Da li su psihijatri pogrešili? Valentini prekinuli terapiju, a ocu rekli da se neće ubiti, slično se nedavno desilo i sinu naše političarke!

10.03.2022

08:00

1

Valentina je već imala suicidne misli i samopovređivala se

Da li su psihijatri pogrešili? Valentini prekinuli terapiju, a ocu rekli da se neće ubiti, slično se nedavno desilo i sinu naše političarke!
valentina-cb - Copyright Privatna arhiva

Potraga za tinejdžerkom iz Subotice Valentinom N. V. (17) završena je tragično. Njeno telo pronađeno je u utorak na potezu od Subotice prema Paliću. Na telu nije bilo tragova nasilja, a njen otac je izjavio da je reč o samoubistvu. Ipak, obdukcija tek treba da potvrdi pravi uzrok smrti.

Prema rečima njenog oca, ali i hranitelja, Valentina je već imala suicidne misli i samopovređivala se. Bila je učenica Medicinske srednje škole u Subotici, a od petka joj se izgubio svaki trag. Njena hraniteljka je dan nakon nestanka za medije ispričala da je Valentina imala suicidne misli, kao i da se lečila na dečjoj psihijatriji.

Valentinin biološki otac se takođe oglasio nakon njenog nestanka i ispričao da su se on i supruga razveli i da su deca ostala sa njom, a on je otišao u Belgiju. Kako je rekao, Velentinina majka je umrla, a on je ostao u inostranstvu da radi, te su deca otišla u hraniteljske porodice.

On je tada potvrdio i da je Valentina već bežala od kuće i da se povredila kad je prvi put otišla. Posle toga je završila na dečjoj psihijatriji.

Međutim, ono što najviše buni u slučaju ove nesrećne devojčice jeste to kako su stručni psihijatri i ljudi koji su bili upućeni u njen slučaj zaključili da se tinejdžerka koja je otvoreno pokazivala da je sklona samoubistvu, koja se samopovređivala i govorila da sebe vidi "dva metra ispod zemlje" oseća dobro i da se neće ubiti. i još joj ukinuli terapiju?

Sin Sande Rašković Ivić skončao sa kablovima oko vrata

Jovan Ivić, sin Sande Rašković Ivić, pronađen je mrtav u Beogradu na Jovanjdan ove godine.

Telo je pronađeno na pločniku ispred zgrade u Ulici  27. marta u prestonici, a mediji su tada preneli da je nesrećni mladić imao kablove obmotane oko vrata. Preminuo je skočivši sa petog sprata.

Jovan je, međutim, jasno pokazivao da je imao suicidne misli. On se samo dva meseca pre samoubistva zatvorio u stan i navodno nagutao lekovima, a pošto se zaključao, niko nije mogao da uđe unutra. Poznata političarka je tada pozvala policiju, koja je razvalila vrata stana kako bi ga spasla.

Iako nije poznato da li je mladić išao na terapije, očigledno je da niko nije uspeo da mu pomogne i da spase mladi život. A znaci su bili više nego jasni.  

Psihološkinja Snežana Repac za 24sedam objašnjava da dečja suicidalnost mora da se prati redovno.

- Kad se to primeti, ona mora da se prati redovno. Lekari praktituju češće kontrole, uglavnom na dve nedelje. Onaj ko živi sa tom osobom mora neometano da je prati, da ona ne oseti da je pod velikim pritiskom. Pažnja mora da se obrati i na njen san i na to šta radi noću. Ako se samo sitnica ne ispoštuje, teško je kontrolisati situaciju - kaže nam Snežana Repac.

Ona navodi da postoje razni znaci upozorenja koji pokazuju da je osoba u riziku od suicida. Promena raspoloženja, osećaj bezvrednosti, impulsivnost, bezvoljnost, povučenost..., a nekada nije ni potrebno da osoba to istakne, ali kad tako nešto već uradi, stanje je alarmantno.

- Postoji bojazan i kada se osoba koja ima suicidne misli jednom stabilizuje, kad dođe u tu fazu da joj je bolje, jer tada može da ostvari sliku da je sve prevazišla. Međutim, ne treba verovati tome. Oni nauče veštine socijalno prihvatljivog ponašanja, ali to sami ne prihvataju. Kad padne taj nivo ugađanja drugima, oni se ponovo vraćaju u tu svoju apatiju i depresivnu fazu. Zato ih ne trebaju puštati ni stručnjaci, ni staratelji. Takvih faza je više, i ako se prvi put ispusti, to je momenat koji može biti koban - kaže nam psihološkinja.

Foto: Snežana Repac/Privatna arhiva
 

- Ako im se govori da im nije ništa, to je još veći problem. Oni imaju veoma nisko samopouzdanje i ne možete im ga razgovorom podići. Oni to neće prihvatiti i protumačiće kao da njih i njihove probleme ne shvatate ozbiljno. To je drugi najveći problem, a ono što im je zajedničko jeste to što imaju ozbiljne posledice i teško ih je sprečiti - zaključuje Repac.

Podsetimo, Valentinina hraniteljka je ranija izjavila da je devojčica kod njih prešla iz druge hraniteljske porodice.

- Ja sam čista srca želela da joj pomognemo. Nikakvih problema nismo imali sa njom, iako me je za mesec dana, koliko je kod nas, više puta slagala - izjavila je ona pre vesti o tragediji.

SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu

Broj 0800 309 309, opcija 1, SOS telefon je koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva - lekari Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Služba urgentne psihijatrije prima pacijente 24 sata bez zakazivanja, bez knjižice i bez plaćanja, a Centar za mentalno zdravlje od 9.00 do 18.00 prima bez zakazivanja.

Ukoliko vam je potrebna pomoć, svakog dana možete pozvati i volontere Centra "Srce" od 14 do 23 časa na broj telefona 0800 300 303 ili im se obratiti mejlom na [email protected], kao i preko četa na sajtu www.centarsrce.org

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike