kontrola letenja"

Pre veze bili ste nasmejani, imali ste svoje društvo, kretali ste se kuda ste hteli bez vođenja evidencije, a onda ste pronašli partnera i sve se obrnulo za 180 stepeni! Jedna od najvećih grešaka u vezi jeste upravo gubitak sebe, a posesivno vezivanje za partnera, verujući da postajete jedno, problem je koji treba odmah prepoznati i raditi na njemu.

- To zaista nije ljubav, već iluzija. Strah od ostavljanja i gubitka voljene osobe – objašnjava za 24sedam psiholog Snežana Repac.

Kada na sve to dodate i da vam neko ponudi tehnološko pomagalo da bude “mirniji”, onda pristajete na odnos žrtve i progonitelja.

- Sa ovom aplikacijom unosi se komforna zona u patološki odnos. Više ne moraš da se treseš gde ti je partner, kao neka kontrola leta. Zbog te ljubomore, druga osoba koja trpi će se plašiti, tresti da li je smela nešto da uradi ili ne, a kada gubi slobodu ona će početi da puca. U nekom trenuku će se pobuniti. Kada otimate nekome slobodu, onda vi ne volite tu osobu - smatra ona.

Ovakva vrsta odnosa jeste emocionalno nasilje, ali oni koji su nasilni sebe ne vide kao takve.

- Ti nasilnici smatraju da nisu ljubomorni već da imaju pravo da čuvaju svoju imovinu. Njima posesivnost služi kao alat. To je vezivanje u funkciji ega progonitelja. Treba poslati jasnu poruku da iz kontrolišuće i progoniteljske veze ljubav nikada ne može da opstane - objašnjava Snežana Repac.

Problemi koji nastaju

Normalno je zapitati se zašto neko pristaje da bude “progonjen”.

- Obično ovakvi odnosi traju dok se partneri ne smuče jedno drugom. Ostaju vam oduzeto vreme, uskraćeni socijalni kontakti, osećaj razočaranja, nepoverenja, neispunjenosti... Prosto, ovakvi odnosi vas ozbiljno ugrožavaju. Često se žrtve duboko kaju što su dopustile takav luksuz, da im neko saseče krila. To jeste zločin - dodaje Repčeva.

U ovakvim vezama oboje se plaše da će biti ostavljeni, pa žrtva pristaje da bude progonjena. 

- Obično to traje neko vreme dok se ne stekne poverenje. Žrtvama podršku treba da daju oni koji vide šta se dešava. Ljubav je nešto što uliva sigurnost, čovek se prepušta tom osećaju, ljubav stvara sama po sebi poverenje. A odnos koji smo malopre opisali jeste vezivanje u funkciji ega nasilnika.

Profimedia
 

- Njihova lična psihološka slika pokazuje da obično puste žrtvu kada nađu drugu koja će zadovoljiti njihov apetit. Oni suštinski ne vole tu osobu - dodaje Snežana.

Postoje i sekundarni problemi koji nastaju.

- To su paranoja, neudobnost u sopstvenoj koži, niko ne voli da bude uhođen, te su psihološke posledice od takvog odnosa mnogo opasne. S druge strane, onaj ko je posesivan oseća se rastrzano, ima osećaj aniksioznosti, napetog iščekivanja, i sve to može prerasti u agresivnost - kaže ona.

Crveni alarm

Iako je, srećom, danas podignuta granica svesti o poštovanju prava, pa svaka osoba neće ni trpeti takav odnos, ovakvo ponašanje može rezultirati ozbiljnim posledicama.

Nikada ne treba zaboraviti da ovakve veze mogu dovesti i do najgoreg - ubistva i samoubistva.

- Korišćenje ovih aplikacija je i te kako signal, do te mere da bih ja uvela obaveštenje da se aplikacija instalira sa rizikom od toga - objašnjava psiholog.

Pixabay
 

U Srbiji ne postoji zakon koji će zabraniti upotrebu ovakvih aplikacija, ali koliko je to loše, toliko može biti i dobro.

- Ovakve aplikacije puštaju da se psihopate same otkriju, tako da mogu biti dobre kao detektor - zaključuje Repčeva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike