Da li je sudbina umešala prste? Jovan Ivić je ime dobio po dedi - čuvenom akademiku, a preminuo je na Svetog Jovana!

20.01.2022

12:42

3

Vest da je umro sin političarke Sandre Rašković Ivić šokirala je građane, a evo da li je sudbina umešala svoje prste

Da li je sudbina umešala prste? Jovan Ivić je ime dobio po dedi - čuvenom akademiku, a preminuo je na Svetog Jovana!
Jovan Rašković 1 - Copyright Facebook/Wikipedia

Jovan Ivić (25), sin srpske političake Sandre Rašković Ivić i unuk čuvenog Jovana Raškovića, pronađen je mrtav na pločniku ispred zgrade u kojoj je stanovao u Ulici 27. marta u Beogradu. Kako prenose mediji, mladić je izvršio samoubistvo.

Ova informacija je šokirala građane Srbije, a najviše zbog toga što je mladić imao sve predispozicije da bude uspešan. Jovan je završio Filozofiski fakultet Univerziteta u Beogradu, a bio je potomak akademika.

Jovan Ivić je ime dobio po dedi Jovanu Raškoviću, koji je bio psihijatar, akademik, osnivač Srpske demokratske stranke (SDS) u Hrvatskoj.

Rašković je rođen kao sin advokata Dušana Raškovića. Živeo je u Kninu do početka Drugog svetskog rata (1941), kada kao dete beži u Kistanje, koje je anektirala Italija. Niže razrede gimnazije privatno polaže u Zadru i Kninu. Posle Drugog svetskog rata živi u Zagrebu, gde je 1948. godine maturirao.

U Zagrebu studira elektrotehniku i medicinu. Medicinu je završio 1956. godine, a specijalistički ispit iz neuropsihijatrije položio 1962. godine. Doktorsku disertaciju odbranio je 1975. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu.

Bio je direktor Opšte bolnice u Šibeniku (1959—1961), a zatim (1961—1962) prvi direktor novoformiranog medicinskog centra u istom gradu. Baveći se neurofiziologijom, istraživanja provodi u okviru Instituta za kliničku neurofiziologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani, u čijem je formiranju učestvovao.

Facebook/Wikipedia
 

Profesor je univerziteta u Ljubljani i Zagrebu, i gostujući profesor na mnogim uglednim univerzitetima u svetu (London, Hjuston, Pavia, Rim...). Bio je direktor Centra za naučno-istraživački rad bolnice „Sveti Sava“ u Beogradu, član Medicinske akademije Hrvatske, počasni član Čehoslovačkog udruženja psihijatara i Udruženja psihijatara Italije. Primljen je za člana van radnog sastava Srpske akademije nauka i umetnosti 15. decembra 1988. godine.

Iako nije imao isustva u oblasti politike, niti formalnog obrazovanja u oblasti državnog prava i istorije, počevši od 1989. godine počeo je da se ističe kao jedan od političkih lidera Srba u Hrvatskoj, među kojima je uživao veliki ugled, prvenstveno kao priznati naučnik i akademik. Zahvaljujući tom ugledu, izabran je za prvog predsednika Srpske demokratske stranke (SDS) u Hrvatskoj (1990). Knjiga pod nazivom Luda zemlja, koju je objavio 1990. godine, oslikava njegov politički kredo i preokupacije na planu politike. Njegov akademsko-teorijski pristup u rešavanju političkih problema pokazao se kao nedovoljan za ostvarivanje i zaštitu srpskih nacionalnih interesa u Hrvatskoj, što je do punog izražaja došlo tokom njegovih susreta i pregovora sa hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom, koji je kao bivši general i istoričar imao daleko više iskustva u vođenju poslova od opšteg političkog značaja.

Nakon izbijanja rata, napustio je Hrvatsku i došao u Beograd nakon početka ratnih dešavanja i nakon pobede politike kojoj se oštro suprotstavljao.

Jovan Rašković je umro 1992. godine u specijalnoj bolnici „Sveti Sava” u Beogradu od posledica srčanog udara. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Jovan Ivić je ime dobio po dedi po majci, ali i deda po ocu mu je bio uspešan. I on je nosio titulu akademika.

Pavle Ivić bio je naučnik međunarodnog ugleda i najbolji srpski lingvista druge polovine dvadesetog veka. Govorio je oko 10 tranih jezika, a sve to donelo mu je članstvo u ovdašnjim i inostranim naučnim ustanovama najvišeg ranga, tako da je, pored Srpske, bio član Američke, Norveške, Slovenačke, Austrijske, Makedonske i Ruske akademije nauka. Preminuo je 1999. godine. Milka Ivić, supruga Pavla Ivića i baka nesrećnog mladića, bila je srpski lingvista, profesor univerziteta i redovni član SANU. Bila je član Norveške, Saksonske i Srpske akademije nauka. Pored toga, uređivala je i časopis Južnoslovenski filolog, a preminula je 2011. godine.

Jovan Ivić je preminuo danas na veliki pravoslavni praznik - Svetog Jovana, odnosno svoj imendan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike